Gazete denildi mi, ilk aklımıza gelen yazılı basındır. Sabah olmasını dört gözle bekler, erkenden kalkar, gönül verdiğimiz gazetemizi bayilerden büyük bir heyecanla alırdık. Önce manşete, daha sonra da yaşadığımız kentle ilgili neler olmuş, neler bitmiş, hepsini araştırır, hemen o haberlere bakardık. Nerede o eski zevkli gazetecilik? Ne yazık ki son 20 yılda yazılı basın önemini büyük ölçüde kaybetti. Herkesin elinde bir cep telefonu veya masasında bilgisayarı var ve buradan güncel dünya haberlerini rahatlıkla takip edebiliyor. Halbuki gazetelere dokunmak, o kendine has kâğıt ve baskı kokusunu hissetmek ayrı bir zevkti. Hele bizler, matbaa ve mürekkep kokusuyla gazeteciliğe başlayanlar, büyük bir burukluk içerisindeyiz. "Ahhhh, nerede o eski günler?" diye birbirimize sorup duruyoruz.
İnsanlar rahatlığa öylesine alıştılar ki, zaman zaman önlerindeki gazeteleri bile açıp okumaya tenezzül etmiyorlar. Yerel ve ulusal gazetelerin çoğu artık kapanmış ya da kapanma noktasına gelmiş durumda. Halbuki yerel ve ulusal gazeteleri okumak, onların haberlerine odaklanmak büyük bir zevkti. Son yıllarda gazetelerin basımında kullanılan kâğıt, mürekkep ve boyaların aşırı zamlanması, gazeteciliği zor duruma sokan en büyük etkenlerden biri oldu. Bu büyük sektörün can çekişmesindeki en büyük etken ise, ülkemizdeki kâğıt fabrikalarının birer birer kapatılıp satılması ve dışa bağımlı hale gelmemizdir. Kâğıt fabrikalarının kapatılması, okuyucuların da büyük tepkisine neden oldu ve gazete okuma alışkanlığından uzaklaşmalarına yol açtı. Bu okuyucuları yeniden kazanmak artık çok zor.
Gazetecilik, çok büyük sermaye gerektiren bir sektör haline geldi. Artık genç nesil eline gazete alıp okumuyor; açıyor bilgisayarını veya cep telefonunu, istediği gazetenin haberlerini noktası virgülüne kadar okuyor. Gençlerimizi yeniden gazetelere yönlendirmek için yeni buluşlar yapılmalı, onları gazete okumaya teşvik etmeliyiz. Bazı ulusal gazeteler, hükümet ve parti destekli oldukları için yaşamlarını sürdürebiliyor. Yerel gazeteler ise sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Yerel gazetelerimizin ayakta kalabilmesi için mutlaka yerel yönetimlerin desteğine ihtiyaç var. Çünkü yerel basın olmazsa, yerel yönetim de olmaz. Bu düşüncelerle sevgilerimi sunarım.
Yorum Yazın
Facebook Yorum