Çağımızın değiştiğini artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını sürekli bir şekilde dile getiriyoruz. Kuşaklar bile kendine konan ismi bu kadar hızlı kabullenmişken değişmeyen ne kaldı.
Nerde o eski bayramlar sözünü biz “y kuşağı” bile dillendirir olduk. Demek ki değişim ne kadar hızlı bir düşünelim.
İnsanlık; beş bin yıllık tarihi serüvenini adım adım tamamlamışken, coğrafi keşiflerin ardından artan hammaddeyi hızlı bir şekilde nasıl işleyeceğini sanayi devrimiyle buldu. Elektriğin de kullanımının hızla yayılması ile beraber insan soyu için inanılmaz bir değişim ve gelişim süreci başladı. Şimdide akıl almaz bir şekilde tam gaz gidiyoruz. Değişime ayak uyduramayan çağ dışılık ile suçlanıyor veya değişime mecbur bırakılıyor.
İsminin önünde “yeni nesil” kelimesi ile başlayan her şeye bir güncelleme gelmiştir emin olun. İlk önce “ödeme kaydedici cihazlarda” duymuştum “yeni nesil” kelimesini ama artık her yerdeler. Şimdilerde ise güzel Türkçemize başka dillerden ilişkisel anlamda da devşirme yeni sözcükler girmeye başladı. Özellikle ergen tayfa, arkadaşlık ilişkilerinde veya karşı cins ile olan ilişkilerde kullanılan bu yeni sözcüklerden bahsetmek istiyorum.
Yeni nesil arkadaşlıklara yeni nesil dil….
Birçok yerde duyduğumuz ancak bazen anlamlandıramadığımız ancak o isme uygun gelen davranış şekline de maruz kaldığımız durumun yeni isimleri neymiş bir bakalım.
1-) LOVEBOMBING: Flörtün başında aşırı ilgi, sevgi göstererek ve hediyeler alarak karşı tarafı etkilemeye çalışmak. İlişkinin başlarında yoğun ve abartılı bir romantik bombardıman. Ardından ilgi azalır, yoğun ilgi gören kişi şaşkınlıkla nasıl davranacağını bilemez.
2-) GHOSTING: Bir ilişki ya da iletişimi aniden ve açıklama yapmadan kesmek. Karşı tarafın mesajlarına ve aramalarına yanıt vermemek. Kısacası ortadan kaybolmak.
3-) BREADCRUMBING: Bir kişiye ilgi gösterip, umut vererek ancak ciddi bir ilişki niyeti olmadan ara sıra mesaj atmak veya buluşma teklifinde bulunmak. Karşı tarafı sürekli olarak küçük umut kırıntılarıyla beslemek. Diğer adıyla arafta bırakmak.
4-) BENCHING: Bir kişiyi duygusal olarak yedekte tutmak. Kişiyi tamamen reddetmeyip, aynı zamanda ciddi bir ilişkiye girmeden, gerektiğinde ona geri dönmek için iletişimde kalmak. ( umarım bu davranışa maruz kalanın hayır diyebilme becerisi ve farkındalığı yüksektir.)
5-) ZOMBIEING: Gosting yaptıktan sonra tekrar iletişime geçmek. Bir süre ortadan kaybolduktan sonra sanki hiçbir şey olmamış gibi geri dönmek. ( ölenin geri dirilmesi olayı )
6-) CUSHIONING: Bir ilişki içindeyken alternatif flört seçenekleriyle iletişimde kalmak. İlişki sona ererse yumuşak bir iniş yapmak için yedekte başka adaylar bulundurmak. ( burada kişi herkesi, herkesin yedeği yapabilir çok dikkatli olmalı.)
7-) CATFISHING: Kendisini olduğundan farklı bir kişi gibi göstererek sahte bir kimlikle flört etmek. İnternet üzerinden sahte profiller oluşturarak başkalarını kandırmak. (fazlaca görülmekte)
8-) HAUNTING : Ghosting yaptıktan sonra sosyal medya üzerinden eski partnerin gönderilerini beğenmek veya hikayelerini izlemek. Dolaylı yoldan iletişime geçmeye çalışmak. ( kontrolü bırakmamak diyebiliriz.)
9-) ORBITING: Ghosting yapmış olmasına rağmen sosyal medya hesaplarınızda aktif kalmak. Gönderilerinizi ve hikayelerinizi beğeni atmadan ve doğrudan iletişime geçmeden takip etmek.
10-) SITUATIONSHIP: Net bir tanımı olmayan, belirsiz bir ilişki durumu. Arkadaşlıktan daha fazlası ancak tam anlamıyla bir ilişki olarak tanımlanamayan durumlar.
Evet, yeni terimler ve anlamları bunlar. Bir tavsiye ile cümlemi bitirmek istiyorum.
Bu tür davranışlar psikolojik şiddetin alt dalları arasında yer alır. Cinsiyetiniz kadın olsun, erkek olsun fark etmez. İlişki veya arkadaşlık içerisinde bu tür davranışlardan en az birine bile maruz kalıyorsanız, sizi belirsizlik içinde bırakıp ardından sizi suçluyorsa ardınıza bile bakmadan kaçın derim. Eğer siz uyguluyorsanız da bir insanda nasıl yaralar açtığınızı düşünün. Bu işin çok da eski nesil, yeni nesil durumu yok. İnsanın, insanda açtığı yara her dönem aynıdır.
Yorum Yazın
Facebook Yorum