Bisikletli ulaşıma büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Doğa Dostu Mersin’ anlayışıyla hayata geçirdiği bisiklet yolları, bisiklete teşvik eden festivalleri ve çalışmaları sayesinde her geçen gün sayıları artan bisiklet kullanıcıları, bu anlayışla yapılan çalışmaların Mersin için büyük bir kazanım olduğunu belirtiyor.
MERSİN’DE 86 BİN 276 KİŞİ KENTBİS ÜYESİ
Çocukların bisiklet kullanımını teşvik edebilmek amacıyla, Türkiye’de ilk defa yapılan ‘Evden Okula, Güvenle Pedalla Projesi’ kapsamında, Mezitli İlçesi 75. Yıl Ortaokulu pilot okul olarak seçildi ve okul güzergâhındaki sokaklara bisiklet yolu yapıldı. Öğrencilerin okullarına güvenli bir şekilde bisikletli ulaşım sağlaması amacıyla hazırlanan bu proje kapsamında UKOME kararı alınarak, yol hızı saatte 30 km’ye düşürüldü.
Mersin Büyükşehir’in filosundaki 118 yeni otobüsün tamamında bisiklet aparatı bulunuyor. Büyükşehir, özellikle bisikletli gezginlerin kırsal kesimlere ulaşabileceği şekilde bisiklet aparatlı otobüslerin hat planlamasını yapmaya dikkat ediyor. Merkez 4 ilçe ve Tarsus’ta da toplam 38 istasyonda 414 bisiklet kapasiteli bisiklet park istasyonu ve 8 adet bisiklet bakım/tamir istasyonu bulunuyor. Kentbis Merkezi’ne ek 6 istasyonda 85 adet bisiklet ile hizmet veriliyor ve Kentbis üyesi 86 bin 276 kişi bulunuyor.
“BİSİKLET KULLANIMININ ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ”
Büyükşehir olarak en son tamamlanan 3. Çevre Yolu ve İstiklal Caddesi çalışmalarıyla birlikte toplam 125 kilometre uzunluğunda bir bisiklet yoluna sahip olduklarını ifade eden Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürü Murat Altuntaş, “Mevcut ve yeni açılan imar yollarımızda, mevzuata uygun bisiklet yolları çalışmalarımız hızla devam etmekte olup, kavşak noktalarını da mümkün olduğu kadar bisikletli ulaşımına uygun olarak projelendirerek devam etmekteyiz” dedi.
Bisiklet Ana Planı kapsamında çalışmaları sürdürdüklerini ve ilk yaptıkları çalışmaların üzerine toplam 277 kilometre bir planlama içerisinde olduklarını kaydeden Altuntaş, “Bu çalışmaları da kısa ve orta vade içerisinde tamamlamayı planlamaktayız. En son yaptığımız Ulaşım Ana Planı çerçevesinde aldığımız verilerde, 2020 yılı öncesinde yaklaşık bisiklet yolculuğu 13 bin 200 civarındayken, bu rakam 2022 yılı içerisinde 32 bin 200 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu da yaptığımız çalışmaların bir sonucu olarak, vatandaşlarımızda bisiklet kullanımının arttığını gösteriyor” diye konuştu.
Kentlerdeki ulaşım problemlerinin çözümü noktasında en önemli noktalardan bir tanesinin de sürdürülebilir ulaşım projeleri kapsamında bisikletli ulaşım modeli olduğunu sözlerine ekleyen Altuntaş, “Bu kapsamda ekonomik, doğa dostu, sağlık açısından uygun olan bisiklet yollarının çalışmalarına hızlı bir şekilde devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Yorum Yazın