Raziye ERDEN/
31 Mart yerel seçimlerine çok az bir zaman kaldı. Belediye başkan adayları netleşmeye başladı. Geçen yıllara nazaran kadın muhtar adayı sayısının artış göstermesi de Mersin’de yaşayan vatandaşların dikkatini çekti. Müfide İlhan, 1950 yılında yerel seçimlerde Mersin Belediye Başkanı seçilerek, Türkiye'de İl Belediye Başkanı olarak seçilmiş ilk kadın olarak tarihe geçti. Hal böyle olunca Mersin’de kadın belediye başkan adayının daha çok olması, kadın STK’lar tarafından beklendi ama açıklanan belediye başkan adayları, kadınları adeta hayal kırıklığına uğrattı. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, kadın muhtar adaylarının çok olması ve belediye başkan adayının az olması ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
“HAYDİ KADINLAR MUHTAR OLMAYA”
Kadın muhtar adayları ile ilgili yaptığı çalışmaları anlatan KA.DER Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, “Kadınlara; ‘muhtar olmak için erkek olmak şart mı? Haydi kadınlar muhtar olmaya’ diye sosyal medya da çağrı yaptık. Ayrıca kadın muhtar adayları için 25-26 Kasım 2023 tarihinde siyaset okulu açtık. Bazı kadınlara bizler ulaştık. Öyle güzel olaylara denk geldik ki; bize gelen bir kadın muhtar adayı, aynı mahalleden bir diğer kadın muhtar adayına haber verdi.” dedi.
“SİYASİ PARTİ AYRIMI YAPMIYORUZ”
Her seçim öncesi Ka. Der’in siyaset okulu açtığını ve kadın adaylara eğitim verdiğini aktaran Dinçer, “Ara dönemlerde de açılıyor, kadınlara eğitim desteği veriyoruz. Siyasi parti ayrımı yapmıyoruz. 2009 seçimlerinde özellikle il genel meclisi kadın sayısını arttırmaya yönelik kampanya yürüttü. Benim aday olmam bunlardan biri. Mersin’de hiç kadın il genel meclisi olmamış Cumhuriyet tarihi boyunca yok. Sonrasında belediye yasası değişti ilk ve son olduk” İfadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ 50’NİN ÜSTÜNDE KADIN MUHTAR ÇIKARMAK”
Geçtiğimiz seçimde Ka.der muhtar sayısını arttırmaya yönelik çalışma yaptı. Ağırlık, odak noktası olarak muhtarlara yöneldi. Mersin’de asil 22 kadın muhtar var. Bizim ulaşabildiğimiz kadın muhtar adayı sayısı 65’in üstüne çıkmış durumda. Hala ulaşamadıklarımız ve yeni adaylıklarını açıklayanlar vardır. Burada bizim hedefimiz 50’nin üstünde kadın muhtar çıkarmak” diye konuştu.
“KOLTUKLARINI KAPTIRMAKTAN KORKUYORLAR”
Seçim çalışmaları sürecinde kadın muhtar adaylarının maruz kaldığı olaylara da değinen Başkan Dinçer, “Erkek muhtar adaylarından haber geliyor bana; ‘İlksen abla ne yapmaya çalışıyor?’ eski il genel meclis üyeliği yaptığım için hepsi beni tanır. Bazı mahallerde ki muhtar adayları başkaları ile haber gönderiyor, kadın adayları desteklemeyelim diye. Koltuklarını kaptırmaktan korkuyorlar. Önce kadınları adaylığa teşvik ettik, ondan sonra siyaset okulu açtık, kampanyalarla destek veriyoruz, o mahallede tanıdıklarımız varsa da birebir üyelerimiz aracı destek topluyoruz, kadın STK’larla da dolaşacağız.
“AFİŞLERİNİ YIRTIYORLAR”
Kadın muhtar adayları, mevcut erkek muhtarlardan tepki alıyor. Afişlerini yırtıyorlar, billboardlarını parçalıyorlar. O tarz şikayetler geliyor. Kadınlarını yıldırmaya çalışıyorlar. Tehdit edilenler de var. ‘Hemen savcılığa gidip suç duyurusunda bulun’ diyorum. Muhtar adaylarımızın olduğu bir WhatsApp grubu kurduk 65 kadın var, orada bir sorun olduğunda yazıyorlar. Birbirlerine moral desteği de veriyorlar. En çok kadın muhtar adayı Tarsus’ta var” şeklinde konuştu.
Mersin’de muhtar adaylarına eğitim verilmesini genel merkezden kedisinin talep ettiğini kaydeden Dinçer, “Mersin’de eğitim, normalde program da yoktu. İlk Mersin’den başladı, sonrasında; İzmir, Ankara ve diğer illerde yapıldı. Çok başarılı bir eğitim oldu. Genel merkez siyasi partilerin genel başkanlarını, kadın kolları başkanlar ile bir aradı iken ziyaret etti. Eşit temsilin sağlanması için kadınlara fermuar sistemi uygulansın, sıralamada seçilebilir yerde, yer versin, siyaset okuluna katılan partili kadınların listeleri genel başkalarına teslim edildi” dedi.
“GÜÇLÜ OLDUKLARI İLÇELERE, NEDEN KADIN ADAY KOYMUYORLAR?”
Belediye başkan kadın adayının az olmasından yakınan Dinçer, “Mersin’de belediye başkan adayı; 3 kadın var. Ama neden seçimi alabilecekleri, güçlü oldukları ilçelere kadın aday koymuyorlar, soruyoruz onlara. Yerel seçime gidiyoruz, yereldeki yöneticiler ne kadar söz sahibi? Tabi bunu da sorgulamak lazım. Türkiye’de, 21 tane kadın belediye başkanı var. Ka. Der’in bu yerel seçimde öncelikle odak çalışma noktası bu sayıyı arttırmak oldu. Siyaset okulu, 18 Eylül 2023 tarihinde Doğubeyazıt’tan başladı, sekiz ilde açıldı. Mersin’de 5 Ekim 2023 tahinde açıldı, ilk bir otel de 4 gün yüz yüze eğitim verildi. Sonra 3 ay boyunca da internet üzerinden eğitim devam etti. Gruplar 45- 50 kişiyi geçmeyecek şekilde yapıldı” diye konuştu.
“KADINLARIN ADAY GÖSTERİLMESİNDE YASAL HİÇBİR ENGEL YOK”
Erkek siyasi temsilcilerin kadın adaylara az yer vermesine tepki gösteren Başkan Dinçer, “Kadın adaya yer verince, erkek siyasi parti temsilcileri sanki bir lütufta bulunuyor. Yok beşin içinde bir tane, yok üçün içinde bir tane.. Kadınlarında siyasi anlamda kendi haklarını bilmesi ve farkına varması lazım. Anayasanın 10. Maddesinde; ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.’ der. Kadın derneklerinin mücadelesi ile oraya çok önemli bir cümle koyduk; ‘devlet, bu eşitliği sağalmakla yükümlüdür.’ İdare eden erkeklere sesleniyorum; ‘neredesiniz beyefendiler!’ 1930’larda Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlar seçme ve seçilme hakkını aynı anda elde etti. Kadınların bir hak talebi vardı, Mustafa Kemal Atatürk gibi de bir lider vardı. Şu anda kadınların aday gösterilmesinde yasal hiçbir engel yok. Kadınlara lütufta bulunuyormuş gibi bir bakış açısından vazgeçsinler, bu ülke de yüzde 51’de kadın seçmen var, onunda farkına varsınlar” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorum Yazın