© Tanık Haber

‘Parkinson hastalığında erken tanı çok önemli’

11 NİSAN DÜNYA PARKİNSON GÜNÜ DOLAYISIYLA, PARKİNSON HASTALIĞINDA ERKEN TANININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN NÖROLOJİ UZMANI PROF. DR. ÖZGE YILMAZ KÜSBECİ, ÇOK YAKIN BİR ZAMANDA İEÜ MEDİCAL POİNT HASTANESİ’NDE KURULACAK MERKEZLE PARKİNSON HASTALARININ MULTİDİSİPLİNER BİR YAKLAŞIMLA TEDAVİ EDİLEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Parkinson hastalığında erken tanının önemine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, çok yakın bir zamanda İEÜ Medical Point Hastanesi’nde kurulacak merkezle Parkinson hastalarının multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilebileceğini söyledi.


İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Parkinson hastalığında erken tanının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Küsbeci, “Parkinson hastalığı bir hareket hastalığı, hareketlerde bozulmanın çok belirgin olduğu bir hastalıktır. Hastalık tanısındaki en önemli bulgu hareketlerde yavaşlamadır. Yürüme bozuklukları vardır. Parkinson, yavaş gelişen bir hastalıktır. Felç gibi bir hastalık değildir. Tanı ve tedavinin doğru ve erken konulması bu hastalıkta çok önemlidir. Tanı ne kadar erken konulursa, tedavi ne kadar doğru olursa hasta için o kadar iyi olur” ifadelerini kullandı.



"Farklı uzmanlar tarafından değerlendirilir"


İEÜ Medical Point Hastanesi’nde kurulacak ileri evre Parkinson hastalarının da tedavi edilmesini amaçlayan ‘Nörolojik Bilimler Mükemmeliyet Merkezi’nin detaylarını paylaşan Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, “Yakında İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde Nörolojik Bilimler Mükemmeliyet Merkezi kuracağız. Buradaki amaç hastalara multidisipliner bir şekilde en doğru ve en hızlı yaklaşımı sağlamak. Parkinson hastalığı multidisipliner bir hastalıktır. Parkinson’da nörolojik bulgular vardır, sindirimle ilgili bulgular vardır, metabolik bulgular vardır, psikiyatrik bulgular vardır. Bu bulgular uzmanlarınca değerlendirilir” dedi.



"Doktor doktor dolaşmayacak"


Parkinson hastalarının doktor doktor dolaştığını ve bu durumun tedavilerinde gecikme yaşattığını söyleyen Prof. Dr. Küsbeci, “Hastanemizde kuracağımız bu merkezin amacı bütün bu uzmanları bir araya toplamak ve hastaya yardımcı olmak. Hasta, nöroloji doktoruna gidiyor, psikiyatriye yönlendiriyor, fizik tedaviye yönlendiriyor. Biz bunu tek bir merkezde toplayacağız. Bu merkezin temel amacı hastanın doktor doktor dolaşarak tedavisindeki zaman kaybını önlemek” açıklamasında bulundu.



"Hızlı ve etkin tedavi önceliğimiz"


Merkezin asıl hedefinde ileri evre hastaların olduğunu da paylaşan Prof. Dr. Küsbeci, “Merkezin asıl hedefinde olan ileri evre hastalar. Çünkü erken dönem hastalarda biraz daha rahat davranabiliyoruz, gözleyebiliyoruz ama ileri evre hastalar için çok daha hızlı hareket edilmeli. Özellikle Parkinson hastalarında beyin pili takılması gereken hastaların bir an önce belirlenmesi ve tedavisinin başlanması en büyük hassasiyetimiz olacak” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER