Hayat Boyu Öğrenme Haftası çerçevesinde maharetli kadınların el emekleri, göz nuru ürünleri açılan sergide görücüye çıktı. Hayat boyu öğrenme kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Bayburt Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen yılsonu sergisinde, hünerli kadınların yıl boyunca ürettiği ürünler sergilendi.
Vali Mustafa Eldivan’ın ve eşi Meltem Eldivan’ın yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney’in, kurum amirlerinin, okul müdürlerinin, öğretmenlerin, kursiyerlerin ve çok sayıda sanatseverin katıldığı Hayat Boyu Öğrenme Haftası programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış ve protokol konuşmalarının ardından Halk Eğitimi Merkezi ekibi ve Şair Zihni İlkokulu kız halk oyunları ekibi halk oyunları gösterilerini sergiledi. Yöresel halk oyunları gösterileri ile Serdar Eslek ve kursiyerlerinin canlı müzik dinletisinin ardından sergi açılışına geçildi.
Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin elinde hayat bulan ve yılsonu sergisinde yerini alan çiniler, seramikler, el işlemeleri, takılar, örgü desenler, nakışlar, ehram tasarımlar, kehribar taşından yapılan takılar, görsel sanat ürünleri ve hediyelik eşyalar misafirler tarafından ilgiyle karşılandı.
Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde kurulan aşçılık atölyesinin açılışıyla devam etti.
Sergi atölyelerini gezen, ürünleri inceleyerek kursiyerlerden bilgi alan Vali Eldivan, usta öğreticilere ve kursiyerlere emeklerinden ötürü teşekkür ederek, "Malum olduğu üzere bu hafta Hayat Boyu Öğrenme Haftası. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi, Bayburt’ta da biz bu hafta her gün birkaç açılışla beraber ilimizde, ilçelerimizde, farklı farklı köylerimizde ev hanımlarının, usta öğreticilerin, kursiyerlerin yaptıkları eserleri görme, sergiyi açma sonrasında gezme imkanı bulduk. Bugün de Halk Eğitim Merkezindeki usta öğreticilerin ve kursiyerlerin eserleri sergileniyor. Çok güzel, maharet gerektiren ürünler burada beğeniye sunuldu. Biraz daha ticarete, biraz daha sosyal hayata özgün ürünlerin olması da bizleri sevindirdi çünkü yıllardır Halk Eğitim Merkezi sergileri çeyizlik olarak yapılan ve ekonomik değeri olmayan daha doğrusu ticari olarak kıymet arz etmeyen ürünler sergileniyordu. Kadınlar son dönemde sosyal medyanın etkisiyle beraber farklı sosyal medya platformlarından satış yapmaya başladılar. Gerçekten bu ürünlerde hata yok, el emeği olduğu için, seri üretim olmadığından dolayı kimisi organik, kimisi yöresel izler taşıyor o anlamda ben bu ürünleri çok kıymetli buluyorum. Sergiyi yaklaşık bir saattir geziyoruz, 2 saat daha imkanımız olacak. Ben burada emeği geçen usta öğreticilerimize, Milli Eğitim müdürümüze, Halk Eğitim Merkezi müdürümüze kursiyerlerimize teşekkür ediyorum. Tabii buradaki asıl amacımız Bayburt’taki kadınların Anadolu’nun kültürünü yansıtan eserlerini Türkiye’de hatta yurt dışında tanıtılarak satışını yapılıp, aynı zamanda dönüşüm olması, bir devinim olması ve ileriki süreçte de ekonomiye ve Bayburt’un kendi kültürel ve sosyal yapısına faydası olması gerektiğini düşünüyorum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Yorum Yazın