AFAD Başkanı Okay Memiş, birçok iklim modelinin hidrometeorolojik afetlerle karşılaşılacağını öngördüğünü belirterek, iklim değişikliğinin etkilerinin kendini günlük hayatta da ciddi biçimde hissettirmeye başladığını söyledi.
İklim değişikliğinin Türkiye’yi 2100 yılına kadar nasıl etkileyeceğinin ele alındığı İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesinin kapanış programı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) gerçekleştirildi. "2100’e Sözüm Var" projesini başarıyla tamamladıklarını aktaran AFAD Başkanı Okay Memiş, “Bu yararlı projemizin kapanışını da önemli bir projeksiyon ortaya koyarak yapıyoruz. 2100’e sözümüz var diyerek gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak istiyoruz. İklim ve hava ile ilgili afetlerin sayısı 1960 ile 1990 yılları arasında neredeyse yüzde 35 arttı. Bu sürede bilim insanlarının uyarılarıyla dikkatler iklim değişikliğine yöneldi. 2000’li yıllarda tüm olayların yüzde 76’sı iklim ve aşırı hava olaylarıyla ilişkiliyken, bu oran 2010’larda yüzde 83’e yükseldi. Bu hızlı yükselişler iklim değişikliğini dünyanın birincil gündemi haline getirdi. Bir süredir buna ilişkin çözüm çabaları ortaya koyuluyor. Birçok iklim modeli önemli ölçekte iklimsel değişiklik ve buna bağlı hidrometeorolojik afetlerle karşılaşılacağını öngörüyor. Yapılan analizler neredeyse tüm emisyon senaryolarına göre küresel sıcaklık artışının 100 yıl sonuna doğru devam edeceğini gösteriyor" dedi.
2023 yılında sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık bir buçuk derece üzerinde seyrettiğini aktaran AFAD Başkanı Memiş, iklim değişikliğinin etkilerinin kendini günlük hayatta dahi ciddi biçimde hissettirmeye başladığını kaydetti.
Yorum Yazın