© Tanık Haber

MERSİN’DE 54 AĞAÇ ‘ANIT AĞAÇ’ OLARAK TESCİLLENDİ

Mersin’de 54 ağacın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Anıt Ağaç’ olarak tescillendiği bildirildi. Bunlar arasındaki bin 300 yıllık olan Mut’taki zeytin ağacı ise her yıl 250 ila 300 kilo zeytin vererek görenleri şaşırtıyor.

MEHMET IŞIK- Türkiye’de 10 bin 369 ağaç Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün onayıyla anıt ağaç olarak tescil edildi. Mersin’de ise tarihe tanıklık eden asırlık 54 ağaç, korunup gelecek nesillere taşınması için tescil edilerek, anıt ağaç ilan edildi. Bu sayıyla Mersin, bölgedeki anıt ağaç sayısında Türkiye’de birinci konuma geldi. Mut ilçesindeki bin 300 yıllık zeytin ağacında her sezon 250 ila 300 kg zeytin hasadı yapılıyor.

MUT’TAKİ 1300 YILLIK ANIT ZEYTİN AĞACI

Mut Kaymakamlığı’ndan edinilen bilgiye göre ilçede Kültür Bakanlığı, Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş bin 300 yaşında Anıt Zeytin Ağacı bulunmaktadır. Anıt zeytin ağacı, zeytinin ana vatanının Mut İlçesi olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bölgede birçok tarım ürününün yetişmesini sağlayan iklim ve toprak özelliği, zeytin için en uygun ortamı sunmaktadır. İklim özellikleri sayesinde başta zeytin sineği olmak üzere, zeytine zarar verebilecek tüm etkenler mikro klima özellik sayesinde doğal olarak ortadan kalkmaktadır. Böylece zeytin yetiştiriciliğinde zirai ilaç kullanımına da gerek kalmamaktadır. Bu sayede ilçede yüzde 100 doğal zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Her geçen yıl artan zeytin alanları, modern yetiştirme tekniklerinin uygulamaya konulmasıyla, gelecekte Mut’u, Türkiye’nin en çok ve en kaliteli zeytin yetiştiriciliği yapılan bölgesi konumuna getirecektir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER