Çevre kirliliğinden fazlaca şikayetçiyiz. Hepimiz aşırı duyarlıyız çevremize karşı, denize karşı, hepimizde inanılmaz doğa sevdalısıyız, dünyalıyız. Çevre kirliliğine karşı bu kadar duyarlıysak bu dünya üzerinde dünyayı kirleten başka bir sapiens türü yaşıyor olmalı. Bu farklı tür; kirleten, duyarsız, yaşadığı doğal güzelliğin farkında olmayan ve fazlasıyla sorumsuz…
Çok özen gösteriyoruz çevremize. Şehir hayatı içinde yeşil alan olmadığından bahsedip, ilk fırsatta hemen yeşil alanlara koşuyoruz.
Bir yere gittiğimizde ve etrafımıza baktığımızda hep kirlilikten ve temiz bir toplum olmadığımızdan bahsediyoruz. Oysaki biz insanoğlu doğru davranışın en iyisini hep biliyor, hep bildi.
Ancak evimizin içinde yapmadığımız asla yapmayacağımız tüm hareketleri dışarıda, hayatın içinde birebir uyguluyoruz. Eğer aynı davranışları evimizin içinde de yapıyorsak dışarıda yapılan her türlü davranışı kabul ederek saygı duyacağım.
Yerlere tükürenler,
Sigara evinin içinde içmeyip balkondan külünü ve izmaritini yere atanlar,
Yolculuk esnasında arabanın camını açıp yediklerinin posasını dışarı fırlatanlar,
Sahilde veya parkta çekirdek çitleyip kabuğunu oturduğu yere atanlar,
Piknikten sonra geride kalanlardan bahsetmek istemiyorum bile. Nasılsa arkamızdan biri veya birileri temizliyor mu yoksa nasılsa doğa kendi işini yapar mı diye düşünüyoruz? Bilemedim….
Bazı şeyleri çok merak ediyorum.
Mesela, evde yere tükürüyor musunuz?
Ya da yediğiniz bisküvinin kabuğunu yere atıyor musunuz evde?
Veya çekirdek kalıntıları sürekli yerde kuşlar yesin diye bekliyor musunuz?
Bu sorularıma cevaplarınız evet mi? Eminim değildir…
Şunun farkına varalım lütfen üzerinde yaşadığımız bu Dünya dış evimiz. Burada yaşam imkanı olduğu için buradayız. Küçük bir farkındalık…
Öbür taraftan;
Klimaların yaydığı ısı,
Egzoz dumanları,
Filitresiz fabrika bacaları,
Denize bırakılan arıtma suları,
Sözde hepimiz doğa dostu, çevre duyarlısıydık hani?
“Bu dünya bizim” diyoruz. Ancak yaptıklarımız ile söylemelerimiz birbirine uymadığı sürece her şey söylemde kalır.
“Bu dünya bizim ve sonraki kuşaklara bırakacağız.” Söylemini ancak kendi davranışlarımızla gerçekleştirebiliriz. Okullarda temel eğitim kavramı içerisinde öğretilen her türlü temizlik anlayışını, çocuk daha sonra eve geldiğinde ailesinde gördüğü yanlış tutum ve davranışlardan etkilenerek her birey gibi kendi de kolay olan davranış modelini seçerek alışkanlık haline getirecektir. ( elindeki çöpü çöp kutusu arama gereği duymadan yere atmak, sokağa tükürmek, sigara izmaritini fırlatmak davranışı gibi, görerek ve fark etmeden içselleştirilen davranışlardır bunlar)
Duyarlılığımızı söze değil eyleme döktüğümüz, hareketlerimizle sonuçlandırdığımız günlere…
Saygılarımla.
Yorum Yazın
Facebook Yorum