© Tanık Haber

‘MERSİN’İN YENİ YATIRIMLARA İHTİYACI VAR’

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kentimize göç dolayısıyla başta altyapı olmak üzere konut, sağlık ve eğitim gibi konularda yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda merkezi hükümetin mutlaka yatırım projeksiyonları var ama yerel yönetimlerin de bu işlerin içerisine dahil olması gerekiyor” dedi.

MEHMET IŞIK- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Heyeti onuruna bir otelde düzenlenen akşam yemeği programına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ve bürokratlarının yanı sıra AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve eşi Brigitte Meyer-Landrut, Hırvatistan Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Macaristan Ticaret Ateşesi Roland Vegh, İtalya Ekonomi Danışmanı Maria De Stefani Spadafora, İrlanda Büyükelçisi John Mccullagh, Letonya Büyükelçisi Pēteris Vaıvars, Litvanya Büyükelçisi Ricardas Degutis, Lüksemburg Maslahatgüzarı Laura Lakaff, Malta Büyükelçisi Theresa Cutajar, Hollanda Maslahatgüzarı Nathalie Lintvelt, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, Portekiz Büyükelçisi Virginia Pina, Romanya Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca, Slovakya Büyükelçisi Jan Psenica, İsveç Büyükelçisi Malena Mard ve AB, bürokratları katıldı.

SEÇER’DEN İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Gecede konuşan Başkan Vahap Seçer, AB’li konuklara Mersin’in iç ve dış göçlerin yanı sıra 6 Şubat’ta yaşanan deprem dolayısıyla da büyük bir göç aldığını hatırlattı. Bundan dolayı kente birçok ilave yük bindiğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Göç dolayısıyla başta altyapı olmak üzere konut, sağlık ve eğitim gibi konularda yeni yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda merkezi hükümetin mutlaka yatırım projeksiyonları var ama yerel yönetimlerin de bu işlerin içerisine dahil olması gerekiyor. Bu konuda da özellikle AB’ye üye ülkelerdeki bazı modelleri, oradaki finans kaynaklarını zorlayarak iş birliği halinde bunu önümüzdeki süreçte hayata geçirmek için arkadaşlarımızla beraber çalışmalar yürütmekteyiz. Altyapı yatırımları yüksek maliyetli yatırımlar ve belediyelerin kendi bütçeleriyle bunu karşılama gücü yok. Ya uygun şartlarda uzun geri ödemeli, uygun finans maliyetli krediye erişeceksiniz ya da hibe kredilerinden yararlanacaksınız. Bu konuda da bizim için en önemli kaynak; yurtdışı krediler, finans kaynakları ve bizimle iletişim halinde olan AB ve AB’ye bağlı kurumlardır. Örneğin FRIT-II kapsamında şu anda 39 Milyon Euro’luk onaylanmış kredimizin yatırıma dönüştürme noktasındayız” dedi.  Başkan Seçer, toplam 163 milyon Euro tutarında kredi arayışları olduğunu ifade ederek, bunun çalışmalarını da yaptıklarını dile getirdi. Seçer, “Peki, bu kadar çok altyapı yatırımına Mersin neden ihtiyaç duyuyor? Sadece bu son dönemde aldığımız göçlerin bir neticesi mi? Hayır. Bunlar tabi ki çok önemli tesisler ama geçmiş yıllardan günümüze kadar belki bu yatırımların ihmal edilmiş olması, bugüne aktarılması, temiz çevrede yaşama bilincinin bugünkü kadar belki de yöneticilerde olmaması gibi çok sayıda faktör sayabiliriz. Biz Mersin’de vatandaşlarımızın anayasal hakkı olan temiz bir çevrede yaşama hakkına saygı duyacak yatırımların peşindeyiz. Özel sektörün de bölgemizde yaptığı yatırımlarda, özellikle Mersin’de çevre sorunları yaratacak, komplikasyonlar yaratacak yanlış yatırımların yapılmaması için de yasal çerçevede mücadele ettiğimizi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

“AB’NİN BİZİMLE İŞ BİRLİĞİ SON DERECE ÖNEMLİ”

Mersin'in özellikle sığınmacı kaynaklı sorunlarının çözümünde AB ile iş birliğinin son derece önemli olduğunun da altını çizen Başkan Seçer, şöyle devam etti: “Yüzde 85’ini AB sağladı. Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı kapsamında 12 milyon 607 bin Euro’luk bir katkı aldık. Yüzde 15’ini biz sağlayacağız ve akıllı ulaşım sisteminde kullanmak üzere parayı da harcamaya başladık. Yine Alman GİZ’den, Alman İş birliği Teşkilatı’ndan Gıda Güvenliği Yerel Tarım Üretimi Projesi için 123 bin liralık bir katkı aldık. Bunu daha çoğaltabiliriz. Bu örnekleri şunun için verdim; Mersin'in özellikle sığınmacı kaynaklı sorunlarının çözümünde AB’nin bizimle iş birliği son derece önemli. Buradaki nüfusumuzu daha sağlıklı ve sürdürülebilir çevre koşullarında yaşatabilmemiz için bizim süratle altyapı çalışmalarını tamamlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

“LANDRUT: MERSİN’E DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise Mersin’e Şubat ayında yapacakları ziyareti 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketiyle birlikte ertelemek zorunda kaldıklarını belirterek, “Bu deprem sonrasında sizi dinlemek aslında bizim için çok önemli oldu. Çünkü deprem bölgesinde meydana gelen hasarı hep duyduk ama sizi dinlerken deprem sonrasında deprem bölgesinin dışındaki bir şehirde depremzedelere ve bahsettiğiniz nüfus hareketine, onların ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için neler yapılması gerektiğini ve ihtiyaçların neler olduğunu da duyduk. Suriye’ den ya da diğer ülkelerden olan mültecilerin ve bunun çok önemli olduğunu duyduk. Biz Türkiye’yi bu konuda desteklemeye devam ediyoruz. Bunu teyit edebiliriz ama Mersin’de de bir süre önce başlamış olan iş birliği sayesinde bu destekleri sağlıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz ve tabi ki bu dönüşümde Mersin’e de destek vermeye devam edeceğiz.  Kısa bir süre önce Türk Yatırım Platformu’nu kurduk. Bu platform sayesinde Türkiye'deki belediyelere daha fazla destek olmaya çalışıyoruz. Özellikle bahsettiğiniz dönüşüm, değişimi sağlamak için ihtiyaç duyduğunuz kredilere daha kolay erişmenizi sağlayacak bir platform. Bu şehir için yaptıklarınız için teşekkür ederiz ve önümüzdeki süreçte bu değişiklikleri yapma çabalarında size başarılar dileriz” sözlerini aktardı. Konuşmaların ardından program halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisi ile devam etti.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER