Dilimizde inanılmaz bir anlamsızlıkla birlikte bir de duygu eksikliğini hissetmekteyiz. Toplumsal olarak bozulmadan tüm sohbetlerde bahsediyoruz. Bunun ana sebeplerini kendi içimizde tartışırken hiç şarkı sözlerine dikkat etmiyoruz.
Şimdi size 20 yıl öncesinden ve güncel şarkılardan bir kaç şarkı sözü paylaşacağım.
Zekai Tunca (Gülü susuz seni aşksız bırakmam)
Üşüdüm diyorsan güneş olurum
Yanarım sevginle, ateş olurum
Dolarım havaya, nefes olurum
Ferhat Göçer (cennet)
Dünyaya bir daha gelsem sevgilim
Arar bulurum yine seni severim
Cenneti değişmem saçının teline
Ömrümün yettiği kadar seni severim
Norm Ender (Mekanın Sahibi)
Sabah yaptım krep krep
Ne güzel oldu breh breh
Sardım yedim wrap Wrap
Kafam düştü direkt direkt
Her yer olsa da kezban, tırrek
Yatamam evde yatak döşek
Çıktım dışarı, açtım trap
Kafam şimdi fişek fişek
Şehinşah(#PHONKFREESTYLE)
Eski menajerim bağımlıydı kokain'a
Döküyorum, hislerin içi kodein, ah
Phant'lerim dolu, arayamaz Amiri, ah
Bavulunda drug getir from Amerika
Mimaroba, Sinanoba gelemedi konumuma
Sonra sinirlendim ona, scam'ledim Binomo'da
Üstteki ilk iki şarkı sözü ortalama 20 yıl öncesine aitken, alttaki iki şarkı sözü son dönemlerin şarkıları. 20 yıl içerisinde nereden nereye geldik.
Eski dönem şarkılarında gördüğünüz gibi hissedilen duygu yoğunluğu çok fazla. İnsana sevdiğini, sevildiğini hissettirirken sevdiği için de bir şey yapabilme cesaretini ve sevdiği kişiye bağlı olmayı anlatan sözler.
Diğer yeni nesil sözlere gelirsem, burada destan yazabilirim.
Herhangi bir duygu yoğunluğunu geçtim ne dediği bile anlaşılmadan “rap müzik” adı altında anlamsız, küfürlü, bol argo kelimeler. Bu tarz şarkıların dinleyici kitlesine de baktığımızda hayatı boş vermiş, kendinden ve gelecekten bir beklentisi olmayan kitleler.
Öğrenmenin en etkin yollarından biridir duyarak ve görerek öğrenmek. Bu şarkıların kliplerini de izlediğimizde ve izleyici kitlesinin yaş aralığını düşündüğümüzde nasıl etkilenecekleri gün gibi aşikar.
Gelecek nesilden çok umutlu bir bireyim. Ancak bunları gördükçe, duydukça çocuklara verdiğimiz zararlarla birlikte toplumsal olarak çöküşünde içerisinde olduğumuzu belirtmeden geçmek istemiyorum.
Bu anlam taşımayan, ne dediği ve nereye gittiği belli olmayan sözlerin geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızda nasıl bir etki yarattığını bir kez daha farkına varalım.
Ya da bu şarkı sözlerini yazanlar ve çıkıp milyonlarca kişinin dinleyeceği bu şarkıları söyleyen değerli sanatçılarımız çocuklarımızda nasıl etkiler yaratıyor diye hiç düşündüler mi?
Tabi ki toplumsal olarak yozlaşmanın bir tek nedeni bu şarkı sözleri değil. İzlediğimiz diziler, filmler, sosyal medya ortamlarıyla birlikte olmaması gereken (ahlaki boyutta) durumların da bu tür yayınlarla normalleştirilmesi söz konusu.
Biz anne babaların da biz görmedik evladımız görsün tutum ve davranışlarını da sergilemesi sonucu çocuklarımızı fazla disipline etmedik.
Üniversite sınav sorunlarına ve LGS sınav sorularına baktığımda ise ana konu okuduğunu anlama üzerine kurulu. Çünkü teknoloji dediğimiz olayı doğru kullanmadığımız için asosyalleşmeye bununla beraber konuşmamaya başladık. İletişim dilimiz çok ama çok basitleşti. Yazışarak iletişim kurduğumuz için kelimeler kısaldı, konuşma ve kendini ifade edebilme becerimiz kayboldu.
Binlerce kelimelik güzel Türkçemiz içerisinde kullandığımız günlük farklı kelime sayısı 250-300 arasına düştü.
Konuşmayan, okumayan, okuduğunu anlamayan bunu da geçtim söyleneni dahi anlayıp yorumlayamayacak hale dönüştük.
Bir de üstüne yukarıda bahsettiğim tarzda ne dediği belli olmayan, anlamsız şarkı sözleri ile ne mana kaldı ne his….
Not: Bu arada yukarıda sözlerinden birer parça aldığım şarkılar tamamen rastgele seçilmiş durumdadır.
Yorum Yazın
Facebook Yorum