Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka İlçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere Vadisi’ne hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş. Halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılıyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Trabzon'daki Sümela Manastırı Trabzon da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
????Geçen yaz sonu görebilme imkanı bulduğumuz Sümela Manastırının bu yaz için en güncel verebileceğim bilgiler öncelikle sabah 08:30 gitmenizi tavsiye ederim 09:15 gibi giriş yaparsınız çok da beklemezsiniz. Çünkü turlardan dolayı inanılmaz bir kalabalık oluyor. Biz biraz şanslıydık ki Trabzon da misafir olduğumuz teyzemiz ve oğlu bölgenin yerlisi oldukları için her gezimiz de işimizi kolaylaştıracak püf noktaları öğreniyorduk. Mesela Sümela manastırına araçla dibine kadar gitmeye izin vermiyorlar. Otoparka aracı park edip saati 60-80tl ödeniyor sonra kalan 3km yolu ya dolmuşa yada yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Ancak manastıra gitmiyorum yaylaya gidiyorum derseniz araçla geçmemize izin veriyorlar çünkü bu yol aynı zamanda birkaç yaylaya çıkıyor bilginiz olsun. Sonra manastıra yakın bir yere park edip devam edebilirsiniz.
Ayrıca herkesin daha önceden bahsettiği bozuk dar virajlı yollar artık yok çift şeritli geniş yollar yapılmış ve bir kısım hâlâ yapılmaya devam ediyor. Bunun yanında Manastırın aşağısında hala inşaatı sürdürülen birçok tesis (restoranlar, konaklama vs.) bulunuyor. Yine belli bir noktaya kadar aracınızla geldikten sonra kalan yolu patika bir yoldan tırmanarak ilerliyorsunuz. Eskiden bozuk olan bu patika yol da artık merdivenler yürüyüş parkurları ve dinlenmek için yapılan banklarla daha iyi duruma getirilmiş. Manastırın içindeyse restorasyon çalışmaları büyük bir kısmı tamamlanmıştı. Manastırın tam karşı dağında zirveye bir yeni seyir terası yapılmış ki görülmeye değer.
????Manastırın yapılışı ve yapımı hakkında efsaneler mevcuttur. İnanışa göre burayı Atinalı Barnabas ile Sophronios adlı iki rahip yapmıştır. Bu iki rahip rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem’i görmüş ve gördükleri yer Sümela’nın bulunduğu yerdir. Birbirinden habersiz olarak yola çıkan bu iki rahip birbirlerine gördüğü rüyayı anlatınca beraber manastırın temelini atmışlardır. Manastırın asıl adı Meryem Ana Manastırı’dır. Sümela ise bunun Rumcadaki adıdır. Manastırın M.S 395 yıllarında tamamlandığı tahmin edilmektedir.
????Sümela Manastırı'nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumda.
Ayrıca mutlaka müze kart edinin çünkü müze kart olmadan aşırı pahalı ayrıca yanınıza su atıştırmalık bir şeyler almanızı öneririm. Yukarda bir kafe var ancak fiyatlar oldukça pahalı gelebilir bilginiz olsun.
Karadeniz'de Orta doğunun eşsiz güzelliğini yansıtan tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bu tarihi yapıda ki Sümela manastırı görmeden dönmeyin derim..
Yorum Yazın
Facebook Yorum