Zonguldak’ta düzenlenen, ’Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu’nda konuşan Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından izlenen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük doğaya geri kazandırma projelerinden biri olan Hüsamlar Maden Ocağı Rehabilitasyon Çalışmaları kapsamında 2023 yılında 150 bin fidan ve bitki dikimi gerçekleştirdiklerini, hedeflerinin 2024’te 511 hektar devam eden yıllarda da toplamda bin 363 hektar alanın rehabilite edilmesi olduğunu söyledi.
Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) tarafından 22-24 Mayıs 2024 tarihlerinde Zonguldak’ta ’Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu (IPMS 2024-International Post Mining Symposium)’ düzenlendi. Yeniköy Kemerköy Enerji’nin bronz sponsor olduğu ve yerli-yabancı birçok uzmanı bir araya getiren sempozyumda, madenciliğin çevresel ve sosyal etkilerini en aza indirmek için hayata geçirilen iyi uygulama örnekleri, madenciliğin sosyo-kültürel katkıları ve uzmanların kendi ülkelerindeki uygulamalar ile mevzuat kamuoyuyla paylaşıldı.
Sempozyumun ilk gününde Cumhuriyet tarihinin en büyük doğaya geri kazandırma projelerinden biri olan Hüsamlar Maden Ocağı Rehabilitasyon Çalışmalarını anlatan Yeniköy Kemerköy Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişimden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık, 2023 yılında 150 bin fidan ve bitki dikimi gerçekleştirerek 65 hektar alanı rehabilite ettiklerini, 2024’te 511 hektar, devam eden yıllarda ise toplam bin 363 hektar alanı rehabilite etmeyi planladıklarını söyledi.
Hüsamlar Maden Sahası’nın doğaya geri kazandırılması sürecinde aldıkları en önemli kararlardan birinin Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ile iş birliği yapmak olduğunu söyleyen Burak Işık, rehabilitasyon çalışmalarını şu sözlerle anlattı:
"Eski maden sahalarının rehabilitasyonu için öncelikle alanın fiziki şartlarını tespit edip eksiklikleri belirledik. Bu süreçte bölge halkı ile doğaya geri kazandırma projesini istişare ederek bölgenin iklim yapısını ve yağış rejimini inceledik. Akademik danışmanlarımızı belirledik ve rehabilitasyon sürecini izleyecek bağımsız bir sivil toplum kuruluşu ile iş birliği yaptık. Toplumda madenlerin rehabilite edilmediğine dair yaygın bir görüş var. Bu yanlış değerlendirmeyi değiştirmek için süreci baştan sona şeffaf bir şekilde yönetmeye karar verdik. Rehabilitasyon çalışmalarımızda bizi izlemesi ve yönlendirmesi için 70 yıllık deneyimi ile Türkiye’nin ilk çevre odaklı sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ile anlaştık. Dernek çalışmaların başında sahada bir inceleme yaparak ilk raporunu yazdı ve kamuoyu ile paylaştı. 65 hektarlık alandaki çalışmaların tamamlanmasına istinaden final raporunu da hazırlayan Dernek, geçtiğimiz günlerde bu raporu kendi resmi web sitesinde yayınladı. 2023 Kasım ayında başladığımız ve Mart 2024’e kadar süren 65 hektarlık alandaki pilot uygulamamız sırasında neleri doğru, neleri yanlış yaptığımızı görerek 2024 Kasım ayında uygulamasında başlayacağımız 511 hektarlık alanın doğaya geri kazandırılması sürecinde daha verimli bir çalışma için ilk adımlarımızı attık."
Ağaç dikimleri paydaşlarla yapıldı
2023 yılının Kasım ayında başlayan rehabilitasyon sürecinde ağaç dikim etkinlikleri de yapan Yeniköy Kemerköy Enerji bu süre içerisinde 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde düzenlenen "Geleceğe Nefes" etkinliğinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden akademisyenleri bir araya getirdi. Şubat ayında 250 İTÜ’lü öğrenci Hüsamlar Maden Ocağı’nda İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve üniversitenin akademisyenleriyle "İTÜ 250. Yıl Hatıra Ormanı" için ilk ağaçları diktiler. Son olarak 21 Mart Dünya Orman Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Milas Orman İşletme Şefliği ile eski maden sahasına ağaç dikim etkinliği gerçekleştirildi.
2024 Kasım ayında 511 hektarlık alanda dikimler başlayacak
Hüsamlar Maden Sahası Kapatma Projesi kapsamında 511 hektar maden sahasının rehabilitasyon projesi için devam eden çalışmalar hakkında da bilgi veren Burak Işık, "Maden Kapatma Planı Çalışmaları için Dokuz Eylül Üniversitesi ile çalışmalarımız devam ediyor. Doğaya Geri Kazandırma-Rehabilitasyon Çalışmaları kapsamında Hüsamlar Sahası Kanal Tasarımlarına Dair Teknik Rapor hazırlığını tamamladık. Saha uygulamalarına başlamaya hazırlanıyoruz. Dikimi yapılacak olan fidan türlerinin ve adetlerin belirlenmesi çalışmalarına devam ediyoruz. 2024 yılı Kasım ayında dikim faaliyetlerinin başlamasını planlıyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazın