Vicdanlı insan yetiştirmek için aileler; gevşeklikten, ilgisizlikten ve katı tutumdan uzak duran esnek, demokratik tutuma dayalı çizgide çocuklarını eğitmektir. (Çocuklar önce davranışı izler sonra söylenen bakar.) Okulda ise çocuklara, öğrencilere yol gösterici olmalı. İlkelere bağlı bağlı kalınarak çocuğa anlayışlı bir tutum gösterilmelidir.
Vicdan ile ilgili filozoflar iki görüş benimsemişlerdir. İlk görüşe göre Vicdan; Tanrı tarafından kişiye doğuştan hediye edilen bir yetidir, melekedir. Tanrı sesi ve ya iç ses olarak tanımlamışlardır. İkinci görüşe göre ise eğitimle verilir.
Türk Dil Kurumu’na göre vicdan; kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlâk değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç ..
Erken çocukluk dönemi , insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Okul öncesi eğitim çocuğun gelişim alanlarını etkileyerek yetişkinlik döneminde daha üretici ve verimli olmasına, var olan yeteneklerini daha kolay çıkarmasına yani kendini keşfetmesine olanak sağlar. 0-6 yaş Erken Çocukluk Eğitimi çok önemlidir. Bu eğitimde en büyük sorumluluk ve görev öncelikli annededir. Halk arasında ki aile terbiyesi , adabı denilen eğitim okulda öğretimle birleşir.
Atalarımız “ otu çek köküne bak “ derken aileden alınan eğitimin , insanların kendilerini inşa etmede en önemli harç maddesi olmaktadır.
“ Tarih kâinatın vicdanıdır.”
“ Vicdan azabı insanın en büyük sınavıdır.”
“ Elini vicdanına ( kalbine ) koyup doğruyu hakça söyleyebilmek”
“ Vicdanı tertemizdi ,çünkü onu hiç kullanmamıştı”
“ Vicdan azabıyla yanıp tutuşmak “
Allah hiç kimseyi vicdan azabıyla yanıp tutuşturmasın .Vicdansızı güç kirliliğine uğratıp ruhunu çürütmesin. Çok amin !!!!!
Yorum Yazın
Facebook Yorum