© Tanık Haber

KRİZ GÜNLERİNİN GÖZDESİ ‘VERESİYE DEFTERİ’

Asgari ücretin yetersiz, kira artışlarının önüne geçilememesi ve ürünlere sürekli zam gelmesinden dolayı vatandaşın alım gücü azaldı. Hal böyle olunca vatandaşın imdadına mahalle bakkalları yetişti. Kriz günlerinin gözdesi de yine ‘Veresiye Defteri’ oldu.

MEHMET IŞIK- Mersin'in Toroslar İlçesine bağlı Toroslar Mahallesi'nde 8 yıldır Öztürk Marketi işleten İsmail Cebe günümüzde hala vatandaşın aldığı ürünleri veresiye defterine yazıyor. Zincir marketlerin çoğaldığı dönemde esnaf olarak nasıl ayakta kaldığı anlatan Cebe, 4 yıl önceki alım gücünün son 2 yılda ekonomik şartlardan dolayı azaldığını dile getirdi. Evli ve 3 kız çocuğu babası olan İsmail Cebe (45), ekonomik şartlardan kendisinin de etkilendiğini ifade etti.

“ALIM GÜCÜ YÜZDE ELLİ DÜŞTÜ”

Cebe, alışveriş için gelen müşterilerin veresiye defterine yazdığını görmeleri, kendilerini hem mutlu ettiğini hem de şaşırttığını söyledi.  Cebe, “8 yıldır marketçilik yapıyorum. Mahallemizde alım gücü yüzde 50 düştü. Burada esnaf olduğum için durumları çok iyi biliyorum. Enflasyondan ötürü bize gelen ürünlerin fiyatları yüksek, asgari ücret düşük, ev kiraları ise burada 5 bin ile 12 bin civarında arasında. Hal böyle olunca insanlar mağdur oluyor. Alım gücü azalıyor. İnsanlarda artık nakit para kalmıyor. Kredi kartı bir yere kadar. Bende yıllardır deftere yazıyorum, mahallemizdeki vatandaşlara bu şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum.

Deftere yazdığımı duyan vatandaş önce seviniyor. Ama sonrasında ödeme zorluğu çekince kalpleri kırılıyor, boyunlarını bükmek zorunda kalıyorlar. Elimden geldiğince kırmamaya çalışıyorum ama bende zorlanıyorum. Ödemeleri müşterinin durumuna göre alıyorum, onları yormayacak şekilde. İnşallah ekonomi bir an önce düzelir” ifadelerini kullandı.

“KREDİ KARTLARIMIN LİMİTLERİNİ YÜKSELTİYORUM”

Günümüzde deftere yazan pek kalmadığını anlatan Cebe, “Ekonomi düzelene kadar bu sistemi devam ettireceğim. Ürün fiyatları değişiyor. Ben elimden geldiğince aldığım fiyattan ürünleri satmaya çalışıyorum ama sonrasında fiyatları bende değiştirmek zorunda kalıyorum. Çünkü beni de zorluyor. Bir sigorta ücreti 4 bin küsür, 2 kişinin sigortası 8 bin. Elektrik parası ile benim giderim dükkan kapalı olsa dahi 25 bin TL. Çoğu zaman kredi kartlarımın limitlerini yükseltiyorum. Ayrıca 3 kız çocuğum var. Büyük olan lise 4, ortanca olan lise 1 ve küçük olan ilkokul 4 gidiyor. Onların eğitim ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum” dedi.

“ZİNCİR MARKETLERE RAĞMEN AYAKTAYIM”

Zincir marketlerin küçük esnafı çok etkilediğini belirten Cebe, “Ucuz ürün satıyorlar diye vatandaş oraya gidiyor ama öyle bir şey yok. İnsanları kandırıyorlar. Zincir marketlere rağmen ayaktayım. Kendi zekamla ayakta kaldım. İlk kurulan market benim. Mahalle halkımız alışveriş yaparken aslında beni de korumaya çalışıyor. Tabi güçleri yettiği kadar” diyerek durumu özetliyor. Son olarak vatandaşın durumun çok iyi olmadığını vurgulayan Cebe, hayırsever vatandaşların zor durumda olanlara yardım etmelerini beklediklerini kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER