© Tanık Haber

MERSİN’DE ODA VE BORSA TEMSİLCİLERİ BULUŞTU

Mersin’de faaliyet gösteren Oda ve Borsaların Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanları Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen Müşterek Toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda Mersin Ana Konteyner Liman yatırımına başlanması için el birliğiyle çalışılması gerektiği vurgulandı. Turizmden ticarete her alanda gelişimin sağlanması için ulaşım projelerinin tamamlanmasının önemine dikkat çekildi. Artan yatırımlarla birlikte ihtiyacı da artan mavi yakalı personel bulma konusundaki sorunun çözümünde meslek liseleri adres gösterilip ardından, ilçeler özelindeki talepler dinlendi.

Kentin ekonomik sorunlarının ve taleplerinin belirlenip ortak çözümler oluşturulması adına tüm il ve ilçe oda ve borsa temsilcileri, Mersin İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı’nda bir araya geldi.  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ile Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu’nun modere ettiği toplantıda tek tek söz alan başkanlar, ilçelerinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verip sorunlarını dile getirdi. Toplantıya MTSO’dan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut, İstiklal Koçyiğit, İdris Üstemel, Murat Aktoğ ile Abdülkadir Orğun da katıldı.

ÇAKIR: “KENETLENİRSEK ÇÖZEMEYECEĞİMİZ SORUN YOK”

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, oda ve borsaların üyeleriyle birlikte kentlerde önemli bir güç olduğuna dikkat çekti. “Biz kenetlenir ve bir olursak çözemeyeceğimiz sorun kalmaz” diyen Çakır, “Bunun için öncelikli sorunlarımızı tespit edeceğiz. Ardından bu sorunları sıralayacağız. Sonrasında ise gerek Ankara’ya gittiğimizde gerek bakanlar buraya geldiğinde aynı dili konuşarak sorunlarımıza çözüm arayacağız” ifadelerini kullandı. İlçeler için de aynı yöntemin uygulanabileceğini kaydeden Çakır, “Hepimiz görev alıp birlikte hareket etmeliyiz” diyerek konuşmasını Mersin’in beklentilerini sıralayarak sürdürdü.

Mersin’in sorunlarının başında göç geldiğini belirten Çakır, bu sorunun doğru yönetilmesi üzerine çalışılması gerektiğini kaydetti. İkinci olarak Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımının başlaması için ortak çalışma yürütülmesi gerektiğini vurgulan Çakır, “Taşucu Otoban sorununu da önemsiyoruz. Batıya ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca yalnız bizi değil tüm dünyayı etkileyen küresel iklim sorunu var. Bugün hep birlikte bu sorunla mücadele edecek önlemleri belirlemeliyiz. Kentimize yatırımlar giderek artıyor ve beraberinde personel bulma sıkıntısı da büyüyor. TIR’larımız var ama şoför yok. Çözüm olarak meslek liseleriyle koordineli olmalı, bu liselerin cazibesini artıracak çalışmalar içine girmeliyiz” dedi. Son olarak ODTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi ile ortak çalıştıklarını Akdeniz’deki kirliliğin çok arttığını gördüklerini ifade eden Çakır, Temiz Akdeniz Projesi üzerine tüm ilçelerin birlikte çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

LOKMANOĞLU: “SORUNLARI KATEGORİZE EDEREK ÇÖZMELİYİZ”

Tüm il ve ilçe odalarının sorun ve taleplerini belirlemek için bir araya geldiklerini kaydeden MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu, “Öncelikle sorunları ulusal ve bölgesel sorunlar olarak kategorize etmeliyiz. Ulusal olanları biz takip ederiz ama bölgesel konularda sizlerin ilgili yatırımların son durumuna yönelik bilgilerle bizleri beslemeniz önemli. Sizlerden gelecek bilgilerle biz de ilgili yerlerdeki görüşmeleri yapabiliriz” dedi. Yeri geldiğinde hep birlikte aynı konunun çözümü için bir araya gelebilmek gerektiğini kaydeden Lokmanoğlu, bu sorunların çözümünde kent lobisi oluşturmak için milletvekillerinden yararlanmanın önemini de vurguladı.

ÖZDEMİR: “PAMUKLUK İLE BERDAN ARASINDA SU AKTARIMI ÜZERİNE ÇALIŞILABİLİR”

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de sözlerine Mersin Ana Konteyner Limanı’nın kent ekonomisi için önemine değinerek başladı. Halen fizibilite çalışmasının dahi bulunmamasının büyük eksik olduğunu kaydeden Özdemir, aynı zamanda lojistik kenti Mersin’e bir Lojistik Merkez beklediklerini belirtti. Kuraklık sorununun çözümü için ise Pamukluk Barajı’nı gösteren Özdemir, “Eğer şu an için yüzde 70 üzerinde su tutan Pamukluk Barajı’nda ishale hattı yatırımı yapılamıyorsa Berdan ile Pamukluk arası su aktarımı yapılıp yapılamayacağı üzerinde çalışmalıyız” dedi.

Mersin ekonomisi için narenciyenin önemine de değinen Özdemir, bu yıl yüksek rekolte beklenen narenciyede iç tüketimin yeterli olmayacağının altını çizip, ihracatın artırılması amacıyla destek verilmesi için çalışmalara ağırlık verip üreticinin mağduriyetini önlemek gerektiğini söyledi.

İZOL: “MERSİN TURİZMİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”

Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) hakkında bilgi veren MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, TÜİOSB’nin tarım dışı alanlarda kurulduğunu, ciddi alt yapı yatırımları yapılarak arazinin firmaların fabrika inşaatına başlamalarına hazır hale geldiğini, arazi tahsislerinde ciddi miktarda doluluğa ulaşıldığını, genişleme çalışmalarına başlandığını belirtti. Ek olarak bölgedeki turizm merkezlerinin canlandırılması için yürüttükleri çalışmalara değinen İzol, Kazanlı-Seyhan Turizm Bölgesi’nde yatırımcılar tarafından henüz bir adım atılmamışken, Kargıcık Turizm Bölgesi’nde önemli bir yatırıma başlandığını dile getirdi. Başlangıçta çok sayıda potansiyel yatırımcıyı davet etmelerine rağmen, önemli bir kısmı turizm yatırımcısı olan 17 girişimcinin bir araya gelmesi ve bunlara Büyükşehir, Akdeniz ve Toroslar Belediyelerinin de destek vermesiyle Kargıcık Turizm Bölgesi’nde toplam 2 bin yataklı iki tane 5 yıldızlı otel yapımına start verdiklerini belirten İzol, diğer turizm yatırımlarına örnek olmayı hedeflediklerini söyledi.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER