ABD Kongresi’ne hitaben yaptığı konuşmada Çin tehdidine dikkat çeken Kishida, “Çin’in mevcut tutumu ve askeri eylemleri, yalnızca Japonya’nın barış ve güvenliğine değil, aynı zamanda uluslararası toplumun barış ve istikrarına yönelik eşi benzeri görülmemiş ve en büyük stratejik meydan okumayı teşkil etmektedir” dedi.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, siyasi temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği ABD’de Kongre üyelerine yönelik bir konuşma gerçekleştirdi. Babasının işi nedeniyle ilkokulun ilk üç yılını New York’ta okuduğunu belirten Kishida, bu nedenle ABD’ye karşı bir bağ hissettiğini ifade etti. “Bugün size ABD’nin eski ve yakın bir dostu olarak sesleniyorum” diyen Kishida, “Bir dostluk jesti olarak Japonya, bağımsızlığınızın 250. yıl dönümü münasebetiyle buraya dikilmek üzere 250 kiraz ağacı hediye edecek ” ifadelerini kullandı.
“Özgürlük ve demokrasi tehdit altında”
Dünyadaki siyasal değişimlere dikkat çeken Kishida, Soğuk Savaş sonrası dönemin çoktan geride kaldığını belirterek, “Şimdi insanlık tarihinin bir sonraki aşamasını belirleyecek bir dönüm noktasındayız” dedi. Özgürlük ve demokrasinin şu anda dünyanın dört bir yanında tehdit altında olduğunu vurgulayan Kishida, “İklim değişikliği küresel ölçekte doğal afetlere, yoksulluğa ve insanların yerinden edilmesine neden oldu. COVID-19 pandemisinde tüm insanlık acı çekti. Yapay zeka teknolojisindeki hızlı ilerlemeler, bu teknolojinin ruhu ile vaatleri ve tehlikeleri arasında bir savaşa neden oldu” şeklinde konuştu.
Çin vurgusu dikkat çekti
Kishida, konuşmasında Çin eksenli tehditlere dikkat çekti. “Çin’in mevcut tutumu ve askeri eylemleri, yalnızca Japonya’nın barış ve güvenliğine değil, aynı zamanda uluslararası toplumun barış ve istikrarına yönelik eşi benzeri görülmemiş ve en büyük stratejik meydan okumayı teşkil etmektedir” diyen Kishida, “Çin’den gelen bu meydan okuma devam ederken, hukukun üstünlüğüne ve barışa dayalı özgür ve açık bir uluslararası düzeni sürdürme kararlılığımız ileriye dönük belirleyici gündem olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
“Bugünün Ukrayna’sı yarının Doğu Asya’sı olabilir”
Bir Hiroşimalı olarak siyasi kariyerini nükleer silahların olmadığı bir dünyayı mümkün kılmaya adadığını söyleyen Kishida, buna rağmen Doğu Asya’da nükleer silahların yayılma riskinin bulunduğunu hatırlattı. Kuzey Kore’nin nükleer silah ve füze programını “doğrudan bir tehdit” olarak niteleyen Kishida, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları meselesinin de kritik bir konu olmaya devam ettiğini söyledi. Kuzey Kore’nin provokasyonlarının bölgenin ötesinde etkilere sahip olduğunu kaydeden Kishida, “Pyongyang Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırıyı desteklemek üzere Moskova’ya balistik füze ihraç ederek Ukrayna halkının çektiği acıları büyük ölçüde arttırmıştır. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü haksız ve acımasız saldırı üçüncü yılına girdi. Sıklıkla söylediğim gibi, bugünün Ukrayna’sı yarının Doğu Asya’sı olabilir” diye konuştu. Rusya’nın nükleer silah kullanma tehdidinde bulunmaya devam ettiğini hatırlatan Kishida, bunun da nükleer silah kaynaklı bir felaket olasılığına dair dünya çapında endişelere yol açtığını söyledi. Kishida, “Bu gerçek karşısında, ittifakımızın sağladığı caydırıcılığın güvenilir ve dirençli kalmasını sağlamak için Japonya ve ABD arasında yakın koordinasyona her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.
“Küresel ortak olmayı sürdüreceğiz”
Kishida, özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün savunulmasının Japonya’nın ulusal çıkarı olduğunu dile getirdi. Japon halkının bu değerlere tamamen bağlı olduğunu vurgulayan Kishida, “Çocuklarımıza insan haklarının ihlal edildiği, siyasi özerkliğin reddedildiği, hayatlarımızın dijital teknoloji tarafından izlendiği bir toplum bırakmak istemiyorum. Sizin de istemediğinizi biliyorum” dedi. “Özgürlük ve Demokrasi”yi uzay gemisine benzeten Kishida, “Japonya, gemideki arkadaşınız olmaktan gurur duymaktadır. Görevimizin başındayız. Ve ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi. Jeopolitik ortam değiştikçe ve Japonya’nın kendine güveni arttıkça, bakış açılarını ABD’nin en yakın müttefiki olmanın ötesine taşıdıklarını kaydeden Kishida, “Önce Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgesel ortağı olduk, şimdi ise küresel ortağınız haline geldik. İlişkimiz hiç bu kadar yakın, vizyonumuz ve yaklaşımımız hiç bu kadar birleşik olmamıştı” ifadelerini kullandı. Japonya ve ABD’nin bugün küresel ortaklar olduğunu ve gelecekte de öyle kalacağını kaydeden Kishida, “Japonya’nın ABD’nin en yakın müttefiki olarak üstlendiği rolü ne kadar ciddiye aldığını bilmenizi isterim” dedi.
Yorum Yazın