© Tanık Haber

MERSİN, 20 TEMMUZ’A HAZIR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli: “Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde korkusuzca, özgürce yaşıyorsak, bunu halkımızın büyük fedakârlıklarına, direnişine, Aziz Şehitlerimize, Kahraman Mücahit ve Mehmetçiklerimize borçluyuz.”

Fevzi KOÇ- Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49’uncu yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Mersin’de bir dizi etkinlikle kutlanacak. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 49. Yılı dolayısıyla 20 Temmuz 2023 Perşembe günü, saat 09.30’da Mersin Cumhuriyet Alanı’nda ve aynı gün saat 16.00’da Silifke’deki Kıbrıs Barış Harekâtı Şehitleri Hatıra Ormanı’nda olmak üzere iki ayrı tören düzenlenecek. Mersin Cumhuriyet Alanı’nda yapılacak törenin ardından, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından protokol üyeleri ile Kıbrıs Türk Mücahitleri, Türkiye Muharip Gaziler Demeği, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Demeği, Kıbrıs Türk Kültür Demeği, Türkiye Emekli Astsubaylar Demeği, Şehit ve Gazi Asker Aileleri, Yardım Dernekleri Üyeleri, Polis Şehit Aileleri ile Gazi ve Gazi Ailelerine öğle yemeği verilecek. Aynı gün saat 16.00’da, Silifke’deki Kıbrıs Barış Harekâtı Şehitleri Hatıra Ormanı’nda yapılacak törenin ardından kutlama programı sona erecek.

MENDELİ: “COŞKU VE HEYECANLA KUTLUYORUZ”

Öte yandan KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Mendeli, mesajında;  Kıbrıs Türk Halkı’nı aydınlığa, özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşturan 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 49. yılını, Mersin’de, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve heyecanla kutladıklarına dikkat çekti. Barış Harekatı’nın kendi yurdunda var ve hür olma mücadelesini kazanan Kıbrıs Türkü’nün, Anavatan Türkiye ile omuz omuza, her türlü zorluğa göğüs gerebileceğinin en asil ispatı olduğunu vurgulayan Başkonsolos Mendeli, “Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde korkusuzca, özgürce yaşıyorsak, bunu halkımızın büyük fedakârlıklarına, direnişine, Aziz Şehitlerimize, Kahraman Mücahit ve Mehmetçiklerimize borçluyuz. Bu vesileyle, bu kutlu yıl dönümünde, başta Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit ve kabine üyeleri olmak üzere vatanımız uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi, Mücahit ve Mehmetçiklerimizi minnetle yâd ediyorum” dedi.

“ŞEHİTLERİMİZİN BIRAKTIĞI EMANETİ KORUMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR”

“Bizler, Kıbrıs Türk Halkı olarak, meşru haklarımızı ve güvenliğimizi teminat altına alacak şekilde, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşabilmek için üzerimize düşeni iyi niyetle yapmış olmamıza rağmen, müzakereler bu güne kadar başarısızlıkla sonuçlanmıştır” diyen Mendeli, mesajında şunları kaydetti: “Adadaki çözümsüzlüğün yegâne sebebi, tüm dünyanın bildiği ancak görmezden geldiği, uluslararası camia tarafından yıllarca şımartılan Rum -Yunan İkilisi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 186 sayılı hatalı kararıdır. Öte yandan, Rumlar, bir Rum devletine dönüştürdükleri sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dayalı bir çözüm modelini dayattıkları, Türkiye’nin garantörlüğü kalkmadan, Türk askeri çekilmeden, Maraş iade edilmeden çözümün olmayacağı söylemlerinde ısrar ettikleri sürece adada bir çözüm beklemek mümkün değildir. Bizler, Türk tarafı olarak, Kıbrıs’ta, müzakere yolu ile adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmadan yana olduğumuzu yinelerken, çözüm yolunda, Mücahit ve Mehmetçiklerimizin, bu topraklarda Kıbrıs Türk Halkı’nın geleceği için şehit olduklarının da bilinci içerisinde olduğumuzu vurgulamak isterim. Onların bıraktıkları emaneti korumak elbette ki hepimizin boynunun borcudur. Bu onur günümüzde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanları ile Barış Harekatı’nda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, gazilerimizi de şükranla anıyorum. Sözlerime son verirken tüm yurttaşlarımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’m en kalbi duygularımla kutlarım.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER