Raziye erden/
Türkiye’de 200 bin kraliçe arı yetişiyor, yüzde 15’i ise Mersin’de yaşayan üreticiler tarafından yetiştiriliyor. Mersin arılı kovan sayısında Muğla, Ordu, Adana’dan sonra 4. Sırada. Kraliçe arı, bal üreticilerinin gözdesi çünkü arı kovanın devamlılığı ana arıya bağlı. Ana arı olmazsa kovanlarda arı kalmaz bu nedenle kraliçe arı hem arı kovanının devamlılığı hem de bal üretimi için kritik öneme sahip. Mersin’de üretilen kraliçe arılar, Türkiye’nin her yerine gönderiliyor.
“ARICILIĞA HİZMET EDİYORUZ”
Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı Karabucak (Okaliptüs) Ormanları bal üreticilerinin tercih ettiği bölge haline geldi, çünkü bu bölge de habitat zenginliği var. Kraliçe arı üreticiliği yapan İbrahim Erışık, yaklaşık 4 bin kraliçe arı yetiştirdiklerini belirterek, “Arıcılar, iki yılda bir kraliçe arıyı değiştirmek zorundadır. Bizde bundan dolayı ana arı üretiyoruz. Arıcılığa hizmet ediyoruz. İşçi arıda bu çalıştığı dönemde yaz, bahar dönemlerinde 4 ve 6 hafta gibi bir ömrü vardır. Ana arı sürekli yumurta attığı için o ölen, işi biten, ömrü dolan işçi arıların yerine sürekli yenileri gelmektedir. Yani kraliçe arı, 3 bin ile 5 bin arasında yumurta atmaktadır. Yaklaşık 4 bin kraliçe arı üretimini biz tek başımıza yapmaktayız” dedi.
ARICILARIN GÖZDESİ: KRALİÇE ARI
Abone olKraliçe arı, bal üreticilerinin gözdesi çünkü arı kovanın devamlılığı ana arıya bağlı. Ana arı olmazsa kovanlarda arı kalmaz.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın