Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Temel Sanat Söyleşileri-1 Çizgi ve Hareket” adlı programda, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Öğretim Görevlisi Volkan Karakaş Düzce Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Nahide Yılmaz, 1970’lerden itibaren özellikle Fransa’da gelişen çizgi film sektörünün, daha sonra sinema filmleri olarak günümüze kadar geldiğini ifade etti. Gençlik dönemindeki kahramanların o dönemdeki bu çizgi film karakterleri olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bizler; gücü, kuvveti, hızı, kibarlığı, nezaketi bu filmlerden öğrendik. Günümüzde ise Amerika Birleşik Devletleri ve uzakdoğuda özellikle Japonya’da bu sektör söz sahibidir. Günümüzde tam bir tüketim çılgınlığı algısı verilmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Öğretim Görevmlisi Volkan Karakaş ise konuşmasında animasyon eğitimin çok zor bir eğitim olduğunu belirterek, tarihsel süreçte çizgi film sektörünün dergi, kitap, mecmua ve gazetelerde yayınlandığını, film sektörünün gelişmesi ile sinemalarda gişe rekorları kıran animasyon filmlerinin yapıldığını dile getirdi. Dijitalleşmeyle birlikte yapılan filmler ile çocukların ve gençlerin beyinlerine farklı algılar ve roller verilmekte olduğunu söyleyen Karakaş, “Film sektörüyle birlikte yan sektörler de gelişti. Çizgi film kahramanından oyuncaklar, kıyafetler yapılmaya başlandı. Hatta satışları artırmak amacıyla bazen oyuncak için animasyon filmler yapılıyor. Amerikan çizgi filmlerine bakıldığında, takım elbise giyen düzgün kıyafetli sempatik, şirin görünümlü ve obez kahramanlara rastlarız. Aslında bu ABD’nin dünyaya vermek istediği algıdır” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın