Mahalleli su kuyusunu istiyor
GENELMersin’de aradan yüzlerce yıl geçmesine rağmen hala hizmet vermeye devam eden Toroslar Zeki Ayan Mahallesindeki su kuyusu yola kurban gitmemek için direniyor. Mahalle sakinleri, bir zamanlar su ihtiyaçlarını karşılayan tarihi kuyunun tarihi bir değer olarak yeniden hizmet vermeye başlamasını istiyor.
DOĞA SOLUĞAN
Toroslar İlçesi Anıt civarında mahalle arasına girenleri oldukça ilginç ve güzel bir yapı karşılıyor. Zeki
Ayan Mahallesi 82044 ve 82046 sokaklarının kesiştiği noktada taş işçiliği ve halen sağlam duran çıkrık ile dikkat çeken su kuyusu terkedilmiş görüntüsüne rağmen ihtişamı ile dikkatleri üzerine çekiyor.
İddialara göre daha önce bölgede yerleşen Romalı ve Bizanslılar tarafından açıldığı söylenen ve sonraki dönemlerde de bölgede oturan Mersinliler tarafından kullanılan kuyunun üzeri mahalle halkının yoğun isteği üzerine dönemin Belediye Başkanı Hamit Tuna tarafından güzel bir yapı ile anıtsal hale getirilmiş.
SU KUYUSU İÇİN İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLİYOR
Şimdilerde yan tarafta bulunan petrol istasyonu tarafından kullanılan kuyu ile ilgili Mahalle Muhtarı Mehmet Şimşek, 1/1000’lik revizyon imar planında yol olarak işaretlenmesi üzerine Toroslar Belediyesine itirazda bulundu. Yapılan itirazı değerlendiren Toroslar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, Muhtar Mehmet Şimşek’i haklı bularak planın yeniden yapılmasına karar verdi.
Çevrede yaşayan vatandaşlar ise su kuyusunun yeniden halkın kullanımına açılmasını talep ediyor.
“BU KUYU İLE ÇOK HAYIR DUASI ALMIŞLIĞIM VARDIR”
Demir saçla kapatılmış olan ve asma kilit vurulan kuyunun tarihi ve kullanımıyla ilgili bilgi veren mahale sakinlerinden 80 yaşındaki Şerife Lalecan, “Kuyunun derinliğinin 30 metre olduğunu ve altından nehir büyüklüğünde su geçtiğini iddia etti. Gençlik yıllarında bir kişinin derinliği tespit edebilmek için beline ip başlayarak aşağıya sarktığı bilgisini veren Şerife Lalecan, “Daha önce bu taş yapı yoktu. Büyüklerimiz o zaman derinliğini ölçmek adına çeşitli yollar denediler. Ağızı açık olan kuyu yağmur suları ile dolardı. O yıllarda bir çocuğun sel sularıyla kuyunun içerisine düşmesi son anda engellendi. Evimiz kuyunun hemen yanında olduğu için ben kuyudan su çekemeyen yaşlı insanlara yardım için gelir çıkrığı çevirir yardımcı olurdum. Bu kuyu ile çok hayır duası almışlığım vardır” dedi.
“O ZAMAN DA İSTASYONUN ALMASINA KARŞI ÇIKMIŞTIK, ŞİMDİ DE KARŞIYIZ”
Daha sonra kuyunun yan taraftaki petrol istasyonu tarafından kullanılmaya başlandığını aktaran Şerife Lalecan, “Bu kuyunun çok özel bir suyu vardı ve herkes bu suyu kullanırdı. Yazın buz gibi kışın ise sıcak akan bir suydu. Evlerimize su bağlanınca biz kuyuyu daha az kullanmaya başladık. Bunu fırsat bilen petrol istasyonu kuyuyu kendisi kullanmak istediğini bizim içinde istasyonun yanına koyduğu çeşmeden yaralanabileceğimizi söyledi. Biz karşı çıktık kadınlar olarak toplandık. İlk başta oldukça güç gerektiren zahmetli su çekmeden kurtulabilmek adına kabul ettik. Bir süre böyle gitti ama sonra istasyon da çeşmeyi kaldırdı. Su kuyusunun kullanımı da onda kaldı. Ben halen aynı görüşteyim. Bu su sana değil herkese ait ve tek bir kişinin kullanmasına karşıyım. Herkesin kısmeti vardır. Hep bana olmamalı” diye konuştu.
“ANITLAR KURULU TARİHİ DEĞER OLARAK SU KUYUSUNU TESCİL ETMELİ”
Su kuyusunun Anıtlar Kurulu’ndan tescil edilerek korunması gerektiğini belirten mahalle sakinlerinden Mehmet Yılmaz da, “Ben yaklaşık 50 yıldır bu kuyunun burada olduğunu biliyorum. Muhtemelen dedelerimiz de bu kuyuyu kullandılar. Üzerindeki yapının olmasa da kuyunun Anıtlar Kurulu tarafında tescil edilmesini istiyoruz. Artık belediye mi yapar yoksa mahalle muhtarı mı yapar burasının tescil edilmesi için başvuru yapmalı. Ben burasının tarihi değeri olduğuna inanıyorum. Diğer
taraftan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi bu suyun kullanımı konusunda petrol istasyonuna izin vermemeli. Halkın malı kişisel çıkarlara alet olmamalı” ifadelerine yer verdi.
“TOROSLAR BELEDİYESİ İTİRAZIMIZI HAKLI BULDU”
Su kuyusunun 1/1000’lik revizyon imar planında yol olarak işaretlenmesi üzerine itirazda bulunduklarını aktaran Zeki Ayan Mahallesi Muhtarı Mehmet Şimşek de, “Kısmeti Allah yaratmış ve insanların kullanımına sunmuş. Neden kapısında kilit var ki? Burası tarihi bir yer ve virane şekilde yok olmasını istemiyoruz. Toroslar Belediyesi itirazımızı haklı buldu. Bakalım bekliyoruz. Belki süreç daha iyi olur. Ümit ediyorum ki daha güzel şekilde korunarak bir kültür hizmeti olarak kalır. Belki yola gelen kısmı kaydırılarak yolu kesmesinin de önüne geçilebilir ama burası anılarda ve belleğinde olduğu gibi yaşamaya devam etmeli” diye konuştu
İlginizi Çekebilir