RAZİYE ERDEN'İN RÖPORTAJI
Mersin İnsani Yardım ve Dayanışma Derneği, gönüllü olarak yola çıkan bir yardım ekibi. Sosyal medya da denk geldiğim bu derneğin üyeleriyle tanışma fırsatı bulup Tanık Haber okuyucuları için röportaj yaptım.
***********************
Toroslar ilçesine bağlı Selçuklar Mahallesinde bulunan dernek binasına giderek yardım dağıtımı öncesi ekiple bir araya geldim. Ekip şahane… Güler yüzle karşıladılar, yaptıkları iyilik kalplerinden yüzlerine yansımış. Hepsi pozitif, gençler ve dinamikler. Herkese yetişmeye çalışan gönüllü iyilik elçilerinden bahsediyorum. Herkes her şeyini koymuş ortaya. İşten çıkan evinin yolunu değil derneğin yolunu tutuyor. Koordineli bir şekilde her gün belirlenen ailelere yardım götürülüyor. 500 yakın ailenin yüzünü güldürmek için çabalıyorlar. Büyüklerin gönülleri yapılırken küçüklerde unutulmuyor tabi. Balon ve şeker mutlaka yanlarında oluyor. E onu dağıtmakta ekibin en küçükleri Ceren’e ve Eylül’e düşüyor. Anlayacağınız küçükten büyüğe gönüllü olarak herkes seferber olmuş.
***************************
Aynı zaman da 6 Şubat depremi sonrası, deprem yerlerinde de görev alıp ellerinden geleni yapmışlar. Bununla ilgili dernek üyelerine Maxsimum tarafından ‘Yılın iyilik hareketi ödülü’ verilmiş. Ve yakın illerdeki deprem bölgelerini unutmayıp hala oradaki ihtiyaç sahiplerine ulaşıyorlar.
Mersin İnsani Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Yılmaz, gönüllü ekip adına sorularımızı yanıtladı.
MURAT BEY, SİZİ BİR TANIYALIM?
Erzurumluyum. Bu şehirde doğdum, büyüdüm. İnşaat işi ile uğraşıyorum. 47 yaşındayım, işimden kalan zamanlarda dernekle ilgileniyorum.
MERSİN İNSANİ YARDIM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KİMİN FİKRİYDİ? NE ZAMAN KURULDU?
10 yıllık bir oluşumuz ama son 1 yıldır dernekleştik. Kardeşlerimle birlikte gönüllü olarak başladık önce.
ŞİMDİ KOCAMAN BİR EKİP GÖRÜYORUM. KAÇ KARDEŞTİNİZ? NASIL BÜYÜDÜ BU EKİP…
Dört kardeş başladık. Kendi maaşlarımız ile bir şeyler yapmaya çalıştık. 5 lira, 10 lira koyarak erzak alıyorduk. Onu da 1, 2 aileye veriyorduk. Daha sonra eşimiz, dostumuz katıldı. Ve iyilik yapmanın tadını alınca ihtiyacı olan aile sayısını artırdık. Sonra WhatsApp hattını kurduk. Bu şekilde daha çok kitleye ulaştık. Ve sonrasın da Allah nasip etti dernek olduk. Şimdi yüzlerce insanla, binlerce insana ulaşıyoruz.
SADECE MERSİN’DE YAŞAYANLARA MI YARDIM YAPIYORSUNUZ?
Mersin’deki ilçelere, Adana’ya ve depremden etkilenen yerlere de yardım götürüyoruz.
MERSİN’DE EN ÇOK HANGİ MAHALLELERDEN YARDIM TALEBİ GELİYOR? ORADAKİ İNSANLARIN DURUMLARINI ANLATIR MISINIZ?
Birinci Akdeniz, ikinci Toroslar. Şevketsümer, Hal, Özgürlük, Çilek ve Siteler gibi birçok mahalleye gidiyoruz. Çoğunun eşi yok. Eşi vefat etmiş, eşi cezaevinde olan var. Devletten aldıkları dul maaş ile geçinmeye çalışıyorlar. İş yok. Günlük yevmiye işlerine gidiyorlar o da her zaman olmuyor. Biz de genelde bu ailelere gidiyoruz.
YARDIMA İHTİYACI OLAN KİŞİLERİ NASIL TESPİT EDİYORSUNUZ? ONLAR MI ARIYOR?
Ailelerden ulaşan oluyor, çevremiz haber veriyor. Mahalleleri gezerken kötü olan evlerin kapılarını çalıp, durumlarını soruyoruz. Gönüllü arkadaşlar haber veriyor. Muhtarlardan adresleri alıyoruz. Sonra bu evleri ziyaret ediyoruz. Adres doğru mu? İnsanlar orada yaşıyor mu? Durumları nasıl? İyi mi, kötü mü? Diye. Özellikle yetim ve eşi tarafından terk edilmiş zorda olanlar bizim önceliğimiz. Kimin neye ihtiyacı var liste oluşturuyoruz. Yetim, eşinden ayrı, engelli veya hasta şeklinde listeler var. Listeye göre hareket ediyoruz.
İYİ NİYETİNİZİ SUİSTİMAL EDENLER OLUYOR MU?
Tabi ki yardım işi suistimale açık. Gelen ihbarların hepsi doğru olmuyor. Bizde ince eleyip sık dokuyarak, gerçek ihtiyaç sahiplerini bulmaya çalışıyoruz.
10 YILDIR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞIYORSUNUZ? ALIM GÜCÜ ARTIK ESKİYE GÖRE DAHA ZOR. İNSANLAR NASIL ETKİLENDİ. GEÇEN YILLAR ARASINDA FARK VAR MI?
Bir kıyaslama yaparsak şu an çok daha fazla ihtiyaç başladı. O zamanlarda ihtiyaç sahibi aileler vardı. Mesela bir mahalle de on kişi falandı. Şimdi yüzün üzerinde çok acil ihtiyaç sahibi aileler var.
KAÇ AİLE VAR GİTTİĞİNİZ? YA DA YARDIMI DÜZENLİ YAPIYOR MUSUNUZ?
500 aileye her ay düzenli olarak yardım götürüyoruz. Ramazan ayında ve Kurban Bayramı’nda bu sayı artıyor. Çünkü elimizdeki imkanlar daha fazla oluyor. Yani bin, iki bin aileye kadar ulaşabiliyoruz.
İNSANLAR SİZİ NASIL KARŞILIYOR?
Uzun süre gittiğimiz aileler olduğu için bizi kendilerinden biri gibi görüyorlar. Çocukların bizi görünce sarılıyor, aileler güler yüzle karşılıyor. Çok olumlu. Başkalarına da anlatıyorlar. Onlarda bizi görmeden tanıyorlar. Bizim politikamız şu; ‘insanları incitmeden, kırmadan yardım yapmak’. Gittiğimiz yerlere bir abi, amca, abla olarak gidiyoruz. Dertleşiyoruz, konuşuyoruz.
DEPREM BÖLGELERİNE YARDIMLARINIZ DEVAM EDİYOR. GİTTİĞİNİZ YERLERİ ANLATIR MISINIZ?
Deprem zamanı 11 ile gittik, tırlarla yardımlar götürdük. Birçoğu kendine geldi ama Hatay çok farklı, orada hala hayat yok.
HATAY’IN DURUMU ANLATIR MISINIZ?
Geçen hafta oradaydık. Sanki depremden 8 ay geçmemişte 8 saat geçmiş gibi.. İnsanlar hala aynı sıkıntı da. İnsanlar önce sokaktaydı çadırlara alındı. Birçoğu çadırlardan alınıp konteynırlara yerleştirildi. Ama değişen bir durum yok hayat hala aynı. İnsanlar hayata dönemiyorlar, şehir yok. Adam çalışacak işyerleri yok. Kendi üretip hayatını devam ettirmek istiyor imkan yok. Hatay’la ilgili bir söylenti var ‘özel afet bölgesi’ ilan edilsin diye.. Gerçekten de o noktada. Hatay merkez de yıkılmayan girilmeyen evler var. Bu şekilde giderse Hatay 5 sene daha kendine gelemez.
HATAY’DAKİ İNSANLAR NELER ANLATIYOR? ONLARIN ANLATTIKLARINI DA SÖYLER MİSİNİZ?
Psikolojik olarak iyi değiller. ‘Biz ne yapacağız, evlerimiz ne olacak? İş yok’ diye bize soruyorlar. Biz geldikten sonra üç yüze yakın mesaj aldık. Çadırlarını su basmış. Hayat daha zorlaşmış. Yemekleri 3 öğün geliyor ama 8 aydan sonra mesele karın tokluğu değil ki. İnsanlar memleketlerini seviyorlar. Kalmak için direniyorlar, mücadele ediyorlar. Yardım istiyorlar.
YARDIM YAPMAK İSTEYENLER SİZE NASIL ULAŞABİLİR?
Instagram, ve facebook’ta ‘mersininsaniyardim’ adlı sayfalarımız var, oradan mesaj yoluyla bizlere ulaşabilirler.
SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
İhtiyaç sahibi çok aile var. Ekonomik durumları sıkıntılı. İnsanların daha fazla duyarlı olması lazım. Biraz daha aktif olmaları gerekiyor. Bizim insanlarımız çok güzel, doğru yeri gösterdiğimiz zaman yardım yapıyorlar. Bizim amacımız da bu, yardım etmek isteyenlere doğru adresi göstermek. Bu görevi de çok iyi yaptığımızı düşünüyorum. Bağış yapanlardan da çok olumlu tepkiler geliyor. Bağış yapanların sayısının artması lazım.
Yorum Yazın