ÖĞRENCİLERİN BESLENME SORUNU ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
GENELEğitim-Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Sonunda Eğitimin Durumuna ilişkin rapor yayınladı. Raporda öne çıkan sorunlardan birisi de öğrencilerin beslenme sorunu oldu.
RAZİYE ERDEN- Türkiye’de çok sayıda öğrencinin okula kahvaltı yapmadan gittiğinin, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğünün belirtildiği raporda, “Türkiye’de çocukların önemli bir bölümü yeterli beslenememekte ve okula aç gitmekte, yetersiz beslenmekten kaynaklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri sağlıklı olmamaktadır” denildi.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Derinleşen ekonomik kriz, hız kesmeden devam eden zamlar, gerçek enflasyonun üç haneli rakamlara ulaşması ve alım gücünün gün geçtikçe düşmesi mutfaktaki yangını büyütürken artık temel besin gıdalarına dahi ulaşmak zorlaşmıştır. Çocuklar için beslenmenin önemli olduğu koşullarda süt, yumurta, peynir, zeytin vb gibi temel gıda ürünlerinin fiyatı 3-4 kat artmıştır. Dünyanın her yerinde gıda fiyatları düşerken, ülkemiz gıda enflasyonunda zirvede yer almayı sürdürmektedir. Bu koşullarda çocuklarına her gün ayrı bir beslenme hazırlamak durumunda kalan aileler eti, sütü, meyveyi, kuruyemişi geçelim yumurtayı, peyniri ve zeytini bile alamaz hale gelmiştir.
YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ
Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukların sadece büyüme ve gelişiminde değil, okul başarısı üzerinde de son derece etkili olduğu bilinmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, zaman zaman öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebilmekte ve bu ve benzeri nedenlerden kaynaklı olarak okul başarıları belirgin düzeyde düşebilmektedir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Son dönemde çok hızlı artan yoksullaşma Türkiye’de önce en hassas durumdaki çocukları vurmuştur. Türkiye’de bugün her 5 çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır.
ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASINA GEÇİLMELİ
MEB, çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için ayrı bir bütçe ayırmak durumundadır. Taşımalı eğitim yapan okullarda bile öğrencilerin beslenme sorunları çözülmüş değildir. Alım gücünün giderek düşmesi ve yoksullaşmanın artması ile birlikte öğrencilerin okuldaki beslenme sorununun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Eğitim Sen olarak talebimiz okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek uygulamasının hayata geçirilmesi için gerekli adımların acilen atılmasıdır.”
İlginizi Çekebilir