Bugün gezip görülecek yerler hakkındaki fikir yazısından çok son zamanlarda çok fazla artış gösteren çevremde de şahit olduğum bir konuya değinmek istiyorum.
Mecburi Göç!
Eskiden beyin göçü derdik işçi göçü derdik şimdi mecburi göç desek yeridir. Eskiden en fazla nitelikli iyi eğitim görmüş düşünen ve üreten insanlar beyin göçü gerçekleştirirken bugün sadece bununla kalmıyor ara eleman dediğimiz mesleki yeteneği olan, hatta üniversite bitirmesine gerek olmadan bir meslek yeterliliği bile geçerli olduğu çok fazla insan işçi göçü gerçekleştiriyor.
Göç gerçekleştiren insanlara sorduğunuzda büyük fırsat büyük avantaj!
E çünkü baktığınızda geçim sıkıntısı verimsiz çalışma ortamı, işsizlik, düşük hayat standardı ile siyasal ve ekonomik iktidarsızlıklar gibi birçok sebep etken haline gelmişken, Türkiye'den göç eden insanların oldukça geçerli sebepleri oluyor.
Diğer taraftan baktığınızda Beyin göçü, gelişmiş ülkelerin daha da gelişmesini sağlarken göç veren ülkenin kalkınmasını sekteye uğratır. Çünkü bir ülkenin gelişmesindeki en büyük faktörlerden biri, nitelikli iş gücüdür. Ancak kalifiye iş gücünün başka ülkelere göç etmesi, göçü veren ülke için büyük bir dezavantaj.
Bunun böyle olduğunu bildiğimiz halde neden insanların göç etmelerine sebep olacak olumsuz şartları iyileştiremiyoruz. Neden daha iyi kalkınma neden bu kadar verimli topraklara bulunmaz bir coğrafyaya iklime sahip bir ülkeyi daha iyi konuma getirmek için bu özelliklerinden tam anlamıyla faydalanmıyoruz neden neden... diye gidecek bir dünya soru?
Mesela daha dün akşam haberlerde izlediğim bir haber mersinde bir çiftçiye kendi tapulu arazisinde tarımsal ekin ekti diye ceza yazılıyor! Gerekçe, ekili olan bu tarlayı sit alanına çevirmişler. Sit alanına çevrildiyse son anda tarım yapmaya engel değil ki? Yani şuraya gelmek istiyorum bugün tarım, hayvancılık için çok değerli topraklarda çok da güzel iklimde yaşıyorsak neden bunu fırsata çevirmiyoruz? Bugün desteklemiş gelişmiş olsaydı bize dolu yeter bir de ihraç yapabilirdik. En basit örnekle anlatmak istedim gelişmeye müsait onlarca meslek kolu ve çalışmaya ihtiyacı olan binlerce insan varken tarım ve hayvancılık küçük bir örnek tabi.
Çok merak ediyorum diğer taraftan da üzülüyorum sonu nereye varacak?
Son aylarda hızla artan işçi ve beyin göçlerine de böyle olunca hak veriyor insan.
Diğer taraftan toprağın sahipleri yavaş yavaş giderken misafirlerin hızla artarak gelip yerleşmesi de yerleşik kültüre ayak uyduramaması sosyoekonomik düzende bozulmalara sebep vermesi de ayrı bir konu..
Son olarak Ülkeye baktığınızda işsizlik ve enflasyon oranlarının yüksek olması, vergilerin artması, maaşların yetersiz olması, yaşam kalitesinin düşük olması, çalışma ve sosyal koşullarının yeterince iyi olmaması, nitelikli eğitimin ve fırsat eşitliğinin olmaması gibi gibi sebepler arttıkça; beyin göçü de işçi göçü de artmaya devam edecektir.
Yorum Yazın
Facebook Yorum