Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, MedCities, MESKİ, Mersin Deniz Ticaret Odası, Türkiye Akdeniz HUB'ın katkılarıyla, kıyı alanlarının korunmasına yönelik iyi uygulamaların paylaşılması ve gelecek için atılacak adımların değerlendirilerek deniz ve kıyı ekosistemi üzerindeki iklim değişikliği baskılarının azaltılması amacıyla, "Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Restorasyonu" konulu çalıştay düzenlendi.
Şehirlerin sürdürülebilir kalması ve refahının korunması adına kentsel deniz ekosistemlerinin korunması ve onarılması gerektiğine vurgu yapılan çalıştayda deniz kirliğine neden olan faktörler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
“DENİZ KİRLENİYORMUŞ”
Çalıştayın açılış bölümünde deniz temizliğinin kıyı yaşamındaki önemine dikkat çekildi. Konuşmasına Latince “Bizim Deniz” anlamına gelen “Mare Nostrum” sözüyle başlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, “Bizim deniz olduğunu yeni yeni anlıyoruz. Büyük bir Umman dediğimiz aslında küçük bir havuzmuş ve çok çabuk kirleniyormuş. Bu aslında bizim için de büyük bir milat anlamına da geliyor. Bizim olan denize nasıl sahip çıkacağımızı daha iyi anlamak için yollar arayacağız” dedi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AVLANMA VE KİRLİLİK”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Devrim Tezcan da konuşmasında kirliliğe yol açan sebeplere değinerek, “Bugün üzerinde çok baskının olduğu kıyı ekosisteminin karşı zorlukları ele almak ve çözüm önerileri için bir araya geldik. Kıyılarının özellikle son yıllarda iklim değişikliği, aşırı avlanma ve kirlilik gibi nedenlerle baskılar oluşturuyor. Bu da doğal sisteminin bozulmasına neden oluyor. Bu alanda bilime dayalı politikalar sunmak için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
TEMİZ DENİZ İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Toplantıya ispanya’dan katılan OC-NET Koordinatörü Dr. Vanessa Sarah Salvo, okyanus şehirleri ağı hakkında bilgiler verirken, ortak sorunlara karşı, ortak tanımlama ve çözüm üretme üzerine kurulduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin bilim insanlarıyla bir araya gelerek insanları bilinçlendirmek gerekiyor. İspanya’dan Barsenlona, İtalya’dan Ancona ve Mersin'in ortak olduğu bir çalıştay gerçekleştirildiğini bilgisini veren Salvo, Mersin Büyükşehir Belediyesine de bu katkı için teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen toplantının panel bölümünde ise ilk olarak Biyoçeşitlilik ve Restorasyon konusu konuşuldu.
BİYOÇEŞİTLİLİK VE RESTORASYON
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu’nun Moderatörlüğündeki panelde
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Korhan Özkan, Mediterranizasyondan Tropikalizasyona: Büyük Değişim, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Biyosfer Derneğinden Prof. Dr. Deniz Ayas, Kıyı Ekosistem Restorasyonu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı, Çevre Koruma ve Kontrol Faaliyetleri Dr. Bülent Halisdemir de Çevre Koruma ve Kontrol Faaliyetlerini anlattı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Devrim Tezcan da Deniz Alan Planı – Yapay Resifler konusunda bilgiler verdi.
KİRLİLİĞE KARŞI MERSİN’DEKİ UYGULAMALAR
Denizel kirliliğin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasına yönelik Mersin’deki uygulamalar konusunda ise
Mersin kent konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Koray Özhan, Temiz Denizler Hedefine Yönelik İyi Uygulamaları, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Arıtma Tesisleri Daire Başkanı, Dr. Emel Deniz Avcı, Mersin İlinde Atıksu Yönetimi ve MESKİ Genel Müdürlüğü Çalışmaları, Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Mesut Öztürk, Mersin’de Kıyı Ekonomisine İlişkin Yürütülen Çalışmalar, Çarçur Etme Gargur Ye Projesi konusunda fikirlerini paylaştı.
Toplum Bilim Faaliyetleri konusunda da Instituto de Ciencias del Mar’dan Berta Companys Olıva, Ufuk2020 “ANERIS: Operational Sensing Life Technologies For Marine Ecosystems” Projesi ve MINKA Platformu hakkında bilgiler aktardı.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Mersin Yelken Kulübünde Deniz ve kıyı ekosistemlerindeki biyoçeşitliliği izleme, farklı deniz canlılarını tanıma ve MINKA Platformu aracılığı ile doğu Akdeniz, Mersin kentindeki canlıları paylaşma etkinliği gerçekleştirildi.
Yorum Yazın