Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Trabzon’da bir dizi ziyarette bulundu.
Memleketi Trabzon’a gelen Bakan Uraloğlu önce bir süredir yapımı devam eden Şehit Hastanesi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden brifing alırken, ardından yapımı süren Güney Çevre Yolu inşaatı ile ilgili son gelişmelerde ilgili bilgiler aldı. Bakan Uraloğlu’na ziyaretinde Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Trabzon Sağlık İl Müdürü Hakan Usta ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri eşlik etti.
"Dünyanın en modern şehir hastanelerinden birini inşa ediyoruz"
Ziyaretlerinin son durağı Trabzon Havalimanı olan Bakan Uraloğlu burada da bilgiler alarak açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, "Bildiğiniz üzere Akyazı Stadyumu’nun yanında Türkiye’nin ve dünyanın en modern hastanelerinden birini inşa ediyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafındaki örnek şehir hastanelerinden, en güzellerinden bir tanesi şu anda Trabzon’da yükseliyor. 280 bin metrekarelik alanda kurulan Trabzon Şehir Hastanemiz; İlimizin sağlık altyapısının gücüne güç katacak bir proje. 900 yatak kapasitesiyle hastanemizde; yanık tedavi ünitesi, nükleer tıp ünitesi, radyoterapi alanı, diyabet ünitesi, kan transfüzyon merkezi, uyku laboratuvarı ve genetik laboratuvar gibi önemli sağlık kompleksleri de yer alacak. Trabzon Şehir Hastanesi tamamlandığında; Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sağlık merkezlerinden biri olacak" dedi.
"56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi şehrimize kazandıracağız"
Trabzon’da yapılması planlanan ve protokolü imzalanan hafif raylı sistem projesi ile ilgili de konuşan Bakan Uraloğlu, "24 Nisan’da Trabzon Büyükşehir Belediyemizle bir araya gelerek “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ protokolünü imzaladık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü eliyle bu projenin yapımını biz üstlendik. Trabzon’umuza; Akçaabat’tan Yomra Merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, otogar ve Havalimanı gibi 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Yaklaşık 32 km olan proje genel itibariyle 824 bin kişinin yaşadığı şehrimizde özellikle Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ölçeğimizde 500 bin nüfusun yaşadığı, sirkülasyonun en yoğun olduğu alana hizmet edecek. Özellikle yaz aylarında turizmin artması ile yoğunlaşan trafik rahatlamış olacak. Çalışmaları devam eden uygulama projelerinin tamamlanmasının ardından da en kısa sürede ihale etmeyi ve yapım çalışmalarına başlamayı planlıyoruz" diye konuştu.
"Güney Çevre Yolu projesi ile birlikte hem kent içi hem de kent geçişinde ulusal ve uluslararası trafik rahatlayacak"
Uraloğlu incelemelerde bulunduğu Güney Çevre Yolu projesi ile ilgili de konuşarak, "Trabzon’umuzda yapım çalışmaları devam eden en önemli karayolu projelerinden biri olan Güney Çevre Yolumuz, 31 metre genişliğinde, 2x3 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa ettiğimiz Güney Çevre Yolumuzun toplam uzunluğu 43,8 kilometredir. Akçaabat ilçesi Mersin Mahallesinden başlayarak, Ortahisar ve Yomra ilçelerinde şehrin güneyinden devam ederek Arsin İlçesinden tekrar Karadeniz Sahil yoluna bağlanacak yolumuz sayesinde transit trafik; şehir içi trafiğinden ayrılmış olacak. Böylece hem kent içi hem de kent geçişinde ulusal ve uluslararası trafik rahatlayacak. Şu anda yapımı devam eden 16,5 km uzunluğundaki 1. kesim Akçakale’den ayrılıp, mevcut sahil yolunun güneyinden geçerek Sera Gölü Kavşağı’nda son buluyor. Sera Gölü Kavşağı’ndan Karadeniz Sahil Yolu’nun Yıldızlı Yonca Kavşağı’na ve Kanuni Bulvarı’na bağlanacak şekilde inşa ediliyor. Bu kesimde toplam uzunluğu 14,4 km olan 7 adet çift tüp tünel ve 968 metre uzunluğunda 7 adet viyadük bulunuyor. Proje kapsamında şu anda Mersin Kavşağı’ndaki kazı-dolgu çalışmalarımız devam ediyor. Tünellerdeki çalışmalarımızdan bahsedersek; 711 metre uzunluğundaki T1 Tünelimizde, bin 238 metre uzunluğundaki T2 Tünelinde; 3 bin 572 metre uzunluğundaki T3 Tünelinde ve bin 523 metre uzunluğundaki T4 Tünelinde kazı destekleme çalışmaları devam ediyor. Karadeniz Sahil Yolu’nun Akçaabat-Arsin arasında kalan kesiminde şehir içi ve özellikle Sarp Sınır Kapısı’na giden ağır transit trafik birbirinden ayrılacak. Ayrıca, Trabzon’un sanayi, ticaret ve turizm faaliyetlerini artıracak proje ile bölgenin kalkınmasına katkı sunacağız" ifadesinde bulundu.
"Yıl sonunda Trabzon Havalimanı’ndaki yolcu sayısının 4 milyonu geçeceğini öngörüyoruz"
Trabzon Havalimanı’na gelerek burada da incelemelerde bulunan Uraloğlu, "Mevcut Havalimanımız 2023 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 3.5 milyon yolcuya hizmet sunarak ülkemiz havalimanları arasında dokuzuncu sırada yer aldı. Bu yıl daha Nisan sonu itibariyle 877 binin üzerinde yolcu ağırladı ve 2023 yılı ilk 4 ayına göre artış oranı yüzde 18 oldu. Bu noktada yıl sonunda Trabzon Havalimanı’ndaki yolcu sayısının 4 milyonu geçeceğini öngörüyoruz. Havalimanımızın sürekli artan yolcu sayısı doğrultusunda da Trabzon Havalimanımızı genişletmek ve Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalarımıza da başlamıştık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz. Körüklerden birincisinin yapımı devam ediyor. Yaklaşık 2 ay sonra hizmete almayı planlıyoruz. Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. 23 Mayıs’ta da bu binalarımızın geçici kabullerini yaptık. Ufak tefek tamamlanacak işlerin ardından yeni dış hatlar gelen yolcu terminalimizi Temmuz ayı içerisinde hizmete almayı planlıyoruz. CIP binasını da işletici firma THY kendi konseptine göre iç düzenlemeler yaptıktan sonra hizmete alacak. Yatırım programına aldığımız Trabzon Yeni Havalimanı yapım ihalesini de önümüzdeki süreçte başlatacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın