‘SİBER SUÇLAR’ KİTABI YAYINLANDI
KÜLTÜR SANATTürkiye’de siber suçlar alanında ilk bilimsel kitap Mersin Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’nda çalışan Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün editörlüğünde yayımlandı.
MEHMET IŞIK- Editörlüğünü Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün yaptığı Türkiye’nin alanında ilk “Siber Suçlar” kitabı çıktı.
Editörlüğünü Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün yaptığı siber dünyanın sonsuz evrenine multidisipliner bir bakış ve yaklaşım getiren ve alanında ilk olan "Siber suçlar" kitabında 23 bölüm, tıp, psikoloji, kriminoloji, hukuk, etik, siber güvenlik gibi uzmanlardan oluşan 37 bilim insanı tarafından yazıldı. Akademisyen Yayınevi'nce basılan kitap, 392 sayfa.
“SANAL GERÇEKLİK KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLDU”
Prof. Dr. Halis Dokgöz kitapla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi iletişim ve bilgi teknolojilerinin yaşamımızın merkezine girmesiyle birlikte sanal gerçeklik de kültürümüzün bir parçası olmuştur. Sanal gerçeklik ile birlikte yeni suç unsurlarının da oluşması tüm dünyada küresel bir sorunu da gündeme getirmiştir; Siber Suçlar.
“KÖTÜYE KULLANIM HIZLI VE KOLAY OLDU”
Siber teknoloji, bir yandan bilgi ve iletişimi hızlandırıp kolaylaştırırken diğer yandan kötüye kullanım da bir o kadar hızlı ve kolay olmaktadır. Siber saldırılarla seçimlere müdahale edilebilmekte, elektrik, doğal gaz kesintileri, bankacılık ve iletişim sistemleri çökertilebilirken bireyin en mahrem alanına girmekten farklı istismar boyutlarını da kapsayan çeşitli sahtecilikleri içeren dev suçlar söz konusu olabilmektedir. Ülkeler artık en büyük yatırımlarını siber dünyaya yapmaktadır. Tüm dünyada yaşanan siber devrimi ıskalayan ülkelerin yeniden kurulan dünya düzenindeki yerinin neresi olacağını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek.
“EVRENSEL BİR YAKLAYŞIM GEREKİYOR”
Bilişim teknolojilerini olabildiğince verimli kullanıp araştırma ve geliştirmeye yatırımlar yaparak siber devrimin içinde yer almamız zorunlu görünüyor. Diğer yandan bilişimin kötüye kullanılmasıyla ortaya çıkan siber suç ve buna bağlı kavramlar ile bu suçun etkilerini irdelemek de zorunluluk. Yaşamımızı önemli ölçüde kolaylaştıran sanal dünya bir yandan da bu duruma uygun yeni hukuksal düzenlemeleri de zorunlu kılıyor. Siber suçlara yönelik uluslararası hukuk boyutunda daha kapsamlı düzenlemelerin yapılması ve her geçen gün etkisini arttıran siber suç olgusu üzerine sadece yerel değil evrensel bir yaklaşım gerektiğinin altını çizmeliyiz.
KUTU İÇİNDE
Prof.Dr. Halis Dokgöz Kimdir?
Çorum’da doğdu. 1989 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1999’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Adli Tıp ihtisasını tamamladı. 2000-2004 yıllarında İstanbul Adli Tıp Kurumu 2.İhtisas Kurulunda çalıştı. 2005 yılında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda “Yrd. Doçent”, 2008 yılında “Doçent” ve 2014 yılında “Profesör” oldu. Halen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Mersin Üniversitesi Çocuk Koruma ve Araştırma Uygulama Merkezi kurucu müdürü olarak görev yapmaktadır.
Adli bilimler alanının hakemli uluslararası dergisi Adli Tıp Bülteni’nin 2013 yılından beri editörlüğünü yürütmektedir. 2019 yılında 52 akademisyenin katkılarıyla yayınlanan ve Türkiye’nin ilk uluslararası textbook nitelikli “Adli Tıp & Adli Bilimler” kitabının editörlüğünü yapmıştır. 2020 yılında Türkiye’nin ilk “CSI” kitabı olarak tanımlanan adli olguların bilimsel çözümlemelerini içeren “Olgularla Adli Tıp & Adli Bilimler” kitabının editörlüğünü yapmıştır. Ulusal ve uluslararası pek çok makale, araştırma ve kitap bölümleri yayınlanan Dokgöz, çocuk hakları, kadın hakları, şiddet, adli psikiyatri ve tıbbi malpraktis konularında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.
Bilimsel çalışmaları yanında karikatürle de uğraşan Dokgöz’ün, Gırgır, Limon, Çarşaf, Hallo, ArteFacto, Buduar, Cumhuriyet, Bizim Gazete, Hürriyet, Milliyet, BirGün, Radikal ve Sabah gibi pek çok gazete ve dergide karikatürleri yayınlandı. Düzenli olarak Kılçık, Tıp Dünyası, Sendrom, Hiç, Fesat, Homur ve Hekim Forumu dergilerine çizdi. 2016-2018 yıllarında günlük olarak Hürriyet Gazetesi Çukurova’da Metafor köşesinde karikatürleri yayınlandı. 1989’da “Güneşin Girmediği Yere”, 2010’da “Çizgisel”, 2019’da “Metafor” ve 2020’de “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı yayınlandı. Halen BirGün Gazetesi’ne çizmekte, 221B Polisiye Kültür Dergisi ve Episode Dizi Kültürü Dergisi’ne yazmaya devam etmektedir.
İlginizi Çekebilir