Bu haftanın amacı, etik kültürünü yerleştirmek, geliştirmek ve etik ilkelerini yaygınlaştırmaktır. Etik ahlak felsefesi olarak, Antik Yunan’da doğdu. Etiğin kurucusu sayılan Aristoteles’ten beri bu alanda pek çok çalışma bulunmaktadır.
Toplumlar etik değerlerini geliştirerek barış içinde, saygılı, paylaşımcı ve yardımsever olarak yaşamlarını devam ettirirler. İletişim çağı her alanda yaşamımızın içinde. Etik değerleri geliştirerek eğitim verilirse sosyal medya çocukları ve gençleri daha az olumsuz etkiler.
Etik Haftasını geçtim, etiğin kavram olarak bile az bilindiği, dillendirildiği yıllar öncesi yaşadığım bir anımı sizlerle paylaşmak istedim. Bir arkadaşımızla ortak tanıdığımız, sevdiğimiz bir arkadaşımıza misafir gittik. Hoşbeşten sonra evin sahibi tek yaşayan arkadaşımız işi gereği nöbete gitti. Cep telefonlarının yeni yeni kullanılmaya başlandığı ve herkesin alamadığı yıllar. Otogara inince jetonlu telefonla ailemi arayıp geldiğimi söyledim. Arkadaşa da jeton verdim, ailesi yerine başka gereksiz konuşmalar yaptığında şaşırmıştım, önceliğinin aileye haber vermek olmadığına…
Ev sahibi gider gitmez arkadaşım evin telefonunun başına geçti, üç dört konuşma yaptı, kendi telefonuymuş gibi rahattı. Ben dondum kaldım. Çocukluğumuzda ailemiz bize “rızasız lokma haramdır” der ve evimizde bile habersiz bir şey yapmazdık. (etik kavramını nasıl da farklı isimle biliyor ve bizleri eğitiyorlarmış)
Arkadaşımız nöbeti bitip eve geldi. Biz yine koyu sohbetteyiz, hasret gideriyoruz. Bekliyorum ki arkadaşım telefonu kullandığını söylesin kendisine giderken söyleyip izin almadığını unuttuğunu belirtsin. Hiç bir şey olmamış gibi ,yaptığını söylemedi. Onun bu davranışı uykumu kaçıracak kadar etkiledi beni ve arkadaşımın bu yönünü de görmemi sağladı.
O gün adını koyamadığım bu davranışa, etik kavramını öğrendikten sonra koydum adını;
“MİSAFİR ETİĞİ “
Etik davranış ilkeleri insan yaşamının her anında her evresinde yaşanmalı ve onunla bütünleşerek son yolculuğuna bile birlikte uğurlanmalı..
Ahlâk ve bilgi ışık gibidir, kullanırsanız parlar, kullanmazsanız söner…
Yorum Yazın
Facebook Yorum