© Tanık Haber

TİKA’dan Sri Lanka’da mesleki eğitime destek

TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI BAŞKANLIĞI (TİKA) TARAFINDAN, SRİ LANKA’DA FAALİYET GÖSTEREN INSİGHT YÖNETİM VE TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ’NÜN MAWANELLA'DA BULUNAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NE TEKNİK DONANIM EKİPMANLARI TEMİN EDİLDİ.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Sri Lanka’da faaliyet gösteren Insight Yönetim ve Teknoloji Enstitüsü’nün Mawanella’da bulunan Mesleki Eğitim Merkezi’ne teknik donanım ekipmanları temin edildi.


Otomobil, elektrik, iklimlendirme ve inşaat alanlarında ülkenin kalifiye personel eksiğini gidermek amacıyla mesleki eğitim veren ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Insight Yönetim ve Teknoloji Enstitüsü’nün Mawanella kasabasındaki Mesleki Eğitim Merkezi’ne TİKA tarafından teknik donanım desteği sağlandı.


Destek kapsamında, otomotiv teknisyenliği bölümüne çeşitli sürüş ve eğitim simülatörleri, hidrolik sistemler, genel el aletleri ve elektronik ölçü cihazları gibi eğitim malzemeleri temin edildi.


Eğitim malzemelerinin teslim töreninde konuşan enstitü yöneticilerinden Abdul Kuddoos Muhamad Fawzan, “Türkiye’nin binlerce kilometre öteden gelip kurumumuzu desteklemesini çok değerli buluyoruz. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu desteğinizi asla unutmayacak” dedi.



Farklı alanlarda mesleki eğitimler veriliyor


Enstitüde her yıl 350’ye yakın öğrenciye 12 ila 18 ay süren tam zamanlı kurslar düzenleniyor. Ayrıca, ihtiyaç sahibi ailelerden gelen kursiyerlerin yarısından fazlasına burs sağlanıyor. Akademisyenler ve profesyonellerden oluşan bir konsey tarafından yönetilen enstitüde öğretmenler gönüllülük esasına bağlı olarak çalışıyor. Merkezde ayrıca kısa süreli bilgisayar, İngilizce dil eğitimi ve dikiş-nakış gibi sertifika programları da uygulanıyor.



Sri Lanka hakkında


22 milyon nüfusuyla birçok farklı kültür, dil ve etnik kökenli topluluğa ev sahipliği yapan Sri Lanka, son yıllarda eğitim konusunda önemli düzenlemelere giderek mesleki eğitim düzeyini artıracak önlemler almış olsa da genç nüfusun büyük bir kısmı üniversite okuma imkanına sahip olamıyor.


Her yıl 300 binden fazla öğrenci üniversite sınavına girerken, yalnızca yüzde 20’si üniversite ve diğer yükseköğretim kurumlarına yerleşebiliyor. Geriye kalan öğrenciler, yeterli eğitim imkanlarına sahip olamayıp işsiz kalıyor veya yurtdışında eğitim arayışına giriyor. Bu durum, ülkenin üretken genç nüfusunun azalmasına neden oluyor.


TİKA’nın sağladığı destek, bu gençlerin mesleki eğitim alarak ülkenin kalkınmasına katkı sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER