Keratokonus hastalığı nedeniyle sol gözünde görme kaybı oluşan hasta, Gaziantep Özel Hatem Hastanesi’nde gerçekleştirilen kornea nakliyle sağlığına kavuştu.
Gaziantep’te yaşayan Ekber Atay, uzun zamandır yaşadığı keratokonus hastalığı yüzünden görme kaybı ve şiddetli baş ağrısı yaşıyordu. Lens ve gözlük kullanmasına rağmen görme kaybı gittikçe artan Atay’a, Gaziantep Özel Hatem Hastanesi’nde kornea nakli yapıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler ve Doç. Dr. Burak Bilgin tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyon ile sağlığına kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşayan Atay, organ bağışının önemine dikkat çekti.
“Çocukluğumdan bu yana görme ile ilgili sıkıntı yaşıyorum”
Ekber Atay, ”Çocukluğumdan bu yana görme ile ilgili sıkıntı yaşıyorum. Zamanla görme kaybım daha da arttı. Doktorlarımız kornea naklinin gerekli olduğunu söyledi. Uzun zamandır uygun bir donör arıyorduk. Çok şükür sonunda bulundu ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Şu anda iyiyim ve her geçen gün daha iyiye gidiyor. Organ bağışı, nakil bekleyen hastalar için çok önemli. Hem bağış yapan aileye hem de hekimlerimize çok teşekkür ederim. Onlar sayesinde yeniden net görebileceğim için çok mutluyum” dedi.
“Kornea gözün en ön kısmındaki saydam dokudur”
Başarılı operasyonu gerçekleştiren Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler operasyonla ilgili bilgi vererek, “Kornea gözün en ön kısmındaki saydam dokudur. Kornea nakli hastanın saydam olmayan korneasının kadavradan alınan saydam kornea dokusu ile değiştirilmesi işlemidir. Göz hastalarında kornea nakli çeşitli amaçlarla uygulanmaktadır. Opak korneanın ortadan kaldırılması ile ortam saydamlığının yeniden sağlanması amacı ile uygulanan kornea nakli en çok uygulanan endikasyondur. Süreğen kornea hastalıkları nedeniyle incelen korneanın yerine de göz bütünlüğünü sağlamak amacı ile kornea nakli yapılabilmektedir. Bazen korneada iyileşmeyen ve genellikle kornea enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkan ülserler oluşabilmektedirler. Tedaviye dirençli bu yaraların ortadan kaldırılması amacıyla da kornea nakli yapılabilmektedir. Nadiren opaklaşan korneanın estetik nedenlerle değiştirilmesi amacıyla da kornea nakli yapılabilmektedir. Korneanın bütün kalınlığını etkilemiş hastalıklarda tam kat kornea nakli yapılmaktadır. Bazen kornea hastalıkları korneanın tüm katlarını etkilememektedir. Bu gibi durumlarda kısmı kalınlıkta kornea nakilleri uygulanabilmektedir. Kısmı kalınlıkta yapılan kornealarda doku uyumu daha kolay sağlanabilmektedir. Hastamız Ekber bey de, çocukken ortaya çıkan ve “keratokonus” olarak adlandırılan kornea hastalığı yıllarca ilerlemiş ve korneanın hem şeklini hem de saydamlığını bozmuştu. Bu işlevini tam yapamayan kornea dokusunu kadavradan alınan saydam kornea dokusu ile değiştirdik. Hastamızın takip ve tedavisi devam etmektedir. Alıcı kornea ile verici kornanın uyumu oluştuktan sonra görmesinde kayda değer artış beklemekteyiz. Kornea nakillerinde cerrahi teknik, nakil sonrasında uygun takip ve tedavi çok önemlidir. Bu nedenle nakil sonrasında hastanın tedaviye uyumu gereklidir” şeklinde konuştu.
“Bu aşamada kornea nakli devreye girer”
Doç. Dr. Burak Bilgin de, " Keratokonus hastalığı ileri dönemlerde korneanın şeklini, saydamlığını ve görmeyi bozarak kornea nakli ameliyatı gerektirebilir. Sağlıklı kornea tabakasının nakli ile görme tekrar kazanılabilir. Kornea hastalığına bağlı oluşan ağrı, rahatsızlık hissi gibi belirtiler kornea nakli sonrası düzelir. Hastalık giderek ilerleyen görme bozukluğu, sık sık değişen gözlük numarası ile belirti verir. 30’lu yaşlara kadar ilerleyicidir. Bu hastalar yükselen gözlük numaralarına rağmen iyi görememekten şikayetçidir. Hastalık, kişinin hayat kalitesini önemli oranda olumsuz etkiler. İleri vakalarda kornea ileri derecede incelip sivrileştiğinden, ciddi görme kaybına yol açar. Bu aşamada kornea nakli devreye girer " diye konuştu.
Yorum Yazın