Kanlı Divane 'den Selamlar. İsmi biraz kulağa garip gelse de Mersin'e yolunuz düşerse kesinlikle görmenizi önerdiğim yerlerden biri.
Gezginler genelde keşfediyoruz derler ya, al bak Victor kardeşimiz koskoca antik kent keşfetmiş bir Victor kadar değilseniz keşfediyoruz demeyin sevgili gezgin arkadaşlarım. İşte bizde henüz görme fırsatı olmayanlar için tavsiyede bulunuyoruz diyelim
????19.yüzyılda Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilen Kanytelleis, 1970 yılında yapılmaya başlanan kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılmaya başlanmış.
????Ayrıca söylemeden gecmiyeyim Akustik yapısıyla dikkat çeken Kanlıdivane antik kentinde zaman zaman konser organizasyonları da düzenlenmektedir.
Antik dönemde Dağlık Kilikya sınırları içerisinde kalan Kanlıdivane M.Ö. 2. yüzyılda Olba Hanedanlığına bağlı olarak liman görevini üstlenmiş. Antik Kent, bölgede ki 413m çevre ölçümü ile 12.000 metre kare alandan oluşan en büyük obruklardan birisi olan Kanlıdivane obruğu etrafında kurulmuş.
Günümüze kalan yapıların Erken Bizans yerleşimi olduğunu söyleyebiliriz. Obruğun içerisinde yer alan bir çok tarihi yazıttan dönemin önemli merkezlerinden birisi olduğunu anlaşılıyor. Dikkat çeken en büyük detaylardan birisi hala net olarak gördüğümüz Roma yolu oldu.
Ayrıca obruğun hemen etrafında yayılan kiliseler ve ev kalıntıların izleri net olarak bellidir. Bu yapıların Geç Hellenestik döneme kadar uzandığı belirtiliyor. Bu yapıların içerisinde günümüze kadar en iyi şekilde ulaşan üç nefli Bizans kilisesi olmuş.
Roma yolu ev kalıntıları kiliseler öyle derli toplu nizamlı ki çok net görülen yapılar içinde adımlarınız sizi tarihi yolculuğa çıkarır gibi..
KanlıDivane Antik kentinde ilginç ve görkemli bir anıt mezar dikkatimizi çekiyor!
????Roma dönemi tapınakları tipinde yapılmış olan bu anıt mezarın kapı üzerindeki yazıta göre Aba adlı bir kadın tarafından kendisi ve kocası Arios adına yaptırılmıştır.
Öyle ki kendi ve kocasından başka kimsenin buraya ğömülmemesini vasiyet etmiş ve vasiyete karşı olanları lanetlemistir. Yalnız söylemeden geçemicem anıt mezarın içine girdiğimiz de karşımız da ki muazzam deniz manzarası şaşırtmadı değil. Aba ablamız şöyle manzaralı olsun dedi heralde..
????Diğer hikayesi ise Olba Kraliçesi Aba, dönemin güçlü kadını, Mısır Kraliçesi Kleopatra ile kendi ülkesi için bir anlaşma yapar. Böylece Roma kontrolündeki iki ülkenin iki kadını Roma için anlaşırlar. Bir zamanlar Toroslar'ın en güçlü kadınıydım. Kleopatra ve Antonyus bile geldi yanıma ve onurlandırdılar beni...
????Neden kanlıdivane denmiş?
???? Kanytelleis olarak da geçiyormuş antik kentin adı. Roma döneminde bu obruğun içerisine suçluların atılıp hayvanlara yem edilmesi efsanesi ise bölgenin Kanlıdivane olarak anılmasını sağlamış.
????Başka bir rivayete göre de, yağan yağmur sularının kırmızı renkli toprak ile bütünleşmesi sonucu boyadığı obruk duvarlarından üretilmiş.
????Geniş bir obruğun çevresinde Antik Olba Krallığı'nın kutsal bir yerleşimi olarak kurulan ve antik adı Kanyteleis olan yerleşim Kanlıdivane!
Geziniz esnasın da bir taraftan dönemin yaşayanları her an çıkacakmış hissine kapılacağınız ilginç ve gizemli bu antik kent size farklı hissettireceğine eminim.
Unutmadan yazın aşırı sıcaktan dolayı bahar ayları gelip gezmenizi öneririm. Hem şehir sezon olmadığı için yoğun bir kalabalık olmayacaktır hem de kanlıdivaneyi gezdikten sonra yakın olması sebebiyle şahane bir deniz günü yapabilirsiniz.
Eşimin bir sözü vardı görmediğin yer senin değildir! Ee o zaman düşerse yolunuz Mersin'e bizim Kanlıdivane'yi de görmeden gitmeyin....
Kanlı Divane görsel ve videoları Instagram @mavivlogger hesabımda öne çıkanlar kanlıdivane başlıktan izleyebilirsiniz.
Her gününüz yeni bir keşif olsun hoşçakalın...
Yorum Yazın
Facebook Yorum