Batman Üniversitesinde GAP Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı iş birliği ile hassas tarım sistemlerine ilişkin İnovasyon Merkezi açıldı.
Batman Batı Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Semineri” düzenlendi. Seminerin ardından Mimarlık-Mühendislik Fakültesi’nde İnovasyon Merkezi’nin açılış töreni yapıldı. Törende Vali Ekrem Canalp, Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, protokol üyeleri ve katılımcılarla birlikte kurdele kesildi. Enerji Koordinasyon Merkezi yöneticileri Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür tarafından İnovasyon Merkezi hakkında konuklara bilgiler verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, açılacak İnovasyon Merkezi’nin tarım sektörünün modernleşmesi ve enerji verimliliğinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Tarım sektörünün modern teknolojilerle desteklenmesinin hem insan gıdası hem de ekonomik kalkınma için elzem olduğunu belirten Rektör Demir, tarımda yenilikçi yaklaşımlar ve hassas tarım uygulamaları ile daha sürdürülebilir ve verimli bir üretim modeli oluşturulabileceğini, üniversitenin bu tür projelerle bölge kalkınmasına destek olmasından gurur duyduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, “Batman Üniversitesi olarak GAP İdaresi Başkanlığı iş birliği ile hassas tarım ve enerjide verimlilik İnovasyon Merkezi’nin açılışını yaptık. Bu İnovasyon Merkezin açılışında çiftçi ve ziraatçiliğimize yönelik enerji verimliliği artırıcı, tarımda verimliği artırıcı ve hassas tarıma yönelik projeler için mentörlük yapacak. Birinci etapta biz çiftçi ve ziraatçilerimizin kendi mahsullerinde ikinci ürün odaklı bir çalıma başlatacağız. İkinci ürün ekiminde verimi artırmaya yönelik mentörlük yapmayı hedefliyoruz. Akabinde tarımda enerji kullanımda verimliliği artırıcı motor tipi seçimi ve sulamada teknolojik damlama sistemleri ile verimlilik artırıcı projelerimiz var. Hem burada elektrikte enerjide tasarrufu sağlayacağız hem de hassas tarımı teşvik edici verimli tarım ürünlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Umarım Batman ve bölgede tarımsal etkinliklerde etkin bir faaliyet sürdürecek şekilde bir merkez olacaktır” dedi.
Öğretim Görevlisi Esra Okudur ise, “Hassas tarım son yılarda önemli bir tarımsal üretim yönetimidir. Akıllı tarım sistemleri, dijital tarımla hassas tarıma önem verilmeye başlandı. Biz de Batman Üniversitesi olarak akıllı tarım sistemlerinde dikey tarım sistemlerini yeni yapacağımız proje ile kuracağız. Bu sistemde çiftçilere yerinde görme imkanı sağlamış olacaklar” diye konuştu.
Seminer sonunda Rektör Demir, konuşmacılar Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, oda başkanları ve sunum yapan Öğr. Gör. Esra Okudur’a hediye takdim etti. Programa Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, oda başkanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Yorum Yazın