© Tanık Haber

MERSİN’DE EKONOMİ ZİRVESİ DÜZENLENDİ

MTSO evsahipliğinde düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesi’nde iş dünyasına seslenen akademisyenler enflasyonla mücadele konusunda parasal politikaların tek başına yeterli olmayacağı görüşünde birleşti. Yapısal reformlarla bu politikaların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan akademisyenler, üretimi artırıp maliyetlerin düşürülmesini de zorunluluk olarak gösterip, “Ancak tüm bunlar bir anda olamaz sabredip bir bedel ödemeden sonuç almak mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından yılsonunda düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesi ile Türkiye ve dünya ekonomisi değerlendirilip iş dünyasına 2024 yılı ekonomik beklentileri aktarıldı. Moderatörlüğünü Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Esen’in yaptığı zirvenin konuşmacıları İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ile Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu oldu. Zirvenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in ekonomik anlamda çok kimlikli, çok sektörlü bir kent olduğunu söyledi. Bu sektörlerin zorlamayla değil, var olan potansiyelin etkin kullanımıyla büyüyüp katmadeğer yarattığına dikkat çeken Çakır, ardından kentin tarımdan sanayiye turizmden lojistiğe dış ticarete kadar güçlü olduğu sektörlerin özelliklerini aktardı. Lojistikte Türkiye’nin en büyük ikinci limanı ile en büyük ikinci kara filosuna sahip olan Mersin’in bu alandaki gücünü artırmak, Türkiye ekonomisine daha çok katkı sunmak adına Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın artık açılmasını beklediklerini vurgulayan Çakır, Çeşmeli otoyolunun Taşucu’na bağlanmasını, Orta Anadolu Bağlantısı olan Sartavul’un Silifke’ye inmesini beklediklerini söyledi.

“SEKA ÖZELLEŞTİ CİDDİ BİR EKONOMİ OLUŞACAK”

SEKA Limanı’nın özelleştiğini de hatırlatan Çakır, orada da tarım, turizm ve sanayinin gelişeceğini ve ciddi bir ekonomi oluşacağını vurguladı. “Dahası, Orta Anadolu’nun o bölgeyi çıkış olarak kullanma imkanı var” diyen Çakır, “Mersin olarak deniz ticaretinin kesiştiği bir nokta, uluslararası bir dış ticaret merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Artık, Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılması zaruret haline gelmiştir. Mersin adına somut sonuç bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN MERSİN BÜYÜYOR”

Sıkıntılı geçen bir 2023 yılına rağmen Mersin ihracatının 8 milyar doları bulduğunu ve bu rakam ile Türkiye’de yedinci il konumunda bulunduğunu belirten Çakır, “Mersin olarak toplam dış ticaretimiz 20 milyar doları buldu” dedi. Üreten, ihracat yapan, vergisini ödeyen bir kent olarak son yıllarda aldığı yoğun göçle, bekleyen yatırımlarıyla Türkiye’nin gelir dağılımında ise hiç de iyi bir yerde olmadıklarını kaydeden Çakır, Türkiye’nin yükünü sırtlayan bir Mersin olarak vermede yukarıda ama almada çok aşağılardayız. Yine de Mersin iş dünyası olarak aldığından fazlasını ülkesine veren bir kent olmanın onurunu yaşıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“TÜRKİYE; İSTİKRAR VE PLANLAMA BEKLİYOR”

Türk iş dünyasının ve ekonominin 2024’ten beklentilerine de değinen Çakır, Türkiye’nin istikrar ve planlama beklediğini söyledi. Özellikle bölgesel planlamalara yerel dinamiklerin dahil edilmesini istediklerini ifade eden Çakır, “Siyasette uzlaşma istiyor. Ekonomimiz kaliteli büyüme için, gelişmiş dünya normlarında bir hukuk sistemi istiyor, şeffaflık istiyor. Ekonomi, kredi bağımlılığından kurtulmak istiyor. Bunlar, gelecek planlarımızı yapmak için elzem konulardır” dedi. Sorunlar konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten Çakır, esas sorunun ise bunları çözme yöntemi ve metotlarını doğru tespit konusunda yaşandığına dikkat çekti. Bu noktada akıllardaki soruların yanıtlanmasında düzenlenen zirvenin önemli rol oynayacağını vurgulayan Çakır, zirveye katkı sunanlara teşekkür etti.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER