Ege Bölgesi’ndeki doğal ve endemik bitkiler üzerinde çalışmalarını sürdüren Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi, Aydın’da kendiliğinden yetişen haziran aylarında incir meyvesinin tozlaşmasında kullanılan iğlek meyvesinin sütünü laboratuvara aldı. ADÜ Teknokent’te sürdürülen çalışmalarda molekülleri sentezlenen ilek sütünün hem yara iyileştirmede hem de belirli karışımla tüketilmesi halinde sağlık açısından çok faydalı olduğu belirtildi.
Yaptıkları bu özel çalışma ile dere yataklarında kendiliğinden yetişen ve şu ana kadar herhangi bir ekonomik değeri olmayan bu ağaçların da ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirten Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, “Oldukça güçlü olan ilek sütünün direk kullanımı mümkün değildir. Belirli işlemlerden geçtikten sonra kullanılması halinde fayda sağlamaktadır” dedi.
Doğal ve sağlıklı yaşam trendlerinin günlük beslenme alışkanlıklarında büyük değişikliklere neden olmaya başladığını kaydeden Başlık, çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada “İğlek sütü, taze incirin olgunlaşmamış döneminde elde edilen süt kıvamındaki sıvıdır. İncirin sap kısmından akan bu beyaz süt, yüzyıllardır geleneksel tıpta ve mutfaklarda özel işlemlerden sonra kullanılan bir doğal şifa kaynağı olarak bilinir. Özellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde sıkça tüketilir. İğlek sütü, doğal antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir. İçerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını hafifletir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinir. Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunan iğlek sütü, cilt hastalıklarının tedavisinde ve cilt bakımında kullanılmaktadır. Bunun yanında yoğun ve hafif tatlı bir lezzete sahip olan iğlek sütü bu özelliğiyle tatlılarda, içeceklerde ve hatta bazı özel yemek tariflerinde kullanılabilir” diyerek çalışmayı geniş bir tabana yayacaklarını söyledi.
Yorum Yazın