© Tanık Haber

TÜRKSAT YAKIN YÖRÜNGE VE KÜP UYDU ÇALIŞTAYI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’yi uydu alanında üstün yetkinliklere kavuşturmak ve gelecekte bu alanda politika belirleyici ülkeler arasına dahil etmek için güçlü bir irade gösterdiklerini belirterek, “Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki Dünya’da söz sahibi olmak için uzayda da ‘iz’ sahibi olmak zorundayız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat A.Ş. tarafından yakın yörünge ile küp uydu alanlarındaki en son gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen, ‘Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı’na katıldı. Burada konuşan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye’nin kendi uydularını üretebilmesi için ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nin kurulmasına öncülük ettiğini hatırlatarak, “Daha sonra da TÜRKSAT, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Aselsan ve CTECH firmalarını bir araya getirerek ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın bu tesiste üretimini başlatmıştık. Şimdi de bu çalıştay ile TÜRKSAT 6A’da olduğu gibi yakın yörünge ve küp uydularında sektörün liderlerini bir araya getirdik. Böylece yakın yörünge uydularının üretilmesi ve uzaya gönderilmesi noktasındaki iş birliğinin ilk ve en önemli adımlarını atmış olduk” diye konuştu.

Telgrafın interaktif iletişimin atası sayıldığını ve cihazın mucidi Samuel Morse’un cihazını geliştirmek için ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu’ndan destek istediğini hatırlatan Uraloğlu, “Dönemin padişahı Sultan Abdülmecid’in olumlu yanıtıyla İstanbul Bebek’te ilk test çalışmaları yapılır ama tam anlamıyla istedikleri başarıyı yakalayamazlar. Ardından Morse, 1843’te aradığı mali desteği tekrardan ABD içinden bularak hem cihazını hem de Mors Alfabesini geliştirir. 1844’te dünyanın ilk telgraf hattını Washington ile Baltimore arasına kurar. Morse, cihazın dünya çapında yaygınlaşması için İstanbul’un kapısını bir kez daha çalar 1847'de Beylerbeyi Sarayı’nda padişaha başarılı bir sunum yapar. Çok etkilenen Sultan Abdülmecid, Morse’a birlikte çalışmayı teklif eder ve hemen İstanbul-Edirne arasına telgraf hattı çekilmesini ister. Ayrıca Morse’a teşekkür için bir saray beratı ile elmastan yapılmış bir de madalya gönderir ve Morse ‘Bu ilk madalya benim patentimdi’ der. Yani aslında dünyada interaktif ve kitle iletişim araçlarının ne kadar önemli olduğunu kavrayan ve gelişmesi destekleyen ilk ve en önemli ülkelerden biri Osmanlı Devletidir. 17 Mayıs 1865’te kurulan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin 20 kurucu ülkesi arasında Osmanlı Devleti’nin bulunması da ecdadımızın ileri görüşlülüğünün kanıtıdır. Üstelik bugün ülkemiz uydularının kullandığı ve özellikle İslam coğrafyalarını kapsamasıyla ön plana çıkan 31 ve 42 doğu derecelerinin tahsisi de o zamanki öngörülere dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER