© Tanık Haber

Yoksulluk artıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini paylaştı.

MERSİN VE ADANA YOKSULLAŞIYOR

Mehmet IŞIK -TANIK HABER- TÜİK istatistiklerine göre, 2022 yılında sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak yüzde 14,0 oldu. Hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 15,0 ile TR62 (Adana, Mersin), yüzde 14,6 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve yüzde 14,3 ile TR31 (İzmir) oldu.
ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRET HALİNE GELDİ

Devrimci İşçi Sendikası Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan araştırmaya göre ise asgari ücret hızla ortalama ücret haline geldi. AKP döneminde diğer emek gelirlerinin asgari ücret kadar artırılmaması sonucu ortalama ücretler ve asgari ücret arasındaki makas kapanmaya başladı. 2005 yılında asgari ücret ortalama ücretin yüzde 46’sı iken bu oran yüzde 60’ların üstüne çıktı.  

ÇALIŞAN EMEKLİLERİN SAYISI ARTIYOR

Yine DİSK-AR’a göre 2008’den sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler sonucu emekli aylıkları düştü ve bu durum emeklilerin iş aramasına ve/veya çalışan yoksul emekli olmasına sebep oldu. 4 milyon 81 bin emekli ya bir işte çalışmakta ya da iş aramaktadır. 2002’de yüzde 37 olan çalışan veya iş aramayan emekli oranı 2021’de yüzde 45’e yükseldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER