Tarsus’ta ’Sokak Hayvanları Çalıştayı’ düzenlendi
GENELTarsus’ta sokak hayvanlarının korunmasına yönelik dev bir adım atıldı. Tarsus Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile sokak hayvanlarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ’Sokak Hayvanları Çalıştayı’ düzenlendi.
DOĞA SOLUĞAN/ Tarsus Belediyesi 16-17 Mayıs tarihleri arasında iki gün sürecek olan ’I. Sokak Hayvanları Çalıştayı’nı gerçekleştiriyor. Tarsus Belediyesi sokak hayvanlarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmayı amacıyla ’Sokak Hayvanları Çalıştayı’ düzenledi. İki gün sürecek olan çalıştayın ilk gün oturumuna Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediyesi Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, Haykonfed Başkanı Nesrin Çıtırık, Çukurova Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Doç. Dr. Funda Eşki, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü’nden Deren Civaoğlu, İlçe Emniyet Müdürlüğü Hayvan Hakları Şube Müdürlüğü ve Gönüllü Hayvansever Sibel Gazi ve gönüllü hayvanseverler katıldı.
Toplantıya yeni sahiplendiği bir sokak kedisiyle gelen Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç’ın kedisine toplantıya katılanlar oy birliği ile ‘Umut’ adını koydu.
SOKAK HAYVANLARINA DAİR HERŞEY KONUŞULUYOR
Tarsus Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen çalıştayın ilk oturumunda, ‘5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 7332 sayılı Kanun’, sokak hayvanlarının karşılaştığı zorlukları anlamayı, ‘Kedi ve Köpek Davranışları’, ‘Kedi ve Köpeklerin Beslenmesi’, ‘Hayvan Hastalıklarının Tanınması’, ‘Kısırlaştırma’, ‘İşaretleme’, ‘Aşılama’ ve ‘Sahiplendirme’ ile ilgili hayvanların haklarını ve imkanlarını geliştirilmesi konuları tartışıldı. Ayrıca, sokak hayvanlarıyla ilgili yasal gelişmeleri irdeleyerek hayvan refahıyla ilgili çözümler üretmenin yolları konuşuldu.
ÇALIŞTAY SONUCU RAPOR HALİNE GETİRİLECEK
Etkinlikte gönüllüler, sokak canlarını beslerken karşılaştıkları problemleri uzmanlara danışma fırsatı da buldu. Katılımcıların görüşleri ve çıktılar, sokak hayvanlarının yaşam kalitesini artırmak için önemli bir yol haritası oluşturacak olan bir rapora dönüştürülecek.
Toplantıya yeni sahiplendiği bir sokak kedisiyle gelen Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç sadece Tarsus’ta yaşan vatandaşların değil tüm canlıların belediye bakanı olmak istediğini söyledi.
Boltaç, “Ben Tarsus’un değil patili dostlarımızın, bitkilerimizin başkanı olacağım. İlk olarak ise çalıştay yaparak bir araya gelip. Öncülük ederek sokak hayvanları için bir şeyler yapmak istedim. Ortak bir rapor hazırlayarak sokak hayvanlarına en iyi şekilde sahip çıkıp onların haklarını savunacağım. Onların hakkını savunmak benim bu memlekete olan borçlarımdan birisi.
Sokak hayvanları a olan çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Sokak hayvanlarının refahını korumak adına Tarsus Belediyesinde veteriner güçlendireceğiz. Önleyici sağlık hizmetlerini arttıracağız. Barınma beslenme merkezleri kuracağız. Bu çalışmalar sadece belediye içinde diğer STK ile çalışacağız. Bununla ilgili ne yapmak gerekirse yapacağız” diye konuştu.
“DOSTLARIMIZA İYİ BİR GELECEK SUNMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Boltaç, “Yalnız değilmişim bu konuda umutluyum, bana destek veren herkese teşekkür ederim. Demek ki doğru yoldayız. Birlikte dostlarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için çalışacağız. Benim Tarsus’a bırakacağım en güzel büyük eser, toplumu kaynaştırma, mutlu etme, herkesin söz sahibi olması, sokakta yaşayan hayvanlarda dahil olmak üzere başımız dik hizmet etmek olacak” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, “Mersin büyükşehir belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren geçici hayvan bakımevlerinde sahiplenmeye uygun hayvanlara ait resim ve bilgiler www.sahiplen.mersinbel.tr adresinden görülerek daha fazla sayıda sahipsiz hayvanın sahiplenerek sıcak bir yuvaya kavuşmalarını sağlıyoruz. Bakımı yapılan hayvanlar hiçbir şekilde ilgili belediye sınırları dışına, ormana bırakılmaz.
“VATANDAŞIMIZ HANGİ KONUDA HASSASSA BİZ DE HASSASIZ”
Sokak canlarının barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamaya özen gösterdiklerini söyleyen Yıkılmaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Veteriner Hekim Odası ve Mersin Üniversitesi’nden görevlendirilmiş olan eğitmenler tarafından, yarım günlük bir eğitim vererek, yerel hayvan koruma görevlisi adlarına kimlik kartı çıkartılmasını sağlayacağız. Diğer konularda olduğu gibi Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik iş ve işlemleri paydaşlarının görüşleri doğrultusunda yapıyor. Dolayısıyla ortak alınmış kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen hizmetler de, ister istemez vatandaşı daha memnun ediyor. Biz vatandaşı dinliyoruz. Eksik olduğumuz hususları iyileştirmeye yönelik çalışmaları yapıyoruz” dedi.
“SOKAK HAYVANLARININ POPÜLASYONUNU KONTROL ALTINA ALMALIYIZ”
Tarsus Belediyesi Veteriner Hekimi Mehmet Demir, bu çalıştayı yapmamızdaki en önemli etken sokak hayvanlarının korunması, bakımı, kısırlaştırma ve takibi konusunda siz hayvanseverlerle ortak çalışarak bu konu hakkında farkındalık yaratmak olduğunu dile getirdiği konuşmasında “Bunun yanında sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak. Özellikle kırsal bölgelerde etkin kısırlaştırma yaparak bu kontrolsüz çoğalmayı azaltmak. Amacımız sokaklarda etkin ve bir şekilde çalışarak, hayvanların denetimi, hareketlerinin takip etmek istiyoruz” diye konuştu.
“AŞILAMA, HASTALIK VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay da, “Hayvanları kendi emellerimiz için bir yöne çektik. İçinde vicdan olan insanlar olarak Tarsus belediye ile birlikte yapılacaklar hakkında bir rapor olarak kendilerine sunarak çalışmalara katkı sağlayacağız. Veteriner hekimler halk ve hayvan sağlığı için çalışıyoruz. Aşılama, hastalık ve enfeksiyon hastalıkları için çalışıyoruz. Sokak hayvanlarının popülasyonu her geçen gün artarak devam ediyor. Bu konuda biran önce çalışmalara ortak bir şekilde devam etmeliyiz” dedi.
Haykonfed Başkanı Nesrin Çıtırık da “siz hayvansever dostlarımızla birlikte çok büyük işler yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. Biz bu hayvanları sistematik bir şekilde öldürdük. Ama o bile engel olmadı. Ama artık önemli adımlar atılarak, hayvanlar kısırlaştırma, sahiplendirme ve bakımı üstlenilerek sokaklara yeniden kazandırıldı. Kısırlaştırma sadece sokak hayvanına değil, kırsalda yaşayan malımızı, evimizi, sürümüzü emanet ettiğimiz korumacı köpeklere de uygulanmalı. Bunun için tarım orman müdürlüklerinin işbirliğiyle sistematik bir biçimde bunu yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞTAY İLE PRATİKTE YAŞANAN EKSİKLİKLER DAHA İYİ GÖRÜLÜYOR”
Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında katılımcılara bilgi veren ve sokak hayvanları için yapılan uygulamalarda Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü HAYDİ ekibi, İlçe Tarım Müdürlükleri ve gönüllülerle sürekli dirsek teması halinde çalıştıklarını kaydeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlisi Deren Civaoğlu ise, Mersin’de patili dostlar için en güzel çalışmalardan bir tanesi olan Patifest’i de çok beğendiğini söyleyerek, “İnsanlar için yapılan bir festivalden ziyade, hayvanlar için yapılan bir festivali düşünebiliyor musunuz Türkiye’de? Mersin bir ilki yaşıyor. Bizler sokakta hayvanlara bakıyor ve onları seviyoruz. Ancak nasıl ki üniversiteden mezun olduğumuzda teoride her şeyi biliyorsak, pratikte eksiğimiz varsa bu eğitimlerde onlara mevzuatı anlatıyoruz. Onlar da bu eğitimlerle kendi haklarını, hayvanların haklarını nasıl savunabilirler bunu öğreniyorlar” dedi.
“POPÜLASYON ARTIŞININ SAĞLIĞA VE ÜLKE EKONOMİSİNE ZARARI BÜYÜK”
Şuan Türkiye’de yaygın olarak aşılayıp, kısırlaştırıp, sokağa salmak üzerine bir politika uygulandığına dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Veterinerlik Doğum Ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Funda Eşki, “Çok güzel bir çalıştay yapılıyor. Bu başlangıç ile birlikte önemli adımlar atacağımıza inanıyorum. Amacımız il değil bölge olarak bu soruna çözüm üretmek. En büyük sorun yine sokak hayvani popülasyonun artışı. Bu artış hastalık ve ülke ekonomisine zararı büyük. Sorunun çözümü için bilimsel ve insani ölçülerde programlık bir önlem alınmalıdır. Bu ciddi bir süreçtir. Bu süreçte sokak hayvanlarının güvenliği önemli. Hayvan popülasyonu azaltmak için programlı ve bölgesel hareket etmek gerekiyor. Hayvan satış noktalarının denetlenmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesi. Kısırlaştırma teşvik edilmeli. Sahiplendiğimiz hayvanın sorumluluğu alıp, takibini yapmalıyız. Bu artan çoğalmanın önüne geçmek adına kısırlaştırma yaşı dişilerde 4-6 aya kadar indirilmiştir. Sahiplendiğimiz hayvanın sorumluluğu alıp, takibini yapmalıyız. Bu artan çoğalmanın önüne geçmek adına kısırlaştırma yaşı dişilerde 4-6 aya kadar indirilmiştir. İlköğretim öğrencilerine hayvan sevgisini aşılayacak dersler verilmeli. Satın almak yerine sahiplendirme in önemine değinilmeli. Bu eğitimlerin çoğaltılarak genç kuşağa sık sık verilmeli. Bunun sonucunda bilinçlenen bu gençler sayesinde 10 yıl sonra bilinçli ve kontrol altına alınmış hayvanlar olacaktır. En insancıl yöntem kısırlaştırma” dedi.
“SATIN ALMAYIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN SAHİPLENİN”
Hayvanların bakımı ve sahiplendirilmesi hakkında bilgiler veren Deren Civaoğlu, “Korumakla mükellef olduğumuz sokak hayvanlarına karşı görev ve yükümlülüklerimizi anlattı. Yetki ve görev alanları hakkında bilgi aktardı. Satın alma sahiplen mottosuyla barınaklardan aldığımız hayvanlara çip taktırıp, bakımını yaptıktan sonra artık korunaklı hayvan statüsüne koyuyoruz” dedi.
Şikayet üzerine toplatılan sokak hayvanlarının bakım ve doğal ortamına bırakılması konusunda bilgilendirme yapan Civaoğlu, “Eğer hayvan saldırganlık göstermiyorsa, sağlıklı ise alındıkları veya daha uygun ortamlara bırakıldıklarını belirtti. Amaç ortak payda da buluşmak. Yerel hayvan koruma görevlilerinin birbirleriyle iletişim halinde olup daha verimli çalışmaları sağlanabilir. 2021 yılında güncellenen 5199 sayılı kanunun 28/A maddesinde hayvanlara yönelik, şiddet, kötü muamele, cinsel şiddet, yasaklı ırk gibi durumlarda il ve ilçe tarım müdürlüklerine şikâyet bulunursanız çözüm hızlandırılacaktır. Hayvan bakan sahiplenen kişiler o hayvanlara karşı her türlü önlemi almakla mükelleftir. Kat mülkiyeti kanunu ile 5199 sayılı kanun kendi içinde birbiri ile çelişiyor. Buna göre Her ne kadar yetkili kurum olsak da özel mülklere müdahale edemiyoruz” dedi.
İlginizi Çekebilir