Kendilerine Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu ismi veren bir grup çevreci, bugün düzenledikleri ortak açıklama ile önümüzdeki günlerde ihalesi yapılması planlanan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki altın-gümüş başta olmak üzere 4. grupta yer alan değerli madenlerin ekonomiye kazandırılması için yeni açılacak maden sahalarının bölgenin geleceği açısından ciddi bir çevre sorununa yol açacağını iddia ettiler.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde toplanan platform üyeleri adına konuşan Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, maden sahalarının açılmasını yıkım olarak değerlendirdi. Küçük “Son aylarda planlanan maden sahası ihalesi için 540’dan fazla alanda yıkıma hazırlık var. Bunlar içerisinde Karadeniz bölgemiz, çevre illerimizin yaylaları ve vadileri var. Bu alanlar için 9 Ağustos 2024 de ihale yapılacağı duyuruldu. Bugün 6 Ağustos 2024 Japonya’nın bir kenti Hiroşimaya atom bombası atılmasının 79. Yılı. Bir ömür 79 yıl. 9 Ağustosta da başka bir kent Nagasaki’ye atılışının yine 79. Yılı. Neden buradan girdik. Çünkü kadim kültürümüzü iç içe yaşadığımız doğal alanlarımız, dağlarımız için açılan maden sahası ihaleleri gelecekte buralara atom bombası atılması demek olacaktır. Kadim kültürümüzün yaşam sahlarına atom bombası attırmayacağız. Dağlarımızda, vadilerimizde girişilecek her türlü madencilik faaliyeti, doğamızın organlarının sökülmesi demektir. Yaşamın her türlü canlı için sonu olması demektir. Doğamız her canlı ile iç içe bir bütündür. Florası ve faunasıyla birlikte bir kadim yaşam kültürünü bugüne kadar birlikte sürdürdük. Doğamızın organlarını söktürmeyeceğiz. Kadim yaşam kültürlerimizi birlikte geleceğe taşıyacağız” dedi.
Bölgedeki ihalesi yapılan ve yapılacak maden sahalarının 4. gruba girdiğini belirten Küçük “Trabzon’da 5 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 8 bin 38 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Karaçam, Köknar, Uzuntarla, Arpalı, Erikli. Gümüşhane’de 12 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 20 bin 384 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Güngören, Arslanca, Örenler, Aktutan, Yağlıdere, İkisu. Bu arada Gümüşhane-Torul-Demirkapı için maden ocağına CED gereği görülmeden izin verildi. Rize’de 2 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 3 bin 973 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler Erzurum-Bayburt sınırında bulunuyor. Bayburt’ta 3 adet IV. Grup 1 adet de I-B grubu maden ruhsatı ihaleye çıkacak. IV. Grup madenlerin toplam ruhsat alanı 4 bin 250 hektar, I-B grubu madenin ruhsat alanı 9,44 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Yoncalı, Günbuldu, Kavlatan. Artvin’de 7 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 7 bin 604 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Yukarışahinler, Derecik, Ulukent, Yusufeli, İşhan, Meşeköy, Ovacıki Bereket, Okumuşkar, Sakarya, Naldöken, Sakalar. Giresun’da 2 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 3 bin 996 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; İncegeriş, Erköy. Ordu’da 5 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 7 bin 84 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Seferli, Çamlıca, Ortabölme, Kuşçulu, Bahtiyarlar, Başçardak, Gümüşdere, Derinçay. Türkiye’de her ilde sayılamayacak kadar alan çeşitli faaliyetlere açılıyor. Ancak madenciliğin yıkımı bir başkadır. Bunu herkes gördü. Diğer illerde ihaleler yapıldı. Trabzon için 9 Ağustos da ihale yapılacak. Bütün bu alanlar ve etkilenecek bölgeler için yıkıma izin vermeyeceğiz. Buradan ihaleyi duyuran maden işleri genel müdürlüğünü uyarıyoruz. Yaptığınız ihaleleri iptal edin. Bölgemizde yapılacak olanları da yapmayın. Şirketleri de uyarıyoruz. Bu ihalelere girmeyin sizleri buralara sokmayacağız. Doğanın yaslarına karşı ihale yasalarıyla gelenleri iyi karşılamayacağız. Yaşamımıza Kadim kültürümüze kast etmeye kalkışanlara boyun eğmeyeceğiz. Doğal süreçlerle iç içe kadim kültürümüzü sömürgecilere peşkeş çektirmeyeceğiz. Dağlarımızı vadilerimizi akarsularımız kadim kültürümüzle birlikte geleceğe taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
Maden sahası açılmasına karşı çıkılan 4. grupta yer alan madenler
Öte yandan platformun çıkartılmasına karşı çıktığı büyük bölümü değerli madenler arasında yer alan 4. grup madenler şunlardan oluşuyor:
“A. Kaolen, Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar, Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer Bor mineralleri), Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen,Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bileşiminde en az yüzde 80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu, Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).
B) Turba, Linyit, Taşkömürü, ()(2) Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, ()(1) Kokolit ve Sapropel(Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
C) Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum, Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.
Ç) Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.”
Yorum Yazın