© Tanık Haber

Mersin’de ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ etkinliği düzenlendi

Mersin’de otizmli miniklerin de katılımıyla ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ etkinliği düzenlendi.

Mersin’de otizmli miniklerin de katılımıyla ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ etkinliği düzenlendi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği Otizm Aile Danışma Merkezi ile hem 0-72 ay arası ’Otizm Spektrum Bozukluğu’ tanısı konan çocuklara, hem de ailelerinin yaşadığı psikolojik sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Erken yaşta başlayan ve uygun tedavi yöntemi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilen ve Otizm Spektrum tanısı konan çocuklara; sosyal, bilişsel, ruhsal ve motor becerilerinin gelişimine yönelik uzman kadro eşliğinde eğitimler veriliyor. En etkili tedavi yönteminin özel eğitim ve rehabilitasyon olduğu bilinci ile özel sektör içerisinde oldukça maliyetli olan bu hizmete Mersin Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile ücretsiz erişen vatandaşlar, çocuklarının kaydetmiş oldukları ilerlemeden oldukça memnun olduklarını belirtiyor.

“Erken dönem eğitimleri sayesinde, çocuklarımız yaşıtlarını yakalayabiliyor”
Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Otizm Aile Danışma Merkezinde, çocuklara ücretsiz bir şekilde yoğun özel eğitim, duyu bütünleme ve psikolojik danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Otizm Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Bilge Yıldırım, “Erken dönemde yapılan bu müdahaleler ile çocuklarımız yaşıtlarını yakalayabilmekte ve daha sonrasında da bağımsız bir şekilde, günlük yaşamlarına devam edebilmektedir. Tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyoruz. Otizm’in farkındayız. Her zaman onların yanındayız” dedi.

Ebeveynler, çocuklarının gösterdikleri gelişimden memnun
Oğlunun 3,5 yaşında olduğunu ve yaklaşık 5 aydır Otizm Aile Danışma Merkezinden faydalandığını söyleyen Gülizar Efe Türk, “Çocuğum daha önce gerideydi ve şu an ilerleme kaydetti. Oğlum önceden çatalı bile doğru düzgün tutamıyor, merdivenleri çıkamıyordu. Şu an biraz zorlansa da çıkabiliyor. İlerleyen zamanlarda çocuğumun daha da düzeleceğine inanıyorum ve umutluyum” şeklinde konuştu. Öğretmenlerin oldukça ilgili ve sevecen olduğunu da belirten Gülizar Efe Türk, “Oğlum önceden benim ve babasının ismini bilmezdi. Şimdi bize adımızla sesleniyor. Buraya geldiğimizde çok sevinip, mutlu oluyor. Gözüm arkada kalmıyor” sözlerine yer verdi.
Çocuğu Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nden faydalanan Yağmur Deli, Otizm Aile Danışma Merkezi açılmadan önce belediyenin Engelsiz Yaşam Merkezinde duyu bütünleme hizmetinden yararlandığını dile getirdi. Çocuğunun, aldığı eğitimler sayesinde oldukça gelişme kaydettiğini aktaran Yağmur Deli, “Toprak, el tutmaktan nefret eden, kalem tutmayı reddeden bir çocuktu. Buradaki hocalarımız sayesinde bu problemimizi aştık. Şimdi oğlumla el ele tutuşup yürüyebiliyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin hizmeti ücretsiz bir şekilde sunmasıyla ilgili de konuşan Yağmur Deli, “Oğlum ve tanıdığım diğer bütün arkadaşları elimizde büyüdüler. Eğer burası olmasaydı, gerçekten alternatifimizin olacağını zannetmiyorum” diye konuştu.
Otizm Merkezinden faydalanan Toprak Deli ise duygularını, “Burada resim ve boyama yapıyoruz. Oyun oynuyoruz. Burayı çok seviyorum” şeklinde dile getirdi.
Çocuğunun daha önce asosyal olduğunu, Otizm Aile Danışma Merkezi’nden sonra arkadaşlık ilişkilerini kuvvetlendirdiğini belirten bir diğer ebeveyn Nermin Avcı ise “Oğlum pek arkadaşlık ilişkisi kuramıyordu. Okulda genelde tek başınaydı. Burada verilen grup dersleri sayesinde arkadaşlarıyla oyun oynama başladı” dedi. Oğlunun şu an daha özgüvenli olduğunu ve arkadaşlık ilişkisi kurduğunu belirten Nermin Avcı, “Belediyemizin bizlere böyle bir destek sunmasının, bize çok büyük bir artısı oldu. Buradaki öğretmenlerimiz çok özverililer. Çocuklarımızı, kendi çocuklarından ayırt etmiyorlar. Burada, kendi evimdeymişim gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER