© Tanık Haber

MERSİN TABİP ODASI UYARIYOR: SOLUNUM YOLU HASTALIKLARIYLA MÜCADELE İÇİN ÖNLEMLER ALINMALI

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, yapılan bir açıklama ile toplumun solunum yolu hastalıklarıyla mücadele etmesi ve salgınların yayılmasını önlemek adına alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

MEHMET IŞIK-  Açıklamada, solunum yolu hastalıklarına bağlı ciddi bir salgınla karşı karşıya olunduğuna vurgu yapılarak, toplu taşıma araçları ve toplu yaşam alanlarında maske kullanımının önemi vurgulandı. Pandeminin başlangıcından bu yana geçen üç buçuk yıl içinde COVID-19'un yanı sıra diğer solunum yolu hastalıklarının da ülkede etkisini sürdürdüğü belirtildi. Mersin Tabip Odası, toplum sağlığının öncelenerek alınacak bilimsel önlemlerle salgınları en az zararla atlatmanın mümkün olduğunu ve bu mücadelenin yalnızca hastanelerde değil, toplumun ve kurumların da katılımıyla alınacak önlemlerle mümkün olduğunu vurguladı. Doğru salgın yönetimi ile sağlık sistemindeki yükün azalacağına ve diğer hastalara daha etkili müdahale sağlanabileceğine dikkat çekildi.

“CİDDİ BİR SALGIN VAR”

Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğu salgınların artabileceği ve bu nedenle kapalı alanlarda maske, havalandırma, aşı gibi koruyucu önlemlerin artırılması gerektiği altı çizilen açıklamada, salgınlarla mücadelede şimdiye kadar yapılan uyarıların dikkate alınmamasının sonucunda grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin sorumlu olduğu tahmin edilen ciddi bir salgınla karşı karşıya olunduğu ifade edildi.

“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI”

Son haftalarda hastane acillerinde yaşanan olağan dışı yoğunlukların, sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine ve enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabileceği belirtildi. Salgının sönümlenmediği sürece toplumun ve sağlık çalışanlarının sağlığının tehlikede olduğu vurgulanarak, toplu taşıma gibi kapalı ve dar alanlarda maske, havalandırma, fiziksel mesafe gibi basit önlemlerin birçok insanın hasta olmasını engelleyebileceği ve yaşamını kurtarabileceği ifade edildi. Son olarak, belediyeler ve yerel kuruluşların gerekli önlemleri alması, ücretsiz maske sağlaması ve maske kullanımını teşvik etmesi gerektiği belirtilerek, toplumun bu konuda duyarlı olması çağrısı yapıldı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER