© Tanık Haber

MERSİN'DE AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLANDI

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları (ESOB) Birliğince bu yıl 30’uncusu  gerçekleştirilen Ahilik Kültürü Haftası büyük bir coşkuyla kutlandı. Yılın ‘Ahi babası” seçilen Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Ahilik Kaftanını Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı'nın elinden giydi.

MEHMET IŞIK- Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (ESOB) bu yıl 30'uncusu düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, kent esnafını ve protokolünü buluşturdu.
Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, sabah saatlerinde Toroslar Cumhuriyet Meydanında, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı'nın Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Ardından Yunus Emre Kültür Merkezi'nde devam eden törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ile Talat Dinçer, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Veysel Sarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kent protokolü, esnaf ile öğrenciler katılım sağladı.

SARI: “PİRİMİZ AHİ EVRAN BİZLERE; KARDEŞLİĞİ, CÖMERTLİĞİ, DÜRÜSTLÜĞÜ ÖĞÜTLER”

Törenin açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı, Ahi Evran Geleneğinin Türk ve İslam Medeniyetlerinin ortak bir ürünü olduğunu ve bin yıldan uzun bir süredir bu topraklarda hayat bulduğunu vurgulayarak, “Pirimiz Ahi Evran ve Ahi kültürümüz bizlere; kardeşliği, cömertliği, dürüstlüğü, eli açık olmayı ve dayanışmayı öğütler. Devletimizin ve milletimizin her koşulda yanında olmayı, bir ve birlik içinde olmanın önemini hatırlatır” dedi.

VALİ PEHLİVAN: “AHİLİĞİN BİR BOYUTU DA BİLİMDİR, İLİMDİR, İRFANDIR”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise ahiliğin Türk milleti için büyük bir kültür hazinesi olduğunu söyledi. “Ahilikte esnaflık kültürü ön plana çıksa da bütün hayatı kuşatan bir anlayışı ortaya koyuyor” diyen Vali Pehlivan, şöyle devam etti: “Ahilik doğruluğu, dürüstlüğü, ahlaki kuralları vurgularken, ahiliğin bir boyutu da bilimdir, ilimdir, irfandır. Ahiliğin temelleri 12. yüzyılda atılmıştır. Bu yola çıkılırken de kadınlarımız ihmal edilmemiştir. Bu prensipleri, anlayışları bugüne taşıdığımızda göreceğiz ki bugün problem gibi duran hususlar zamanla kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Sorunlar yok mudur? Her sektörün kendine göre sorunları vardır. Sektörlerin sorunlarını birinci derecede öncelikle sektörün içindekilerin dayanışması, birlikte hareket etmesi, birbirinin hakkını, hukukunu korumasıyla çok daha olumlu neticeler oluşacaktır. İlgili bakanlıklarımızın bugüne kadar çeşitli teşvikleri oldu. Yer konusunda da inşallah müşterek hareket ettiğimizde bunu da aşacağız. Bunu zaman içerisinde inşallah somutlaştıracağız. Esnafımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”

DİNÇER: “AHİLİK TEŞKİLATINA KATILMAK AYRICALIKTIR”

Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı tarafından Ahi Baba ilan edilip kaftan giydirilen Milletvekili Talat Dinçer katılımcılara ahi pilavı ikram etti. Mersin Milletvekili Talat Dinçer yaptığı konuşmada "Ahiliğin bir derya olduğunu ve günümüzde de kullanılabilecek tüm değerleri bünyesinde barındırdığını söyledi. Ahiliğin tarihini anlatan Dinçer, 'Ahiliğin hedefi insandır. Ahilik, insana odaklanmış, öncelikle insanı geliştirmiş, ona yatırım yapmış, güzel ahlak, dini temeller ve en önemlisi mesleki eğitim ile donatarak, piyasada esnaf ve zanaatkarlık yapma imkanı sunmuştur. Ahilik teşkilatına katılmak ise özel bir ayrıcalıktır. Esnafımızın ve Odalar Birliğimizin teveccühüyle şahsımı ‘Ahi Baba’ seçmelerinden dolayı esnaflarımıza, oda başkanlarımıza, yönetimlerine ve Mersin ESOB Yönetim kuruluna teşekkür ediyor, esnaflığı hakkıyla yapan, emeğiyle, alın teriyle kazanan helal kazancını paylaşan, aş, iş ve istihdam yaratan kendisinin, kentinin ve ülkesinin gelişmesine katkı koyan bütün esnaf kardeşlerimizin ahilik haftasını kutluyorum” dedi.

SEÇER: “46 MİLYON 150 BİN LİRA TUTARIN KENT ESNAFINA AKTARILDI”

Ardından konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise kadim bir kültür olan Ahilik kültürünün Anadolu topraklarında 800 yıldır var olduğunu söyledi. Seçer, “O günün doğruları neyse, bugünün doğruları da aynı. Biz de çocuklarımıza doğruluğu, dürüstlüğü, kardeşliği, birliği, beraberliği, çalışmayı, azmi, nasihat ediyoruz. Bu topraklarda doğmaktan onur duyan bu ülkenin bir vatandaşı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik, huzur, kardeşlik içerisinde bu ülkeye hep beraber hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin esnafı desteklemek adına Mersin ESOB ile birlikte önemli işbirliklerine imza attığını aktaran Seçer, Halk Kart uygulamasından faydalanan vatandaşların, anlaşmalı 403 bakkaldan alışveriş yapmaları sağlanarak yıllık toplam 46 milyon 150 bin lira tutarın kent esnafına aktarıldığını söyledi. Bu rakamın Ocak ayından sonra yıllık 70 milyon liranın üzerine çıkacağını vurgulayan Seçer, “Bu destekler esnafın cebinde biriktiği zaman kocaman, iyi bir bereket olur, rızk olur. Bu açıdan yapacağımız projelerde, projeksiyonlarda esnafı da işin içerisine dâhil ederek çok daha iyi işler yapma gayreti içerisinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum” diye konuştu. Başkan Seçer ise ilin kalfasına ödül ve plaketini takdim etti. Protokol konuşmalarının ardından Şed Kuşatma Töreni’nin temsili gösterisi ve Halk Oyunları Gösterisi yapıldı. Yapılan Ödül Töreni ile de İl’in Ahisi, İl’in Kalfası ve İl’in Esnaf ve Sanatkarlarına ödülleri takdim edildi. Program kapsamında; mesleğinde yarım aşırı aşmış esnaf ile kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnafa da plaketleri sunuldu. Program, geleneksel Ahilik pilavı ikramı ile son buldu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER