Mersin turizmi masaya yatırıldı
GENELMersin, gerçekleştirilen fuar ile turizm payını artırmanın yollarını arıyor. Sanatsal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra bilimsel çalışma ve panellerin de yapıldığı Mersin Turizm Fuarında, kentin avantajları ve dezavantajları masaya yatırıldı.
SEYRANİ SOLUGAN
Mersin Turizm Fuarı renkli gösterilerle başladı. Merin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezinde gerçekleşen fuara Mersin Üniversitesi Rektörü Erol Yaşar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili eylem Eren, Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Veysel Sarı, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Adnan Gündoğdu, turizm sektörü temsilcileri, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Açılış kurdelesi ve günün anısına pasta kesiminin yapıldığı fuarda çeşitli sergi ve standalar da açıldı. Olgunlaşma enstitüsü el sanatları ve resim sergilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda, Mersin’in turistik avantajlarının anlatıldığı stantlarda konuklara bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Açılışta, fuara katkı sunan kuruluş ve katılımcılara teşekkür belgesi verildi.
“PLANLI ÇALIŞMA İLE POTANSİYEL AÇIĞA ÇIKARILABİLİR”
Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy Mersin’in güzelliklerini anlatmak için çok az kalacağına vurgu yaptığı konuşmasında “Mersin’de insan ve doğanın iç içe uyum içerisinde yaşadığı özel bir ilimizdir. Mersin İnsanlığın varoluşundan bu yana izleri barındırmış ve günümüze taşımıştır. Dokuların bir araya geldiği benzersiz bir mozaik oluşturmaktadır. Mersin yüksek turizm potansiyeline rağmen bunu ortaya çıkaracak planlı çalışmalara ihtiyaç duymaktadır. Turizmin gelişmesi için akademi ile sektörün bir arada olması gerekiyor. Ama bu etkinliklerin süreklilik arz etmesi için akademik bilgilerin yanında sektörün de tecrübelerinden fayda anmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Atasoy konuşmasında, Mersin üniversitesi olarak turizm alanında gerçekleştirdikleri çalışmaları da aktardı. Özellikle katılımcıların ve destek verenlerin hiçbirisinin ücret talep etmediğinin altını çizen Prof. Dr. Atasoy, destek veren herkese teşekkür etti.
“TURİZMDE BAŞARI REKABETÇİ NİTELİKLE SAĞLANIR”
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar da konuşmasında Mersin’in doğal ve tarihi güzelliklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaşar, “Mersin tarih ve kıyı turizmi için ideal bir alandır. Verimli araziler tarım turizminde de önemli bir zemin oluşturmaktadır. Bu özelliklerine rağmen henüz turizm potansiyelinde rekabetçi bir niteliğe kavuşamamıştır. Bunun için planlı hareket hayati önemdedir. Kültürel, çevresel ve ekonomik etkiler göz önünde bulunduran bir fuar ortaya koyduk. Kentimizin turizm potansiyelini daha geniş kitlelere ulaştıracağına inanıyorum” dedi.
DEFİLEDEN TİYATROYA ÇOK SAYIDA ETKİNLİK YAPILDI
Panelin ardından sanatsal etkinler ve renkli görüntülerle fuar devam etti. Yeliz Güzel ve Rengahenk korosu söylediği türkülerle konuklar güzel zamanlara geçirdi. Hareketli türkülere etkinliğe katılanlar alkışlarla eşlik etti.
Prof. Dr. Ahmet Atasoy tarafından Mersin Mitolojisi konulu tiyatral öykü dinletisi gerçekleştirilirken Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Göçer’in hazırladığı “Kilikyum’dan kilime, Dokumadan Giyime” defile gösterisi büyük ilgi gördü. Defilede öğrenciler tarafından hazırlanan yöresel temalarla süslenmiş giysiler renkli görüntülerin yaşanmasına yol açtı.
Fuarın öğleden sonraki bölümünde ise Arslanköylü kadınlarla birlikte kurduğu tiyatro grubuyla dünya çapında üne kavuşan Ümmiye Koçak’ın yönettiği “Ana Gökyüzü Delinmiş” oyunu sahnelendi. Oyun, iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya dikkat çekip bilinçlendirmeyi amaçlanan oyunda iyilikle, güzellikle her şeyin olabileceğini ve komşuluk ilişkileri tiyatro ile anlatıldı.
CUMA GÜNÜNE KADAR SÜRECEK
İki gün boyunca devam edecek olan fuar kapsamında 18 Nisan 2024 Perşembe günü 10.30’da “Mersin turizm alanları, alternatif tur rotaları, endüstriyel turizm tasarımları” konularında bilimsel bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşinin konukları ise Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy ve Endüstriyel tasarımcı Ayşe Merve Haskan olacak.
Aynı gün yapılacak diğer bir bilimsel söyleşide ise 11.30’da Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Öznur Begüm Gökçek tarafından “Sürdürülebilir Turizm Sertifikaları” konusunda konuşuluyor. Başka bir söyleşide ise 12.30’da Divan Otel İnsan Kaynakları Müdürü Müşerref Karaman tarafından insan kaynakları konusunda güncel gelişmeler anlatılacak.
Emekli öğretmen Seyhan Kahraman tarafından Silifke Gazi Çiftliğinin konu edildiği resim sergisi 13.00’te açılacak ve arkasından “Mersin KKTC Alternatif Turizm Destinasyonu İçin Rüzgar Sörfü Geçiş Denemesi” konusunda müzisyen Gatto Gabriyel bilimsel söyleşi gerçekleştirecek.
Ressam Nazan Kundak tarafından 14.00’te “Çeyiz Sandığı Defilesi” Mersin Turizm şairleri kitabından yer alan şairler tarafından şiir dinletisi sunulacak.
Turizm Fuarı, Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Devat Ercik ve Dr. Seda Nur Keskin tarafından 10.30’da “Çikolata Gastro Show” yapılacak. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, da saat 11.00’de “Akdeniz Sanatını Deniz Suyu ile Deneyimleme” konulu gösterisi gerçekleştirilecek. Mersin Turizm Fuarı, 13.30’da Akademisyenler tarafından hazırlanan Mersin Turizm Kitapları imza törenin yapılacağı son gün etkinlikleri ile sona erecek.
İlginizi Çekebilir