Yalova’da Millet Çiftliği Köşkü’nün yanındaki ağacın dalları köşke zarar veriyor diye bahçıvan kesme hazırlığı yapmaktadır. Bunu gören Atatürk, meşhur emrini verir: “Dal kesilmeyecek, köşk kaydırılacak.” Herkes şaşkın ve inanmaz. Atatürk’ün dahiyane buluşu ile 1930 yılında köşk kaydırılır. Çevre bilinçleşmesinde bir ilki oluşturan bu olaydan sonra yapının adı, “Yürüyen Köşk” olur.
Kanuni Sultan Süleyman’ın 1539 yılında, Edirne Çöpçüsübaşına verilmek üzere yayınlattığı “Çevre Nizamnamesi” vardır.
1453 İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, her konuda duyarlı olmasının yanında çevre konusunda da gerekli önlemleri almış; “Ormanlarımızda bir yaş dal kesenin başını keserim” diyerek ferman çıkarmıştır.
İsveç’in Stockholm Kentinde 1972 yılında düzenlenen; Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan günümüze her yıl; ‘5 Haziran Çevre Günü’ olarak kutlanır. Ülkeler çeşitli etkinlikler yaparak farkındalık yaratmak ,çevre bilinci oluşturmak için çalışır.
Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ; temiz havaya, suya, besine ve temiz çevreye ihtiyaçları vardır. Günümüzün en büyük küresel sorunu, ÇEVRE KİRLİLİĞİ’dir. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, çölleşme ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, okyanusların kirlenmesi, tehlikeli atıkların çevreye bırakılması, besin, ışık, gürültü ve radyoaktif kirlilikler; sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta tüm canlılarında yaşamlarını tehdit etmektedir.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kamyon çöp çıkmakta. Bizlerinde çöp olarak gördüğü kutular, kartonlar, şişeler (eskisen cam şişelerden depozit alınırdı) metaller, ahşap kasalar geri dönüşüme kazandırılması gereken atıklardır. Bunlardan yeni ürünler veya hammadde yapılarak ekonomiye kazandırılır. Çöplerimizi ayrıştırmadığımız için atık toplayanlar tüm çöp kutularını karıştırarak seçmek durumunda kalırken çoğunu da heba ediyorlar. Her yerde dolaşarak atıkları alıp ekonomiye katkı sağlayanlara içimden teşekkür ederek bakıyorum.
Çevre bilinci oluşturulmak için okullara dersler konmalı, medya kuruluşları kamu spotu ile ailelerin bir arada olduğu saatlerde yayın yapmalı, reklamlar hazırlanmalı. Belediyeler yerel çözümlerle soruna ortak olmalı.
Çevremizi korumak için neler yapmalıyız?
* Atıkları ayrıştırarak geri dönüşüme katkı sağlamalı.
*Kirliliğe engel olup, yerlere çöp atmamalı, çocuklara örnek olunmalı.
*Alışverişe bez poşet götürerek naylon poşet kullanımını en aza indirmeli
*Kağıt havlu, kağıt peçete kullanımını azaltmalı
*Enerji tasarruflu ampuller kullanılmalı
*Diş fırçalarken, tıraş olurken, banyo yaparken, musluğu açık bırakmamalı
*Atık pillerin çöpe değil, atık pil kutusuna atılması sağlanmalı
*Tek kullanımlık; tabak, bardak, çatal ve bıçak kullanımı azaltılmalı
*Bitkisel atık yağlar çöpe ve lavaboya değil en yakın atık yağ toplama bidonuna atılmalı
*Kendimize ait matara kullanarak pet şişe kullanımı en aza indirilmeli
*Yazışmaları kâğıt yerine -e posta ile yapmaya, faturalarda da bu yöntemi kullanmaya başlayarak kâğıt tüketimi azaltılmalı
*Binalardaki ısı yalıtımına önem verilmeli, havayı kirleten yakıt tüketiminden kaçınılmalı
* Ormanları gözümüz gibi korumalıyız. Ağaçların yaptığı fotosentez dünyadaki tek oksijen kaynağıdır.
Doğada çözülemeyen, yıllardır biriken plastik atıkların oluşturduğu çöp adaları 7. Kıta olarak adlandırılmış ve İstanbul Bianeli ‘de bu temayı seçerek çok etkileyici bir reklamla ekranlarda dikkât çekmiştir.
Kyoto Protokolü, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçevedir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi içinde imzalanmıştır. Bu protokolü imzalayan ülkeler (bizim ülkemiz de dahil), karbondioksit ve sera etkisine neden olan beş gazın salınımını azaltmaya söz vermişlerdir.
Acaba sözlerinde durmuşlar mı? HAYIR. En çok karbon salınımı yapan ülkeler, nüfusu en kalabalık olanlar …
Küresel ısınmaya “ DUR” demeliyiz, mecburuz. Gidecek başka bir gezegenimiz yok.
Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık.
Dünya Çevre Günü kutlu olsun.
Yorum Yazın
Facebook Yorum