Bilinen bir gerçek.
Çukurova bölgesinde temmuzun son haftasından ağustosun ortasına kadar sıcaklığın çok yüksek olması, aynı zamanda nemin düşmesi erkenci limon çeşitlerinin boylarının küçük olmasına, kalitenin ve fiyatın düşmesine neden oluyor.
Bu yetmiyor gibi;
Şimdi de girdi fiyatlarının yükselmesi ile artan üretim maliyetleri çiftçilerimizi zararına limon satar duruma getirdi..!
Limon üreticilerimiz desteklenmezse;
bu yıl başlayan ağaç kesimlerinin önümüzdeki yıl özellikle de Çukurova bölgemizde daha da artacağı endişesini beraberinde getiriyor.
Bu yetkililer de açıklıyor!
Üretim planlamasının halen yapılamadığı ülkemizin tarım sektöründe, üreticilerimiz kurulum masrafı yüksek olan limon bahçelerini kurmuş, verim almak için de ortalama 3 yıl beklemiştir.
Şimdi planlama olmadığı için hem de her yıl yaşanan fiyat belirsizliği ve bazı yıllar arka arkaya gerçekleşen fiyat düşüşleri üreticilerimizi bin bir emekle kurduğu bahçesinden vazgeçirme durumuna düşürmekte.
Bu sorunlar da yetmiyor!
Çiftçilerimizin önemli diğer sorunlarından biri de işçi bulamamak!
İşçilik maliyetinin yüksek olmasının yanında, diğer hasat edilen ürünlerle aynı döneme denk gelmesi sebebiyle işçi bulmakta da sorunları arttırmaktadır.
Bunlar da yetmiyor!
Üreticilerimizin emek vererek yetiştirdiği ürünlerinin fiyatlarının düşük kalması, üreticilerimizi Tarım Bağ-Kur primlerini ve girdi borçlarını dahi ödeyemez duruma getiriyor.
Ülkemizde üretim planlamasını ısrarla halen yapmayan ‘yöneticiler‘ üreticinin daha hangi durumlara düşmesini bekliyor?
Yorum Yazın
Facebook Yorum