“SUYA ZAM YAPMADIK, ENFLASYON RAKAMLARINI YANSITTIK”
“İçme suyu faturaları yüksek” eleştirilere yanıt veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, su fiyatlarına enflasyon oranını yansıttıklarını, bazı belediyelerin ise seçim öncesinde enflasyon oranlarını su fiyatlarına yansıtmaktan imtina ettiğini söyledi. Seçer, Pamukluk Barajından Mersin’e su verilmesi durumunda faturaların yüzde 30 oranında düşeceğini kaydetti.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) genel kurulu toplandı. Faaliyet raporunun görüşülüp oylandığı toplantıda gündem su faturalarıydı.
Genel kurul üyelerinin “Mersin’de su çok pahalı” eleştirilerine yanıt veren Vahap Seçer, enflasyon ve maliyetlere dikkat çekti.
Başkan Vahap Seçer, “Su fiyatlarının yüksekliği konusu sıkça konuşulan bir konu. Tabi ki mevcut su fiyatlarının daha aşağısında su temini sağlamak isteriz. Hiçbir belediye başkanı hizmet ulaştırırken bedel ödenen ücretlerde bir tüccar kafasıyla, ticari kafayla düşünmez” dedi.
Mersin şehir merkezinin kullandığı suyun yüzde 85’inin Berdan’dan geldiğini, bu nedenle elektrik maliyetinin çok yüksek olduğunu söyleyen Vahap Seçer, Pamukluk Barajının Mersin’e su vermeye başlamasıyla faturaların yüzde 30 oranında düşeceğini kaydetti.
Seçer, bu konuda DSİ ile 2016 yılında imzalanan protokolün hayata geçirilmemesinin Mersin’in vakit kaybetmesine neden olduğunu vurguladı. Seçer, Pamukluk Barajından su temini için 80 milyon avroluk yatırım yapacaklarını, bunun 50 milyon avroluk kısmını kredi ve hibe yoluyla bulduklarını kaydetti.
BAZI BELEDİYELER SEÇİM POLİTİKASI UYGULADI, FİYATLARI ARTIRMADI
Seçer, “Geçtiğimiz temmuzdan beri birçok belediye seçim politikası uyguladı. Artırması gereken su fiyatlarından imtina ettiler. Biz fiyat da artırmadık. Her belediyenin uyguladığı gibi TÜFE + ÜFE bölü iki biçiminde enflasyon oranlarını yansıttık. 20 ay aradan sonra 2023 yılı başında bir fiyat düzenlemesi yaptık. O kadar yüksek enflasyona rağmen yüzde 25’ten söz ediyorum. Ve onu da temmuzdan sonra uygulamaya başladık. Yapı malzemeleri, çalışanların ücretleri, elektrik fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki artışı hepimiz biliyoruz. . Yapı malzemeleri, çalışanların ücretleri, elektrik fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki artışı hepimiz biliyoruz. Krediye ulaşım imkansız hale geldi. Önceden İller Bankasından şöyle ya da böyle… İller Bankasının kredi tercihini yaparken belediyeler arasında parti ayrımı yaptığını açık açık söylüyorum. Umut ediyorum yeni dönemde bu anlayıştan uzak kalınır. Yeni bakandan, yeni genel müdürden sonra farklı bir yaklaşım sergilendiğini de ifade edeyim Siyaseten ayrımcılığı ortadan kaldırdık, bu kez de finansman sorunu çıktı. Kredi verecek, para yok. Kaynakların deprem bölgesine aktarıldığı söyleniyor” dedi
Yorum Yazın