Sokaklarımız maalesef hükümet ve devlet kavramını bilmeyen, ayırt edemeyen insanlarla dolu. Bir bakmışsın en basiti, vatandaşı memnun etmeyen bir karara devlete verip yansın eden insanlar, hükümeti değil de devletimizi suçlamaktadır. Hükümet, seçimle gelen, oy potansiyeli yüksek olan partilerin temsilcileri ile kurulur. Alınan oylar ve milletvekili sayısı, alınan kararlar her an için mevcut görev başındaki hükümeti görevden alabilir, yetkilerini iptal edebilir. Bu gelişmeler yaşanırken devlet sapasağlam yerinde durur. Devlet devamlı ve süreklidir; hükümet ise geçici ve kısa ömürlüdür. Hükümetler değişkendir; devlet otoritesinin işletilmesini sağlayan bir araçtır. Hükümet, sadece devletin beyni olma görevindedir.
Günümüzde devlet denilince göze çarpan ilk olgu büyük olasılıkla kamu hizmetleridir; yani hükümet değil de devlet, esas olarak toplumda birçok hizmeti (güvenlik, sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme vb.) yerine getiren bir kurum olarak düşünülmektedir. Ancak birtakım hizmetlerin yerine getirilmesi, devlet kurumunun ayırt edici niteliği olarak düşünülmesini sağlamamaktadır. Devletin en belirleyici özelliği, egemenliği kullanan kurum olmasından kaynaklanmaktadır. Hükümet, yasama organının (meclis) katılımı ve onayı ile tüm bireylerin uymak zorunda oldukları politikaları belirleyen, toplumu, devleti ya da ulusu yöneten ve yönetecek önemli kararları alan kurumdur. Anayasanın kendisine yürütme yetki ve görevi verdiği bakanlar kurulunun diğer adıdır. Bakanlar kurulu, başbakan ve bakanlardan oluşur. Kurulun başkanı aynı zamanda başbakan olarak isimlendirilir. Tabii ki günümüzde artık başbakan yok, direk tüm yetkileri elinde tutan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi vardır. Cumhurbaşkanından habersiz hiçbir karar alınamaz ve atama yapılamaz. Her ne kadar bakanlar kurulu toplansa da Cumhurbaşkanının dediği olur. Hükümet kararlara imza atarken devlet kalıcı olarak dimdik ayaktadır.
Dar anlamda, bir devletin otoriteye ilişkin kurallarını uygulayan ve yürütme gücünü temsil eden bakanlar kurulunu ifade eden hükûmet kavramı, geniş anlamda bir devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını ve bunlara bağlı olarak devlet yetkisini kullanan tüm devlet organlarını içine alan siyasal yönetim biçimini ifade eder. Özetle, Hükümet yolcu, devlet hancıdır.
Saygılarımla.
Yorum Yazın
Facebook Yorum