Botan Vadisi Milli Parkı; türkülere, öykülere, şiirlere konu olan vadinin, eşsiz güzelliği kelimelere dökülemiyor. Büyülendiğin, gözünü alamadığın yerde olmanın dayanılmaz güzelliği ile baş başa olmak farklı bir duygu.
12 Bin yıllık tarihi geçmişi olan Siirt’te dolaşırken; özel teknikle yapılan” Cas Evleri”, ilgi bekleyen “Sabat Geçitleri”, yeni yeni tanınmaya başlanan Botan Vadisi ve Delikli Taş’ (Rasıl Hacar) ile görmeden gelinmeyecek güzellikler.
Nazlı nazlı akan Dicle’nin kollarından olan Botan Nehri’nin oluşturduğu ,ülkemizin en dik ve sarp vadilerinden olan Botan Vadisi..
Bir çok uygarlığın izini taşıyan nehre tepeden bakarken zaman tüneline giriyor insan ,ister istemez.. Dünyada eşine ender rastlanan ve köprü görünümü alan Delikli Taş.
Şırnak, Siirt, Mardin’in Doğusu ve Batman’ı kapsayan yerler Tarihsel Bölgeyi ifade ediyor. Sokrates’in öğrencisi olan Yunanlı filozof, yazar, tarihçi ve asker Ksenofon; uzun yıllar Anadolu’yu işgal eden Pers ordusunda bulunmuş, M.Ö 400 yılında yazdığı ANABASİS (On binlerin dönüşü) adlı eserinde Botan Nehrinden bahsetmiş.
Tillo ve Eruh İlçelerini kapsayan vadi 2019 yılında Milli Park olarak ziyarete açılmış.
Artuklular yönetimindeki Siirt yöresi ,Türkleşmenin çekirdeğini oluşturur. Bereketli topraklarında her ürünün yetiştirildiği, meyve çeşitlerinin bolluğu ve “yeşil altın” olarak adlandırılan fıstık ağaçları…
Gez, gör ama mutfağına da gir. Zengin mutfağında neler yok? Büryan Kebabı, Perde Pilavı, sakatatlardan yapılan yiyeceklerin çeşitliliği ve yöresel çorbaları …
Cizre, Cezire Arapça’da “ada” demekmiş. Dicle Nehri burada kıvrılıp bir su adası gibi alan oluşturduğu için adaya benzetilerek Cezire denmiş, 16. YY’dan itibaren de Cizre adıyla anılmaya başlanıp günümüze kadar gelmiş .
Kavurucu sıcağına rağmen, tarihin içinde gezmeye devam. Kırmızı Medrese, Ulu Cami, Nuh Türbesi, Cizre Müzesi, Mir Abdaliye Medresesi, Mem ü Zin Türbesi. (Gözünüzden bir kaç damla yaş düşmeden türbeden çıkılmıyor, yaşanmış hazin bir aşk hikayesi dinlemenin hüznü )
Hakkarili Şair Şeyh Ahmedi Hani tarafından kaleme alınan eser; Farsça, Rusça ve Fransızca’ya çevrilmiş, filmlere konu olmuş… Doğruluğu, iyiliği, suçsuzluğu, zayıflığı ve çaresizliği Mem ile Zin’in karekterlerinde, kötülüğü,ikiyüzlülüğü, fesatlığı, dalkavukluğu ise Bekir’in karakterinde toplayan yazarın eseri; Kürtçedeki ilk aşk mesnevisi olarak kabul edilmekte. Mem ile Zin’in aşk hikayesini okumanız dileği ile.
Cas evler; yapı malzemesi alçı taşının öğütülüp pişirilmesiyle elde edilen harçtan yapılan evler.Sabat ; Eskiden Siirt’te dar sokaklarda yolu uzatmadan geçebilmek için yapılan geçitler.( restore edilip turizme kazandırılmayı bekliyorlar)
Yorum Yazın
Facebook Yorum