100.Yıl Neden Önemli?
Ülkeler, organizasyonlar; toplumun algılarına ve kültürel normlarına daha uygun düşen 10, 25, 50, 100’lü yıllarda ve katlarında çeşitli kutlamalar yaparlar. Cumhuriyet’in 99. yılı daha mı önemsizdi? Elbette hayır.! Küsüratsız rakamların gerçekte diğer rakamlardan bir farkı olmamakla birlikte sembolik anlamda taşıdıkları önem büyüktür. Bu nedenle, “100 yaşına kadar yaşamak”, “yüz yıllık ağaç”, “asırlık keman” ve benzeri söylemler, toplumların belleklerinde yer bulmuş ve söylene gelmiştir.
****************************
29 Ekim 2023 tarihi, 100 yıl önce kazanılan bağımsızlık ve ulusal kimlik mücadelesinin önemini vurgulamak için fırsat sunar. Ulusal birliğin pekiştirilmesi, ulusun birlik ve dayanışmasının vurgulanması için bundan daha güzel bir fırsat olabilir mi? Hem, bu sayede, ülkenin sosyal ve ekonomik ilerlemesini değerlendirmek, kat ettiğimiz ve edeceğimiz yolu görmek; gördüklerimizi dosta, düşmana göstermek de mümkündür.
100 yıldır aynı meclis, aynı bayrak altında yaşayan uluslar, kenilerine ait kültürel bir mirasa da sahip olurlar. Yapılacak kutlamalarla, bu mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının gerekliliği güçlü bir şekilde vurgulanmış olur.
****************************
Geride kalan 100 yıl, bir yandan da ülkenin “ilelebet payidar” kalacağına ilişkin bilincin, zihinlerde yet etmesi için önemlidir. Kutlamalar sayesinde genç nesiller, ülkenin kuruluşu, kurucu iradesi ve hedefleri hakkında daha net bilgilere sahip olacak; çaresiz kaldıklarında, ilk fırsatta kaçacak bir batı ülkesi aramak yerine, “muhtaç oldukları kudret”i damarlarında bulacaklardır.
PARALEL BİR EVRENDE CUMHURİYET’İN 100. YIL KUTLAMALARI
Yukarıdaki nedenlerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl kutlamaları hazırlıkları, mevcut hükümet tarafından yıllar öncesinden başladı. Öncelikle 100. yıl anısına Ankara’da yapılacak olan abide için bir yarışma düzenlenildi. Yarışmaya katılan mimari projeler arasından birinciliği “Cumhuriyet Abidesi” kazandı. Bu abide bozkırın ortasında bir deniz fenerini andıran mimarisiyle, 100 metre yüksekliğindedir ve yok olmak üzereyken küllerinden doğan bir ulusu temsil etmektedir. Kulenin dış yüzeyinde, Cumhuriyet’in bugünlere gelmesinde emeği geçen önemli kişilerin isimleri yazıyor, en tepesinde ise ebediyete kadar sönmeyecek bir meşale kilometrelerce öteden görülebiliyor. Kulenin çevresinde yer alan sergiler, konser salonları ve müzeler de herkesin görmek isteyeceği güzelliktedir. Artık nasıl ki Paris’in “Eyfel Kulesi”, New York’un “Özgürlük Abidesi”, Roma’nın “Kolezyum”’u varsa Ankara’nın da “Cumhuriyet Abidesi” vardır.
100. Yıl Marşı için açılan yarışmaya yüzlerce besteci katıldı. Hepsi birbirinden güzel eserler arasından birlik ve beraberliği en çok vurgulayan, dinleyeni bir anda içine çeken eser, nesilden nesile bağlılıkla ve coşkuyla söylenecek olan 100. Yıl marşımız oldu.
Yorum Yazın
Facebook Yorum