RAZİYE ERDEN- Tüm yurtta olduğu Mersin’deki sağlık çalışanlarının vergideki adaletsizliğe tepkisi sürüyor. Salık çalışanlarının 17. Eylemi Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Poliklinik Girişi önünde gerçekleştirildi. Açıklamaya; Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen destek verdi. Basın açıklamasını Mersin sağlık örgütleri adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Eşbaşkanı Sevgi Başkavak okudu. Toplanan vergilerin halkın refahı için harcanmadığının ileri sürüldüğü açıklamada, “Hükümetin yeni ek vergilerle toplayacağı gelirlerle ücretiyle nefes aldırmayı düşünmediği gibi asgari ücretin yüksek olduğu açıklamaları toplumda şaşkınlık yaratmıştır. Yaklaşık yüzde 70’i şirketlere ait 2,2 trilyon TL vergiden vazgeçen, devasa kar açıklayan şirketlerin vergilerini affeden, bir başına geçinmeye çalışan balıkçısından, doktoruna, boyacısından, motor kuryesine yeni vergiler getiren programın tercihi kolayca anlaşılıyor. Bir daha soruyoruz: Çalışandan yüzde 15, şirketlerden yüzde 15 vergi alsanız ülkenin vergi gelirleri kat be kat artacak. Vergide adalet diyerek yoksul halkın cebinden söküp devasa kar elde eden şirketlere vergi harcaması adı altında kaynak aktarmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? Özel hastaneler yüzde 10 şehir hastaneleri sıfır vergi verirken burada çalışan hekiminden hemşiresine, güvenliğinden sekreterine tüm çalışanlardan yüzde 35 vergi kesmekten ne zaman vazgeçeceksiniz? Çalışandan ve yoksul dan Alınan Vergilerden Vazgeçin! Bizler her gün halkın yoksullaştığını ve dayanma gücünün kalmadığını görüyoruz. Halkın sırtına yeni ek vergiler yerine vergide adaleti sağlamaya çağırıyoruz. Hepimizin sağlığı için bu ay çalışma süresini uzattığınız Büyük Millet Meclisinde vergide adaleti sağlamaya çalışacak mısınız?” diye soruldu.
“YAŞAM KOŞULLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru yüzde 35 civarına çıkıyor. Bu adaletsizliğe ve eşitsizliğe itirazımızı sürdürmek, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisi yapılsın talebimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Çalışma ve yaşam koşullarımız yüksek oranlı enflasyon nedeniyle her geçen gün ağırlaşmaktadır. Maaşlarımızın alım gücü sürekli düşerken gıda, eğitim, sağlık, kira, ulaşım başta olmak üzere temel yaşam gereksinimlerimize ödediğimiz paralar hızla artmaktadır. Toplu Sözleşme dönemlerinde hükümetin tek taraflı belirlediği ve yüksek enflasyon karşısında bir ay içinde etkisini kaybeden maaş zamları bu tabloyu değiştirmekten uzak bulunmaktadır. Kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını amaçlayan tasarruf tedbirleri paketi kapsamında kamu hizmetlerinde çalışanların servisleri kaldırılmaya başlandı, bunların ilki mersin üniversitesi personel servislerinin kaldırılması oldu.
Açıklanan kamuda tasarruf paketi ile Memurların servis hakkının kaldırılması ve istihdamın sınırlandırılmasını öngören paket kazanılmış hakların geri alınmasıdır. Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak on yedi haftadır sürdürdüğümüz ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimiz her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılık bulana dek sürecek. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.”
Yorum Yazın