“Sakarya Zaferi” 22 gün 22 gece kutlanacak
GENELHAYMANA BELEDİYESİ; SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ ZAFERİNİ, KENTİN BİRÇOK NOKTASINDA 22 GÜN 22 GECE SÜRECEK “SON DURAK ANKARA, SON KALE HAYMANA” ETKİNLİKLERİYLE KUTLAYACAK.
Haymana Belediyesi; Sakarya Meydan Muharebesi zaferini, kentin birçok noktasında 22 gün 22 gece sürecek “Son Durak Ankara, Son Kale Haymana” etkinlikleriyle kutlayacak.
Sakarya Meydan Muharebesi zaferinin üzerinden tam 103 yıl geçti. Türk ulusunun kanıyla yazılan “Sakarya Zaferi” 22 gün 22 gece sürdü. Türk ulusu; kanla, ateşle ve süngüyle büyük bir zafer kazandı. Binlerce asker, muharebede şehit düştü.
Türk ordusu 5 bin 713 şehit verdi
Tarihin en kanlı savaşlarından olan muharebede, Türk ordusu 5 bin 713 şehit verdi, 18 bin 480 asker ise yaralandı. Yunan ordusunda ölen asker sayısı 3 bin 958, yaralanan asker sayısı 18 bin 955’ti.
İtilaf Devletleri’nin Yunanlara güveni azaldı
Binlerce askerin şehit olduğu; kanla, ateşle, süngüyle kazanılan bu zaferden sonra, Türk milletinin orduya güveni ve geleceğe ümidi de arttı. Kazanılan zafer, Batı Cephesi’nin güçlenmesini sağladı. Yunan ordusu, çok kayıp verdiği için savaş gücü azaldı, taarruz üstünlüğü Türk ordusuna geçti. Aynı zamanda, İtilaf Devletleri’nin Yunanlara güveni azaldı.
22 gün 22 gece süren “Sakarya Zaferi”ni Ankara’nın Haymana Belediyesi, kentin farklı noktalarında 23 Ağustos itibariyle kutlamaya başlayacak. Kutlamanın başlangıcı Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımlarıyla 23 Ağustos’ta Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak.
Ardından 1’inci TBMM ziyareti gerçekleştirilecek. 22 gün 22 gece boyunca kentin farklı noktalarında film ve belgesel gösterimleri yapılacak. Türk bayraklarıyla beraber yürüyüşler de gerçekleştirilecek. Etkinlikler 12 Eylül’de ünlü bir sanatçının katılımıyla dev konserin ardından tamamlanacak.
“Türk ordusunun 1683 yılından sonra taarruza geçtiği topraklardayız”
Etkinlikler hakkında İHA muhabirine bilgi veren Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, şunları kaydetti:
“Haymana’nın tarihteki değeri ve önemi maalesef bugüne kadar pek anlaşılamamış. Şu an içinde bulunduğumuz topraklar, Osmanlı’nın 1683 yılından beri geri çekilme olayının bittiği topraklardır. Türk ordusunun 1683 yılından sonra taarruza geçtiği topraklardayız. Fakat bugüne kadar Haymana’nın tarihi anlamdaki önemi maalesef pek anlatılamamış ve tarih kitaplarında geçtiğimiz yıla kadar da yer almamıştır. Temennimiz şu ki bundan sonra Haymana’nın tarihi anlamdaki önemi de net olarak ortaya çıkar. Bunun için de gereken her türlü tedbiri bundan sonra bizler belediye olarak alıyoruz inşallah.”
“Son durak Ankara, son kale Haymana”
“Sakarya Zaferi”nin Çanakkale zaferi kadar büyük olduğunu dile getiren Başkan Koç, “Çanakkale Savaşlarında; Çanakkale ile Gelibolu’su ayrı veya diğer cepheleri ayrı bir şekilde söylenmiyor. Genel olarak ne diyoruz ‘Çanakkale Savaşları’ Burada da bizim üzerimizde durmamız gereken; Mangal Dağı, Çal Dağı, Polatlı, Haymana değil ‘Ankara’ bu savaş Sakarya Meydan Muharebesi ama bir ‘Ankara Savaşı’ Düşman ilerleyişinin durdurulduğu topraklar Ankara sınırları. Bizim de bundan sonra üzerinde duracağımız ve Çanakkale ehemmiyetine kavuşturacağımız mefhum şu olacak. ‘Son durak Ankara, son kale Haymana’ İnşallah bunu başaracağız” ifadelerini kullandı.
“22 gün 22 gece dünyanın en uzun süren meydan savaşı”
Etkinliklerin nasıl olacağını da aktaran Başkan Koç, “22 gün 22 gece dünyanın en uzun süren meydan savaşı. 22 gün 22 gece devam 23 Ağustos itibariyle Polatlı Belediye Başkanımız Nursel Yıldız Kaya ile beraber Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş önderliğinde Anıtkabir’i ziyaretimizle programımızı başlatıyoruz. Ardından birinci TBMM ziyaretimiz var. Ardından da Haymana ve Polatlı sınırları içerisindeki tarihi alanlarda programımız 22 gün boyunca devam edecek. Kapanışı da 12 Eylül tarihinde Haymana’da dev bir konserle yapmış olacağız” diye konuştu.
Başkan Koç, “Haymana Çanakkale öneminde. Mustafa Kemal Atatürk 5 Ağustos 1920 tarihinde başkomutanlık unvanını aldıktan sonra Haymana sınırları içerisindeki savaşı da bizzat idaresini, kontrolünü yapan kişidir. Şöyle ki; 26 Ağustos 1921 tarihinde ‘attı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır ve vatanın her bir karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz’ cümlesini söylediği topraklardır Haymana” diye konuştu.
“Sakarya Melhame-i Kübrası”
Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mustafa Kemal Paşa 22 gün 22 gece devam eden savaşı tarif ederken ‘Sakarya Melhame-i Kübrası’ demiştir. Yani ‘kan deryası’ demiştir bu savaş için. O kadar şiddetli çarpışmaların geçtiği ve nihayetinde geri çekilmenin sona erdirilip Türk ordusunu taarruza geçtiği topraklardır Haymana. O sebepten tarihi anlamda en az bir Çanakkale kadar değerlidir Haymana.”
İlginizi Çekebilir